Hohenzollern

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Hohenzollern (dezambiguizare).
Wappen Hohenzollern.svg

Casa de Hohenzollern este o familie dinastică de electori, regi și împărați ai Prusiei, Germaniei și României. Șvabi de origine (din Schwabenland, sudul Germaniei), își iau numele de la castelul Hohenzollern din vecinătatea orașului Hechingen (la câțiva km sud de Tübingen, landul Baden-Württemberg). Dinastia a fost împărțită în 2 ramuri: una catolică (șvabă, devenită, mai târziu - Hohenzollern-Sigmaringen) și alta protestantă (prusacă sau franconă, devenită, mai târziu - Hohenzollern-Brandenburg), după apariția Reformei protestantă. Ramura șvabă a dinastiei s-a împărțit, din nou, într-una nemțească, numindu-se tot Hohenzollern, și alta românească, numindu-se "a României", începând din 2011.

Wilhelm II
Hohenzollern Castle

Motto-ul acestei dinastii, fondate în secolul al XI-lea, este Nihil sine Deo ("Nimic fără Dumnezeu"). Întemeietorul dinastiei e Burchardus, conte din Zollern (născut c. 1025; mort în 1061).

Regii din dinastia de Hohenzollern[modificare | modificare sursă]

Linia dinastică de Hohenzollern este continuată în Germania postbelică de:

În România, în anul 1866, dinastia de Hohenzollern este aleasă ca dinastie domnitoare de către conducerea politică în frunte cu Ion Brătianu.

Regii României, prinți de Hohenzollern:

Mihai I al României a trăit împreună cu soția sa, prințesa Ana de Bourbon-Parma, atât în Elveția, unde s-a exilat, cât și în România, unde s-a reîntors după lungul exil impus de regimul comunist în perioada mai 1948 - ianuarie 1997.

Hohenzollern[modificare | modificare sursă]

Tabelul de Hohenzollern

Legături externe[modificare | modificare sursă]