Sateliții naturali ai lui Saturn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sateliții lui Saturn)
Concept artistic cu sistemul inel-sateliți saturnian
(sus) Saturn, inelele sale și principalii sateliți înghețați – de la Mimas la Rhea
(jos)Imagini cu mai mulți sateliți ai lui Saturn. De la stânga la dreapta: Mimas, Enceladus, Tethys, Dione, Rhea; Titan în fundal; Iapetus (dreapta sus) și Hyperion cu o formă neregulată (dreapta jos). Sunt prezentați și câțiva sateliți mici. Toți la scară.

Sateliții lui Saturn sunt numeroși și diversi, variind de la niște sateliți minori de doar zeci de metri până la enormul Titan, care este mai mare decât planeta Mercur. Saturn are 83 de sateliți cu orbite confirmate care nu sunt încorporate în inelele sale [1] - dintre care doar 13 au diametre mai mari de 50 de kilometri - precum și inele dense care conțin milioane de sateliți minori încorporați și nenumărate particule mai mici. Șapte sateliți saturnieni sunt suficient de mari pentru a se prăbuși într-o formă relaxată, elipsoidală, deși doar unul sau doi dintre aceștia, Titan și posibil Rhea, sunt în prezent în echilibru hidrostatic. Deosebit de notabili printre sateliții lui Saturn sunt Titan, al doilea cel mai mare satelit din Sistemul Solar (după Ganymede al lui Jupiter), cu o atmosferă bogată în azot asemănătoare Pământului și un peisaj cu rețele de râuri uscate și lacuri de hidrocarburi.[2] Enceladus, care emite jeturi de gaz și praf din regiunea sa sud-polară, [3] și Iapetus, cu emisferele sale contrastante alb-negru.

Douăzeci și patru dintre sateliții lui Saturn sunt sateliți regulați; au orbite prograde nu foarte înclinate față planul ecuatorial al lui Saturn. [4] Aceștia includ cei șapte sateliți majori, patru sateliți mici care există pe o orbită troiană cu sateliți mai mari, două sateliți coorbitali reciproc și doi sateliți care acționează ca păstori ai inelului F al lui Saturn. Alți doi sateliți regulați cunoscuți orbitează în golurile inelelor lui Saturn. Hyperion, care este relativ mare este blocat într-o rezonanță cu Titan. Restul sateliților regulați orbitează în apropierea marginii exterioare a Inelului A, în interiorul Inelului G și între sateliții majori Mimas și Enceladus. Sateliții regulați sunt numiți în mod tradițional după titani și titane sau alte figuri asociate cu mitologicul Saturn.

Restul de cincizeci și nouă, cu diametre medii cuprinse între 4 și 213 km, sunt sateliți neregulați, ale căror orbite sunt mult mai îndepărtate de Saturn, au înclinații mari și sunt amestecați între prograzi și retrograzi. Acești sateliți sunt probabil planete minore capturate, sau resturi de la spargerea unor astfel de corpuri după ce au fost capturate, creând familii colizionale. Sateliții neregulați au fost clasificați, după caracteristicile lor orbitale, în grupurile Inuite, Nordice și Galice, iar numele lor sunt alese din mitologiile corespunzătoare, cu două excepții. Una dintre acestea este Phoebe (parte a grupului Nordic, dar numită după o titană greacă), al nouălea satelit al lui Saturn și cel mai mare neregulat, descoperită la sfârșitul secolului al XIX-lea; cealaltă este Bebhionn, care, deși este în grupul Galic, este numit după o zeiță irlandeză.

Inelele lui Saturn sunt alcătuite din obiecte cu dimensiuni variate, de la microscopice la sateliți de sute de metri în diametru, fiecare pe propria sa orbită în jurul lui Saturn. Astfel, nu poate fi dat un număr precis de sateliți saturnieni, deoarece nu există o limită obiectivă între nenumăratele obiecte anonime mici care formează sistemul inelar al lui Saturn și obiectele mai mari care au fost numite sateliți. Peste 150 de sateliți minori încorporați în inele au fost detectați din cauza perturbațiilor pe care le creează în materialul inelului din jur, deși se crede că acesta este doar un eșantion mic din populația totală de astfel de obiecte.

Există încă 30 de sateliți fără nume (până la data de noiembrie 2021), dintre care toți, cu excepția unuia, sunt neregulați. Dacă vor fi numiți, ei vor primi nume din mitologia galică, nordică și inuită bazate pe grupurile orbitale ale sateliților. [5] [6]

Descoperire[modificare | modificare sursă]

A large bright circle in the center is surrounded by small circles.
Saturn (supraexpus) și sateliții Iapetus, Titan, Dione, Hyperion și Rhea văzuți printr-un telescop de 12,5 inci

Observații timpurii[modificare | modificare sursă]

Înainte de apariția fotografiei telescopice, opt sateliți ai lui Saturn au fost descoperiți prin observare directă folosind telescoape optice. Cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, a fost descoperit în 1655 de către Christiaan Huygens folosind o lentilă de obiectiv de 57 mm pe un telescop refractor de design propriu. Tethys, Dione, Rhea și Iapetus („Sidera Lodoicea”) au fost descoperiți între 1671 și 1684 de Giovanni Domenico Cassini. Mimas și Enceladus au fost descoperiți în 1789 de William Herschel. Hyperion a fost descoperit în 1848 de WC Bond, GP Bond și William Lassell.

Utilizarea plăcilor fotografice cu expunere lungă a făcut posibilă descoperirea unor sateliți suplimentari. Primul care a fost descoperit în acest fel, Phoebe, a fost găsită în 1899 de W. H. Pickering. În 1966, al zecelea satelit al lui Saturn a fost descoperit de Audouin Dollfus, când inelele au fost observate pe muchie în apropierea unui echinocțiu. Mai târziu a fost numit Janus. Câțiva ani mai târziu s-a realizat că toate observațiile din 1966 ar putea fi explicate doar dacă ar fi fost prezent un alt satelit și că acesta avea o orbită similară cu cea a lui Janus. Acest obiect este acum cunoscut sub numele de Epimetheus, al unsprezecelea satelit al lui Saturn. Împarte aceeași orbită cu Janus - singurul exemplu cunoscut de coorbitare din Sistemul Solar. În 1980, trei sateliți saturnieni suplimentari au fost descoperiți de la sol și ulterior confirmați de sondele Voyager. Sunt sateliții troieni ai lui Dione (Helene) și Tethys (Telesto și Calypso).

Observații cu sonde spațiale[modificare | modificare sursă]

(sus) Patru sateliți ai lui Saturn pot fi văzuți pe această imagine făcută de sonda Cassini: Titan care este mai mare și Dione în partea de jos, Prometheus mai mic (sub inele) și Telesto, deasupra centrului.
(jos) Cinci sateliți într-o altă imagine Cassini: Rhea divizată în prim-plan din extrema dreapta, Mimas în spatele ei, Enceladus strălucitor deasupra și dincolo de inele, Pandora eclipsată de Inelul F și Janus în stânga.

Studiul planetelor exterioare a fost revoluționat de atunci prin utilizarea sondelor spațiale fără pilot. Sosirea navei spațiale Voyager la Saturn în 1980–1981 a dus la descoperirea a trei sateliți suplimentari – Atlas, Prometheus și Pandora, ducând numărul total la 17. În plus, Epimetheus a fost confirmat ca fiind diferit de Janus. În 1990, Pan a fost descoperit în imagini de arhivă ale Voyager.

Misiunea Cassini, [7] care a sosit la Saturn în vara lui 2004, a descoperit inițial trei sateliți mici interiori, inclusiv pe Methone și Pallene, între Mimas și Enceladus, precum și al doilea satelit troian al lui Dione – Polydeuces. De asemenea, a observat trei sateliți suspectați, dar neconfirmați, în Inelul F. În noiembrie 2004, oamenii de știință de la Cassini au anunțat că structura inelelor lui Saturn indică prezența mai multor sateliți care orbitează în interiorul inelelor, deși doar unul, Daphnis, fusese confirmat vizual la acea vreme. În 2007 a fost anunțat Anthe. În 2008, s-a raportat că observațiile Cassini ale epuizării electronilor energetici în magnetosfera lui Saturn, lângă Rhea, ar putea fi semnătura unui sistem de inele tenue în jurul celui de-al doilea satelit ca mărime al lui Saturn. În martie 2009, a fost anunțat Aegaeon, un satelit minor din Inelul G. În iulie același an, a fost observat S/2009 S 1, primul satelit din Inelul B. În aprilie 2014, a fost raportat posibilul început al unui satelit nou, în cadrul Inelului A. [8] (imagine asociată)

Sateliți exteriori[modificare | modificare sursă]

Tranzit cvadruplu Saturn-satelit capturat de telescopul spațial Hubble

Studiul sateliților lui Saturn a fost ajutat și de progresele în instrumentarea telescopului, în primul rând prin introducerea dispozitivelor digitale cuplate la sarcină care au înlocuit plăcile fotografice. Pentru secolul al XX-lea, Phoebe a stat singură printre sateliții cunoscuți ai lui Saturn, cu orbita sa extrem de neregulată. Apoi, în 2000, trei duzini de sateliți neregulați suplimentari au fost descoperiți folosind telescoape de la sol. Un sondaj început la sfârșitul anului 2000 și efectuat cu ajutorul a trei telescoape de dimensiuni medii a găsit treisprezece sateliți noi care orbitează în jurul lui Saturn la o distanță mare, pe orbite excentrice, care sunt foarte înclinate atât față de ecuatorul lui Saturn, cât și față de ecliptică. Sunt probabil fragmente de corpuri mai mari capturate de atracția gravitațională a lui Saturn. În 2005, astronomii care foloseau Observatorul Mauna Kea au anunțat descoperirea a încă douăsprezece sateliți exteriori mici, în 2006, astronomii care foloseau Telescopul Subaru de 8,2 m a raportat descoperirea a încă nouă sateliți neregulați, în aprilie 2007, Tarqeq (S/2007 S 1) a fost anunțat și în mai aceluiași an au fost raportați S/2007 S 2 și S/2007 S 3. În 2019, au fost raportați douăzeci de noi sateliți neregulați ai lui Saturn, ceea ce a dus la depășirea lui Saturn pe Jupiter ca planetă cu cei mai mulți sateliți cunoscuți pentru prima dată din 2000. [9] Un altul a fost raportat în 2021, după ce a avut loc un sondaj pentru sateliții saturnieni în 2019. [10] [11]

Unii dintre cei 83 de sateliți cunoscuți ai lui Saturn sunt considerați pierduți, deoarece nu au fost observați de la descoperirea lor și, prin urmare, orbitele lor nu sunt cunoscute suficient de bine pentru a identifica locațiile lor actuale. [12] [13] S-a lucrat pentru recuperarea multora dintre ei în studii din 2009 încoace, dar patru – S/2004 S 13, S/2004 S 17, S/2004 S 7 și S/2007 S 3 – rămân pierduți și astăzi.

Numărul de sateliți cunoscuți pentru fiecare dintre cele patru planete exterioare până în octombrie 2019. Saturn are în prezent 83 de sateliți cunoscuți.

Numire[modificare | modificare sursă]

Numele moderne pentru sateliții saturnieni au fost sugerate de John Herschel în 1847. El a propus să îi numească după figuri mitologice asociate cu titanul roman al timpului, Saturn (echivalat cu grecul Cronos). În special, cei șapte sateliți cunoscuți atunci au fost numiți după titani, titane și giganți - frații și surorile lui Cronos. În 1848, Lassell a propus ca al optulea satelit al lui Saturn să fie numit Hyperion după un alt titan. Când în secolul al XX-lea numele de titani au fost epuizate, satelițiii au fost numiți după diferite personaje ale mitologiei greco-romane sau giganți din alte mitologii. Toți sateliții neregulați (cu excepția lui Phoebe, care a fost descoperită cu un secol înainte de ceilalți) sunt numiți după zei inuiți și galici și după giganți de gheață nordici.

Unii asteroizi au aceleași nume ca și sateliții lui Saturn: 55 Pandora, 106 Dione, 577 Rhea, 1809 Prometheus, 1810 Epimetheus și 4450 Pan. În plus, încă trei asteroizi au împărtășit anterior nume ale sateliților saturnieni, până când diferențele de ortografie au fost făcute permanente de către Uniunea Astronomică Internațională (IAU): Calypso și asteroidul 53 Kalypso; Helene și asteroidul 101 Helena; și Gunnlod și asteroidul 657 Gunlöd.

Mărimi[modificare | modificare sursă]

Sistemul de sateliți al lui Saturn este foarte nesimetric: un satelit, Titan, cuprinde mai mult de 96% din masa pe orbită în jurul planetei. Ceilalți șase sateliți planemo (elipsoidali) constituie aproximativ 4% din masă, iar restul de 76 de sateliți mici, împreună cu inelele, cuprind doar 0,04%.

Masele relative ale sateliților lui Saturn. Valorile sunt ×1021 kg. Cu Titan în comparație (stânga), Mimas și Enceladus sunt invizibili la această scară. Chiar și excluzându-l pe Titan (dreapta), Phoebe, Hyperion, sateliții mai mici și inelele sunt încă invizibile.
Sateliții majori ai lui Saturn, în comparație cu Luna
Nume Diametru

(km)

Masă

(kg)

Rază orbitală

(km)

Perioadă orbitală

(zile)

Mimas 396

(12% Luna)

4×10 19

(0,05% Luna)

185.539

(48% Luna)

0,9

(3% Luna)

Enceladus 504

(14% Luna)

1,1×10 20

(0,2% Luna)

237.948

(62% Luna)

1.4

(5% Luna)

Tethys 1.062

(30% Luna)

6,2×10 20

(0,8% Luna)

294.619

(77% Luna)

1.9

(7% Luna)

Dione 1.123

(32% Luna)

1,1×10 21

(1,5% Luna)

377.396

(98% Luna)

2.7

(10% Luna)

Rhea 1.527

(44% Luna)

2,3×10 21

(3% Luna)

527.108

(137% Luna)

4.5

(20% Luna)

Titan 5.149

(148% Luna) (75% Marte)

1,35×10 23

(180% Luna)

1.221.870

(318% Luna)

16

(60% Luna)

Iapetus 1.470

(42% Luna)

1,8×10 21

(2,5% Luna)

3.560.820

(926% Luna)

79

(290% Luna)

Grupuri orbitale[modificare | modificare sursă]

Deși limitele pot fi oarecum vagi, sateliții lui Saturn pot fi împărțiți în zece grupuri în funcție de caracteristicile lor orbitale. Mulți dintre ei, cum ar fi Pan și Daphnis, orbitează în cadrul sistemului inelar al lui Saturn și au perioade orbitale doar puțin mai lungi decât perioada de rotație a planetei. Cei mai interiori sateliți și cei mai mulți sateliți regulați au toți înclinații medii orbitale care variază de la mai puțin de un grad până la aproximativ 1,5 grade (cu excepția lui Iapetus, care are o înclinație de 7,57 grade) și excentricități orbitale mici. Pe de altă parte, sateliții neregulați din regiunile ultraperiferice ale sistemului de sateliți al lui Saturn, în special grupul nordic, au raze orbitale de milioane de kilometri și perioade orbitale care durează câțiva ani. Sateliții din grupul nordic orbitează, de asemenea, în direcția opusă rotației lui Saturn.

Sateliți minori din inele[modificare | modificare sursă]

Inelul F al lui Saturn împreună cu sateliții, Enceladus și Rhea
Secvență de imagini Cassini ale lui Aegaeon încorporat în arcul luminos al inelului G al lui Saturn

La sfârșitul lunii iulie 2009, un satelit minor, S/2009 S 1, a fost descoperit în Inelul B, la 480 km de marginea exterioară a inelului, din cauza umbrei pe care o crea. S-a estimat că are 300 m în diametru. Spre deosebire de sateliții minori ai Inelului A (vezi mai jos), nu induce o caracteristică „elice”, probabil datorită densității Inelului B.

În 2006, în imaginile Cassini ale Inelului A au fost găsite patru sateliți minori. Înainte de această descoperire, doar doi sateliți mai mari au fost cunoscuți în golurile Inelului A: Pan și Daphnis. Aceștia sunt suficient de mari pentru a curăța golurile continue din inel. În schimb, un satelit minor este suficient de masiv pentru a curăța două mici - aproximativ 10 km în diametru – goluri parțiale în imediata vecinătate a satelitului în sine, creând o structură în formă de elice de avion. Sateliții minori în sine sunt mici, variind de la aproximativ 40 la 500 metri în diametru și sunt prea mici pentru a fi văzuți direct.

Posibil început al unui satelit nou al lui Saturn, fotografiat pe 15 aprilie 2014

În 2007, descoperirea a încă 150 de sateliți minori a arătat că aceștia (cu excepția a doi care au fost văzuți în afara golului Encke) sunt limitați la trei benzi înguste din Inelul A între 126.750 și 132.000 km de centrul lui Saturn. Fiecare bandă are o lățime de aproximativ o mie de kilometri, ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din lățimea inelelor lui Saturn. Această regiune este relativ liberă de perturbațiile cauzate de rezonanțe cu sateliți mai mari, deși alte zone ale Inelului A fără perturbații sunt aparent lipsite de sateliți minori. Sateliții minori s-au format probabil din destrămarea unui satelit mai mare. Se estimează că inelul A conține 7.000–8.000 de elice mai mari de 0,8 km în dimensiune și milioane mai mari decât 0,25 km. În aprilie 2014, oamenii de știință de la NASA au raportat posibila consolidare a unui satelit nou în Inelul A, ceea ce implică faptul că sateliții actuali ai lui Saturn s-ar fi putut forma într-un proces similar în trecut, când sistemul de inele lui Saturn era mult mai masiv. [14]

Sateliți minori similari pot locui în Inelul F. Acolo, „jeturile” de material se pot datora ciocnirilor, inițiate de perturbații de la micul satelit Prometheus din apropiere, ale acestor sateliți minori cu miezul inelului F. Unul dintre cei mai mari sateliți minori din Inelul F poate fi obiectul încă neconfirmat S/2004 S 6. Inelul F conține, de asemenea, „evantaie” tranzitorii despre care se crede că rezultă din sateliți minori și mai mici, de aproximativ 1 km în diametru, orbitând în apropierea miezului inelului F.

Unul dintre sateliții descoperiți recent, Aegaeon, se află în arcul luminos al Inelului G și este prins într-o rezonanță de 7:6 cu Mimas. Aceasta înseamnă că face exact șapte rotații în jurul lui Saturn, în timp ce Mimas face exact șase. Satelitul este cel mai mare dintre populația de corpuri care sunt surse de praf în acest inel.

Ciobani de inel[modificare | modificare sursă]

Satelitul păstor Daphnis în golul Keeler
Sateliții păstor Atlas, Daphnis și Pan (culoare îmbunătățită). Ei au creste ecuatoriale distincte care par să se fi format din material acumulat din inelele lui Saturn.

Sateliții păstor sunt sateliți mici care orbitează în interiorul sau chiar dincolo de sistemul inelar al unei planete. Au ca efect sculptarea inelelor: oferindu-le margini bine definite și creând goluri între ele. Sateliții păstor ai lui Saturn sunt Pan (Golul Encke), Daphnis (Golul Keler), Atlas (Inelul A), Prometheus (Inelul F) și Pandora (Inelul F). Acești sateliți împreună cu coorbitalii (vezi mai jos) s-au format probabil ca urmare a acumularii materialului friabil al inelului pe nucleele mai dense preexistente. Miezurile cu dimensiuni de la o treime până la jumătate din sateliții actuali pot fi ele însele cioburi de coliziune formate atunci când un satelit parental al inelelor s-a dezintegrat.

Coorbitali[modificare | modificare sursă]

Janus și Epimetheus sunt numiți sateliți coorbitali. Au dimensiuni aproximativ egale, Janus fiind puțin mai mare decât Epimetheus. Janus și Epimetheus au orbite cu doar câțiva kilometri diferență în semiaxa mare, suficient de aproape încât s-ar ciocni dacă ar încerca să treacă unul pe lângă celălalt. În loc să se ciocnească, interacțiunea lor gravitațională îi face să schimbe orbitele la fiecare patru ani.

Interiori mari[modificare | modificare sursă]

A circular part of a grayish surface, which is intersected from the top-left to the bottom-right by four wide sinuous groves. Smaller and shorter grooves can be seen between them running either parallel to the large grooves or criss-crossing them. There is a rough terrain in the top-left corner.
Harta polului sud al lui Enceladus cu dungile de tigru
Inelele și steliții lui Saturn
(sus) Sateliții lui Saturn de jos în sus: Mimas, Enceladus și Tethys

(mijloc) Tethys și inelele lui Saturn

(jos) Vedere color a lui Dione în fața lui Saturn

Cei mai interiori sateliți mari ai lui Saturn orbitează în interiorul rarefiatului Inel E, împreună cu trei sateliți mai mici din grupul alkyonidelor.

 • Mimas este cel mai mic și cel mai puțin masiv dintre sateliții interiori rotunzi, deși masa sa este suficientă pentru a modifica orbita lui Methone. Are o formă vizibilă ovoidală, fiind făcut mai scurt la poli și mai lung la ecuator (cu aproximativ 20 km) prin efectele gravitației lui Saturn. Mimas are un crater de impact mare, care are o treime din diametrul său, Herschel, situat în emisfera sa anterioară. Mimas nu are o activitate geologică trecută sau prezentă cunoscută, iar suprafața sa este dominată de cratere de impact. Singurele caracteristici tectonice cunoscute sunt câteva jgheaburi arcuate și liniare, care s-au format probabil când Mimas a fost spulberat de impactul Herschel.
 • Enceladus este unul dintre cei mai mici dintre sateliții lui Saturn care au o formă sferică - doar Mimas este mai mic - totuși este singurul satelit saturnian mic care este în prezent activ endogen și cel mai mic corp cunoscut din Sistemul Solar care este activ geologic astăzi. Suprafața sa este diversă din punct de vedere morfologic; include terenuri vechi cu craterizare puternică, precum și zone netede mai tinere, cu puține cratere de impact. Multe câmpii de pe Enceladus sunt fracturate și intersectate de sisteme de liniamente. Zona din jurul polului său sud a fost găsită de Cassini a fi neobișnuit de caldă și tăiată de un sistem de fracturi de aproximativ 130 km lungime numite „dungi de tigru”, dintre care unele emit jeturi de vapori de apă și praf. Aceste jeturi formează o pană mare de la polul său sud, care reînnoiește inelul E al lui Saturn și servește ca sursă principală de ioni în magnetosfera lui Saturn. Gazul și praful sunt eliberate cu o rată de peste 100 kg/s. Enceladus poate avea apă lichidă sub suprafața polară de sud. Sursa de energie pentru acest criovulcanism este considerată a fi o rezonanță de 2:1 cu Dione. Gheața pură de la suprafață face din Enceladus unul dintre cele mai strălucitoare obiecte cunoscute din Sistemul Solar - albedo-ul său geometric este de peste 140%.
 • Tethys este al treilea ca mărime dintre sateliții interiori ai lui Saturn. Caracteristicile sale cele mai proeminente sunt un mare (400 km în diametru) crater de impact numit Odysseus în emisfera sa anterioară și un vast sistem de canioane numit Ithaca Chasma care se extinde cel puțin 270° în jurul Tethys. Ithaca Chasma este concentrică cu Odysseus și aceste două trăsături pot fi înrudite. Tethys pare să nu aibă activitate geologică curentă. Un teren deluros cu multe cratere ocupă cea mai mare parte a suprafeței sale, în timp ce o regiune de câmpie mai mică și mai netedă se află în emisfera opusă celei a lui Odysseus. Câmpiile conțin mai puține cratere și sunt aparent mai tinere. O graniță bine definită le separă de terenul craterizat. Există, de asemenea, un sistem de jgheaburi extensive care radiază dinspre Odysseus. Densitatea lui Tethys (0,985 g/cm 3) este mai mică decât cea a apei, ceea ce indică faptul că este făcut în principal din gheață de apă cu doar o mică fracțiune de rocă.
 • Dione este al doilea cel mai mare satelit interior al lui Saturn. Are o densitate mai mare decât cea a lui Rhea moartă geologic, cel mai mare satelit interior, dar mai mică decât cea a lui Enceladus, care este activ. În timp ce majoritatea suprafeței lui Dione este un teren vechi cu craterizare puternică, acest satelit este, de asemenea, acoperit cu o rețea extinsă de jgheaburi și linii, ceea ce indică faptul că în trecut a avut activitate tectonică globală. Jgheaburile și liniamentele sunt deosebit de proeminente în emisfera posterioară, unde mai multe seturi de fracturi care se intersectează formează ceea ce se numește „teren șerpuit”. Câmpiile craterate au câteva cratere mari de impact care ajung la 250 km în diametru. Câmpii netede cu un număr scăzut de cratere de impact sunt, de asemenea, prezente pe o mică parte a suprafeței sale. Probabil că au reapărut tectonic relativ mai târziu în istoria geologică a lui Dione. În două locații din câmpiile netede au fost identificate forme de relief ciudate (depresiuni) asemănătoare craterelor de impact alungite, ambele se află în centrul rețelelor radiante de fisuri și jgheaburi; aceste caracteristici pot fi de origine criovulcanică. Dione poate fi activ din punct de vedere geologic chiar și acum, deși la o scară mult mai mică decât criovulcanismul lui Enceladus. Aceasta rezultă din măsurătorile magnetice Cassini care arată că Dione este o sursă netă de plasmă în magnetosfera lui Saturn, la fel ca Enceladus.

Alkyonidele[modificare | modificare sursă]

Trei sateliți mici orbitează între Mimas și Enceladus: Methone, Anthe și Pallene. Numiți după Alkyonidele din mitologia greacă, aceștia sunt unii dintre cei mai mici sateliți din sistemul Saturn. Anthe și Methone au arcuri inelare foarte slabe de-a lungul orbitelor lor, în timp ce Pallene are un inel complet slab. Dintre acești trei sateliți, numai Methone a fost fotografiat la distanță apropiată, arătând că are formă de ou, cu foarte puține cratere sau chiar fără. [15]

Troian[modificare | modificare sursă]

Sateliții troieni sunt o caracteristică unică cunoscută doar din sistemul saturnian. Un corp troian orbitează fie în punctul Lagrange L 4 anterior, fie în L 5 posterior al unui obiect mult mai mare, cum ar fi un satelit sau o planetă mare. Tethys are doi sateliți troieni, Telesto (anterior) și Calypso (posterior), iar Dione are tot doi, Helene (anterior) și Polydeuces (posterior ). Helene este de departe cel mai mare satelit troian, în timp ce Polydeuces este cel mai mic și are cea mai haotică orbită. Acești sateliți sunt acoperiți cu praf care le-a netezit suprafețele. [16]

Exteriori mari[modificare | modificare sursă]

Sateliții exteriori ai lui Saturn
(sus) Inktomi sau „The Splat”, un crater relativ tânăr cu o pătură de resturi proeminentă în formă de fluture pe emisfera anterioară a lui Rhea

(mijloc-sus) Titan în fața lui Dione și a inelelor lui Saturn
(mijloc-jos) Imagine Cassini cu Hyperion

(jos) Creasta ecuatorială de pe Iapetus

Toți acești sateliți orbitează dincolo de Inelul E. Ei Sunt:

 • Rhea este al doilea ca mărime dintre sateliții lui Saturn. Este chiar puțin mai mare decât Oberon, al doilea satelit ca mărime al lui Uranus. În 2005, Cassini a detectat o epuizare a electronilor în urma plasmatică a lui Rhea, care se formează atunci când plasma co-rotativă a magnetosferei lui Saturn este absorbită de satelit. S-a presupus că epuizarea este cauzată de prezența particulelor de dimensiunea prafului concentrate în câteva inele ecuatoriale slabe. Un astfel de sistem de inele ar face din Rhea singurul satelit din Sistemul Solar despre care se știe că are inele. Observațiile ulterioare direcționate ale planului inelului presupus din mai multe unghiuri de către camera cu unghi îngust a lui Cassini nu au scos nicio dovadă a materialului inelului așteptat, lăsând nerezolvată originea observațiilor cu plasmă.[17] În caz contrar, Rhea are mai degrabă o suprafață tipică cu craterizare puternică, cu excepția câtorva fracturi mari de tip Dione (teren șerpuitor) pe emisfera posterioară și a unei „linii” foarte slabe de material la ecuator care ar fi putut fi depusă de materialul care deorbitează din inele prezente sau anterioare. Rhea are, de asemenea, două bazine de impact foarte mari în emisfera sa anti-saturniană, care au aproximativ 400 și 500 km. Primul, Tirawa, este aproximativ comparabil cu bazinul Odysseus de pe Tethys. Există, de asemenea, un crater de impact cu diametrul de 48 km numit Inktomi[a] la 112°V, care este proeminent datorită unui sistem extins de raze strălucitoare, care poate fi unul dintre cele mai tinere cratere de pe sateliții interiori ai lui Saturn. Nu au fost descoperite dovezi ale vreunei activități endogene pe suprafața lui Rhea.
 • Titan, cu un diametru de 5.149 km, este al doilea cel mai mare satelit din Sistemul Solar și cel mai mare al lui Saturn. Dintre toți sateliții mari, Titan este singurul cu o atmosferă densă (presiune la suprafață de 1,5 atm), rece, formată în principal din azot cu o mică fracțiune de metan. Atmosfera densă produce frecvent nori convectivi albi strălucitori, în special peste regiunea polului sudic. Pe 6 iunie 2013, oamenii de știință de la IAA-CSIC au raportat detectarea hidrocarburilor aromatice policiclice în atmosfera superioară a lui Titan. Pe 23 iunie 2014, NASA a susținut că are dovezi puternice că azotul din atmosfera lui Titan provenea din materiale din norul lui Oort, asociate cu comete, și nu din materialele care l-au format pe Saturn în vremuri mai vechi. Suprafața lui Titan, care este greu de observat din cauza ceții atmosferice persistente, prezintă doar câteva cratere de impact și este probabil foarte tânăr. Conține un model de regiuni luminoase și întunecate, canale de curgere și posibil criovulcani. Unele regiuni întunecate sunt acoperite de câmpuri longitudinale de dune modelate de vânturile mareice, unde nisipul este format din apă înghețată sau hidrocarburi. Titan este singurul corp din Sistemul Solar în afară de Pământ cu corpuri de lichid pe suprafața sa, sub formă de lacuri de metan-etan în regiunile polare de nord și sud ale lui Titan. Cel mai mare lac, Kraken Mare, este mai mare decât Marea Caspică. La fel ca Europa și Ganymede, se crede că Titan are un ocean subteran format din apă amestecată cu amoniac, care poate erupe la suprafața satelitului și poate duce la criovulcanism. Pe 2 iulie 2014, NASA a raportat că oceanul din interiorul lui Titan ar putea fi „la fel de sărat ca Marea Moartă a Pământului”.[19][20]
 • Hyperion este cel mai apropiat vecin al lui Titan în sistemul Saturn. Cei doi sateliți sunt blocați într-o rezonanță de 4:3 unul cu celălalt, ceea ce înseamnă că, în timp ce Titan face patru revoluții în jurul lui Saturn, Hyperion face exact trei. Cu un diametru mediu de aproximativ 270 km, Hyperion este mai mic și mai ușor decât Mimas. Are o formă extrem de neregulată și o suprafață de gheață foarte ciudată, de culoare cafenie, care seamănă cu un burete, deși interiorul său poate fi și parțial poros. Densitatea medie de aproximativ 0,55 g/cm3 indică faptul că porozitatea depășește 40% chiar și presupunând că are o compoziție de gheață pură. Suprafața lui Hyperion este acoperită cu numeroase cratere de impact — cele cu diametre de 2–10 km sunt deosebit de abundente. Este singurul satelit, în afară de sateliții mici ai lui Pluto, despre care se știe că au o rotație haotică, ceea ce înseamnă că Hyperion nu are poli sau ecuator bine delimitați. În timp ce pe intervale scurte de timp, satelitul se rotește aproximativ în jurul axei sale lungi cu o rată de 72–75° pe zi, pe intervale de timp mai lungi, axa sa de rotație (vector de rotație) rătăcește haotic pe cer. Acest lucru face ca comportamentul de rotație al lui Hyperion să fie în esență imprevizibil.
 • Iapetus este al treilea ca mărime dintre sateliții lui Saturn. Orbitând planeta la 3,5 milioane km, este de departe cel mai îndepărtat dintre sateliții mari ai lui Saturn și are, de asemenea, cea mai mare înclinație orbitală, la 15,47°. Iapetus este de mult cunoscut pentru suprafața sa neobișnuită în două tonuri; emisfera sa anterioară este neagră ca smoala, iar emisfera posterioară este aproape la fel de strălucitoare ca zăpada proaspătă. Imaginile Cassini au arătat că materialul întunecat este limitat într-o zonă mare aproape ecuatorială din emisfera anterioară numită Cassini Regio, care se extinde aproximativ de la 40°N la 40°S. Regiunile polare ale lui Iapetus sunt la fel de strălucitoare ca emisfera sa posterioară. Cassini a descoperit, de asemenea, o creastă ecuatorială de 20 km înălțime, care se întinde pe aproape întregul ecuator al satelitului. În rest, atât suprafețele întunecate, cât și cele luminoase ale lui Iapetus sunt vechi și puternic craterizate. Imaginile au dezvăluit cel puțin patru bazine mari de impact cu diametre de la 380 la 550 km și numeroase cratere de impact mai mici. Nu au fost descoperite dovezi ale vreunei activități endogene. Un indiciu cu privire la originea materialului întunecat care acoperă o parte a suprafeței puternic bicromatice a lui Iapetus ar fi putut fi găsit în 2009, când telescopul spațial Spitzer al NASA a descoperit un disc vast, aproape invizibil în jurul lui Saturn, chiar în interiorul orbitei satelitului Phoebe - inelul Phoebe. Oamenii de știință cred că discul provine din particulele de praf și gheață aruncate de impacturi asupra lui Phoebe. Deoarece particulele din disc, precum Phoebe însăși, orbitează în direcția opusă lui Iapetus, Iapetus se ciocnește de ele în timp ce se deplasează în direcția lui Saturn, întunecându-și ușor emisfera anterioară. Odată ce s-a stabilit o diferență de albedo și, prin urmare, de temperatură medie, între diferitele regiuni ale lui Iapetus, a urmat un proces termic de sublimare a gheții din regiunile mai calde și depunerea vaporilor de apă în regiunile mai reci. Aspectul prezent în două nuanțe al lui Iapetus rezultă din contrastul dintre zonele strălucitoare, în primul rând acoperite cu gheață și regiunile întunecate acoperite de reziduul lăsat în urmă după pierderea gheții de suprafață.[21][22]

Neregulați[modificare | modificare sursă]

Diagramă care ilustrează orbitele sateliților neregulați ai lui Saturn. Înclinația și semiaxa mare sunt reprezentate pe axa Y, și respectiv X. Excentricitatea orbitelor este indicată de segmentele care se extind de la pericentru la apocentru. Sateliții cu înclinații pozitive sunt prograzi, cei cu înclinații negative sunt retrograzi. Axa X este etichetată în km. Sunt identificate grupurile prograde, Inuite și Galice și grupul Nordic retrograd.
Orbitele și pozițiile sateliților neregulați ai lui Saturn începând cu 1 ianuarie 2021. Orbitele prograde sunt colorate în albastru, în timp ce orbitele retrograde sunt colorate în roșu.

Sateliții neregulați sunt sateliți mici cu orbite cu raze mari, înclinate și frecvent retrograde, despre care se crede că au fost obținute de planeta părinte printr-un proces de captură. Ele apar adesea ca familii colizionale sau grupuri. Mărimea exactă, precum și albedo-ul sateliților neregulați nu sunt cunoscute cu siguranță, deoarece sateliții sunt foarte mici pentru a fi rezolvate cu un telescop, deși se presupune de obicei că acesta din urmă este destul de scăzut - în jur de 6% (albedo-ul lui Phoebe) sau mai puțin. Neregulații au, în general, spectre vizibile și infraroșu apropiate fără caracteristici, dominate de benzi de absorbție a apei. Au o culoare neutră sau moderat roșie - asemănătoare cu asteroizii de tip C, P sau D, deși sunt mult mai puțin roșii decât obiectele din centura Kuiper. [b]

Inuit[modificare | modificare sursă]

Grupul Inuit include opt sateliți exteriori prograzi care sunt suficient de asemănători în ceea ce privește distanța față de planetă (186–297 raze ale lui Saturn), înclinațiile orbitale (45–50°) și culorile lor încât să poată fi considerați un grup. Sateliții sunt Ijiraq, Kiviuq, Paaliaq, Siarnaq și Tarqeq, împreună cu trei sateliți nenumiți Saturn LX, S/2004 S 31 și S/2019 S 1. Cel mai mare dintre ei este Siarnaq, cu o dimensiune estimată la aproximativ 40 km.

Galic[modificare | modificare sursă]

Grupul Galic este format din patru sateliți exteriori prograzi care sunt suficient de asemănători ca distanță față de planetă (207–302 raze ale lui Saturn), înclinația lor orbitală (35–40°) și culoarea lor încât pot fi considerați un grup. Ei sunt Albiorix, Bebhionn, Erriapus și Tarvos. Cel mai mare dintre acești sateliți este Albiorix, cu o dimensiune estimată de aproximativ 32 km. Există un satelit suplimentar S/2004 S 24 care ar putea aparține acestui grup, dar sunt necesare mai multe observații pentru a confirma sau infirma clasificarea acestuia. S/2004 S 24 are cea mai îndepărtată orbită progradă dintre sateliții cunoscuți ai lui Saturn.

Nordic[modificare | modificare sursă]

Grupul Nordic (sau Phoebe) este format din 46 de sateliți retrograzi exteriori. Aceștia sunt Aegir, Bergelmir, Bestla, Farbauti, Fenrir, Fornjot, Greip, Hati, Hyrrokkin, Jarnsaxa, Kari, Loge, Mundilfari, Narvi, Phoebe, Skathi, Skoll, Surtur, Suttungr, Thrymr, Ymir și douăzeci și cinci de sateliți fără nume. După Phoebe, Ymir este cel mai mare dintre sateliții neregulați retrograzi cunoscuți, cu un diametru estimat de doar 18 km. Grupul Nordic poate consta în mai multe subgrupuri mai mici.

 • Phoebe, cu 213±1.4 în diametru, este de departe cel mai mare dintre sateliții neregulați ai lui Saturn. Are o orbită retrogradă și se rotește pe axa sa la fiecare 9,3 ore. Phoebe a fost primul satelit al lui Saturn care a fost studiat în detaliu de către Cassini, în iunie 2004; în timpul acestei întâlniri, Cassini a reușit să cartografieze aproape 90% din suprafața satelitului. Phoebe are o formă aproape sferică și o densitate relativ mare de aproximativ 1,6 g/cm3. Imaginile Cassini au dezvăluit o suprafață întunecată marcată de numeroase impacturi – există aproximativ 130 de cratere cu diametre care depășesc 10 km. Măsurătorile spectroscopice au arătat că suprafața este formată din gheață, dioxid de carbon, filosilicați, substanțe organice și, eventual, minerale purtătoare de fier. Se crede că Phoebe este un centaur capturat care își are originea în centura Kuiper. De asemenea, servește ca sursă de material pentru cel mai mare inel cunoscut al lui Saturn, care întunecă emisfera anterioară a lui Iapetus (vezi mai sus).

Listă[modificare | modificare sursă]

Diagramă orbitală a înclinației orbitale și a distanțelor orbitale pentru inelele lui Saturn și sistemul de sateliți la diferite scări. Sateliții, grupurile de sateliți și inelele notabile sunt etichetate individual. Deschideți imaginea pentru rezoluție completă.

Confirmați[modificare | modificare sursă]

Sateliții saturnieni sunt enumerați aici după perioada orbitală (sau semiaxa mare), de la cea mai scurtă la cea mai lungă. Sateliții suficient de masivi pentru ca suprafețele lor să se prăbușească într-un sferoid sunt evidențiați cu caractere aldine și marcați cu un fundal albastru, în timp ce sateliții neregulați sunt enumerați pe fundal roșu, portocaliu și gri. Orbitele și distanțele medii ale sateliților neregulați sunt puternic variabile pe perioade scurte de timp din cauza perturbațiilor planetare și solare frecvente, prin urmare, elementele orbitale enumerate ale tuturor sateliților neregulați sunt mediate pe o integrare numerică de 300 de ani. Elementele lor orbitale se bazează toate pe epoca de 1 ianuarie 2000.

Legendă
Sateliți interiori mici

Titan

Alți sateliți mari rotunzi


Grupul Inuit

Grupul Galic

Grupul Nordic
Ordine[c] Etichetă[d] Nume

(cheie)

Pronunție Imagine Magn. abs. Diametru(km)[e] Masă(×1015 kg)[f] Semiaxă mare(km)[g] Perioadă orbitală (z)[g][h] Înclinație(°)[g][i] Excentricitate Poziție Anul descoperirii[31] Descoperitor[32]
1 S/2009 S 1
0.30 < 0.00000001 ≈ 117000 ≈ 0.47150 ≈ 0.000 ≈ 0.0000 exteriorul inelului B 2009 Cassini[33]
(sateliți minori)
A noisy image showing a few bright dots marked by circles
0.04 to 0.4 < 0.00000002 ≈ 130000 ≈ 0.55000 ≈ 0.000 ≈ 0.0000 trei benzi de 1000 km în inelul A 2006 Cassini
2 XVIII Pan /'pan/
An irregularly shaped body with a prominent equatorial ridge. It is illuminated from the bottom right.
9.1 28.2
(34 × 31 × 20)
5.0 133584 +0.57505 0.000 0.0000 în Diviziunea Encke 1990 Showalter
3 XXXV Daphnis /'daf.nis/
A small, irregularly shaped body elongated from the bottom left to top right. It is illuminated from the bottom left.
12.0 7.6
(8.6 × 8.2 × 6.4)
0.077 136505 +0.59408 0.004 0.0000 în Golul Keeler 2005 Cassini
4 XV Atlas /'at.las/
An irregularly shaped body is fully illuminated. The body, which looks like a cone viewed from the south pole, is elongated downward.
10.7 30.2
(41 × 35 × 19)
6.6 137670 +0.60169 0.003 0.0012 cioban exterior al inelului A 1980 Voyager 1
5 XVI Prometheus /pro.me'te.us/
An irregularly shaped oblong body is fully illuminated. It is elongated in the direction from the top left to bottom left. Its surface is covered by craters.
6.5 86.2
(136 × 79 × 59)
159.5 139380 +0.61299 0.008 0.0022 cioban interior al inelului F 1980 Voyager 1
6 XVII Pandora /pan'do.ra/
An irregularly shaped body is half illuminated from the bottom. The terminator runs from the left to right. The surface is covered by numerous craters.
6.6 81.4
(104 × 81 × 64)
137.1 141720 +0.62850 0.050 0.0042 cioban exterior al inelului F 1980 Voyager 1
7a XI Epimetheus /e.pi.me'te.us/
A partially-illuminated irregular body, which has a shape remotely resembling a cube. The body's surface consists of ridges and valleys and is covered by craters.
5.6 116.2
(130 × 114 × 106)
526.6 151422 +0.69433 0.335 0.0098 coorbital cu Janus 1977 Fountain & Larson
7b X Janus /'ja.nus/ An irregular body, whose outline looks like an approximate circle in this image. It is illuminated from the bottom-left. The terminator runs from the top-left to bottom-right. The surface is covered by craters. 4.7 179.0
(203 × 185 × 153)
1897.5 151472 +0.69466 0.165 0.0068 coorbital cu Epimetheus 1966 Dollfus
9 LIII Aegaeon /a.e.ga.e'on/
Image of Aegaeon by Cassini.
18.7 0.66
(1.4 × 0.5 × 0.4)
≈ 0.000073 167500 +0.80812 0.001 0.0004 satelit minor din inelul G 2008 Cassini
10 I Mimas /'mi.mas/
A spherical body is half illuminated from the left. The terminator runs from the top to bottom in the vicinity of the right limb. A large crater with a central peak sits on the terminator slightly to the right and above the center of the body. It makes the body look like the Death Star. There are numerous smaller craters.
2.7 396.4
(416 × 393 × 381)
37493 185404 +0.94242 1.566 0.0202 1789 Herschel
11 XXXII Methone /me'to.ne/
A smooth, featureless ellipsoidal object illuminated from the top right, distinctly looking like an egg.
13.8 2.9
(3.9 × 2.6 × 2.4)
≈ 0.0063 194440 +1.00957 0.007 0.0001 Alkyonidele 2004 Cassini
12 XLIX Anthe /'an.te/
A blurry ellipsoidal object in the center of the image
14.8 1.0 ≈ 0.00026 197700 +1.05089 0.100 0.0011 Alkyonidele 2007 Cassini
13 XXXIII Pallene /pa'le.ne/
A small, half-illuminated ellipsoidal object in front of Saturn as a backdrop
12.9 4.4
(5.8 × 4.2 × 3.7)
≈ 0.023 212280 +1.15375 0.181 0.0040 Alkyonidele 2004 Cassini
14 II Enceladus /en.tʃe'la.dus/
A spherical body is half illuminated from the right. The terminator runs from the top to bottom in the vicinity of the right limb. In the center and at the top there are heavily cratered areas.
1.8 504.2
(513 × 503 × 497)
108022 237950 +1.37022 0.010 0.0047 Generează inelul E 1789 Herschel
15 III Tethys /'te.tis/
A spherical heavily cratered body is illuminated from the bottom. The terminator runs from the left to right in the vicinity of the top limb. There is a wide curved graben running from the center of the body to the bottom. It is Ithaca Chasma.
0.3 1062.2
(1077 × 1057 × 1053)
617449 294619 +1.88780 0.168 0.0001 1684 Cassini
15a XIII Telesto /te'les.to/
An oblong object with a few large craters and a smooth surface
8.7 24.8
(33 × 24 × 20)
≈ 4.0 294619 +1.88780 1.158 0.0010 troian Tethys anterior (L4) 1980 Smith et al.
15b XIV Calypso /ka'lip.so/
An oblong body is seen in this low resolution image.
8.7 21.4
(30 × 23 × 14)
≈ 2.5 294619 +1.88780 1.473 0.0010 troian Tethys posterior (L5) 1980 Pascu et al.
18 IV Dione /di'o.ne/
A spherical body is half illuminated from the right. The terminator is running from the top to bottom slightly to the left off the center. The central part of the body is smooth and has only a few craters. A heavily cratered terrain is near the right limb. A part of a large crater is intersected by the terminator in the lower-left corner. To the left of it there is a long crack running parallel to the terminator.
0.4 1122.8
(1128 × 1123 × 1119)
1095452 377396 +2.73692 0.002 0.0022 1684 Cassini
18a XII Helene /he'le.ne/
An irregularly shaped body illuminated from the left. Its surface is covered by numerous impact craters.
7.3 35.2
(43 × 38 × 26)
≈ 7.2 377396 +2.73692 0.199 0.0022 troian Dione anterior (L4) 1980 Laques & Lecacheux
18b XXXIV Polydeuces /po.li.de'u.tʃes/
A small oblong body is barely resolved in this image.
13.5 2.6
(3.0 × 2.4 × 1.0)
≈ 0.0038 377396 +2.73692 0.177 0.0192 troian Dione posterior (L5) 2004 Cassini
21 V Rhea /'re.a/
A spherical body is almost fully illuminated. The terminator is running near the top edge. The surface is covered by numerous craters. Two partially overlapping large craters can be seen above the center. One that is younger is above and to the right from the older one.
−0.2 1527.6
(1530 × 1526 × 1525)
2306518 527108 +4.51821 0.327 0.0013 1672 Cassini
22 VI Titan /ti'tan/
−1.3 5149.46
(5149 × 5149 × 5150)
134520000 1221930 +15.9454 0.349 0.0288 1655 Huygens
23 VII Hyperion /hi'pe.ri.on/
An irregularly shaped oblong body is illuminated from the left. The terminator is near the right limb. The body is elongated in the top-bottom direction. The surface is punctured by numerous impact craters, which make it look like a sponge or cheese.
4.8 270.0
(360 × 266 × 205)
5619.9 1481010 +21.2766 0.568 0.1230 într-o rezonanță de 4:3 cu Titan 1848 Bond & Lassell
24 VIII Iapetus /i.a'pe.tus/
A walnut shaped body illuminated from the bottom-left. The terminator runs from the top to right along the top-right limb. An equatorial ridge runs from the left to right and is convex in the direction of the bottom-left. Above and below it there are dark areas. Above the upper dark area and below the lower one there are bright poles. There numerous craters. Three among them are very large: one sits on the limb at the right another is in the center above the ridge. The third is below the ridge near the left limb.
1.7 1468.6
(1491 × 1491 × 1424)
1805635 3560820 +79.3215 15.47 0.0286 1671 Cassini
25 S/2019 S 1 15.3 ≈ 6 ≈ 0.11 11246000 +445.50 48.7 0.4630 Grupul Inuit 2019 Gladman et al.
26 XXIV Kiviuq /ki.vi'uk/
12.7 ≈ 17 ≈ 2.6 11343000 +448.42 48.6 0.2120 Grupul Inuit 2000 Gladman et al.
27 XXII Ijiraq /i.ji'rak/
13.2 ≈ 13 ≈ 1.2 11408000 +450.78 47.5 0.2720 Grupul Inuit 2000 Gladman et al.
28 IX Phoebe /'fi.bi/
An approximately spherical heavily cratered body is illuminated from the bottom-right. The terminator runs near the left and top limbs. There is huge crater at the top, which affects the shape, and another slightly smaller at the bottom.
6.6 213.0
(219 × 217 × 204)
8292.0 12929400 −550.30 175.2 0.1640 Grupul Nordic 1899 Pickering
29 XX Paaliaq /pa.a.li'ak/
11.9 ≈ 25 ≈ 8.2 15166000 +686.55 44.8 0.3410 Grupul Inuit 2000 Gladman et al.
30 XXVII Skathi /'ska.ti/
14.3 ≈ 8 ≈ 0.27 15635000 −728.50 152.6 0.2720 Grupul Nordic 2000 Gladman et al.
31 S/2004 S 37 15.9 ≈ 4 ≈ 0.034 15945000 −755.69 159.3 0.4460 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
32 XXVI Albiorix /al.bi'o.riks/
11.1 28.6 ≈ 12.2 16393000 +785.49 34.1 0.4800 Grupul Galic 2000 Holman
33 S/2007 S 2 15.7 ≈ 6 ≈ 0.11 16718000 −809.77 174.1 0.1790 Grupul Nordic 2007 Sheppard et al.
34 LX S/2004 S 29 15.8 ≈ 4 ≈ 0.034 17070000 +840.47 39.0 0.4880 Grupul Inuit 2004 Sheppard et al.
35 XXXVII Bebhionn /'be.vin/
15.0 ≈ 6 ≈ 0.11 17116000 +837.35 35.1 0.4680 Grupul Galic 2004 Sheppard et al.
36 S/2004 S 31 15.6 ≈ 4 ≈ 0.034 17499000 +863.02 48.3 0.2020 Grupul Inuit 2004 Sheppard et al.
37 XXVIII Erriapus /e.ri'a.pus/
13.7 ≈ 10 ≈ 0.52 17602000 +874.17 34.5 0.4720 Grupul Galic 2000 Gladman et al.
38 XLVII Skoll /'skol/ 15.4 ≈ 5 ≈ 0.065 17667000 −879.83 161.0 0.4640 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
39 LII Tarqeq /tar'kek/
14.8 ≈ 7 ≈ 0.18 17962000 +883.93 46.3 0.1680 Grupul Inuit 2007 Sheppard et al.
40 XXIX Siarnaq /si.ar'nak/
10.6 39.3 ≈ 31.8 18182000 +895.47 45.8 0.2800 Grupul Inuit 2000 Gladman et al.
41 XXI Tarvos /'tar.vos/
12.8 ≈ 15 ≈ 1.8 18243000 +929.85 33.7 0.5380 Grupul Galic 2000 Gladman et al.
42 S/2004 S 13 15.6 ≈ 6 ≈ 0.11 18406000(18511200±782400)[34] −935.68(−940.39)[34] 168.8

(167.438±0.070)[34]

0.2590

(0.2774±0.0305)[34]

Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
43 XLIV Hyrrokkin /hi'ro.kin/
14.3 ≈ 8 ≈ 0.27 18440000 −932.35 151.5 0.3360 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
44 LI Greip /'grei̯p/
15.4 ≈ 5 ≈ 0.065 18457000 −939.49 174.8 0.3150 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
45 XXV Mundilfari /mun.dil'fa.ri/
14.5 ≈ 7 ≈ 0.18 18653000 −954.81 167.4 0.2100 Grupul Nordic 2000 Gladman et al.
46 S/2006 S 1 15.6 ≈ 5 ≈ 0.065 18780000 −962.90 156.2 0.1410 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
47 S/2007 S 3 15.7 ≈ 5 ≈ 0.065 18938000(20432100±290200)[35] −980.22(−1092.10)[35] 177.6

(177.209±0.110)[35]

0.1850

(0.1287±0.0150)[35]

Grupul Nordic 2007 Sheppard et al.
48 LIV Gridr /'gri.dr/ 15.8 ≈ 4 ≈ 0.034 19259000 −1007.04 163.7 0.1820 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
49 XXXVIII Bergelmir /ber.gel'mir/
15.2 ≈ 5 ≈ 0.065 19336000 −1006.94 158.6 0.1420 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
50 XXXI Narvi /'nar.vi/
14.4 ≈ 7 ≈ 0.18 19349000 −1004.08 145.7 0.4300 Grupul Nordic 2003 Sheppard et al.
51 L Jarnsaxa /jarn'sa.ksa/ 15.6 ≈ 6 ≈ 0.11 19354000 −1008.83 163.6 0.2180 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
52 S/2004 S 17 16.0 ≈ 4 ≈ 0.034 19448000(19079700±679200)[36] −1016.88(−984.05)[36] 168.2

(166.870±0.350)[36]

0.1800

(0.2268±0.0438)[36]

Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
53 XXIII Suttungr /su'tungr/
14.5 ≈ 7 ≈ 0.18 19468000 −1019.31 175.8 0.1140 Grupul Nordic 2000 Gladman et al.
54 LIX Eggther /'eg.ter/ 15.3 ≈ 6 ≈ 0.11 19850000 −1054.46 166.3 0.1570 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
55 XLIII Hati /'ha.ti/
15.3 ≈ 5 ≈ 0.065 19868000 −1042.75 165.8 0.3710 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
56 S/2004 S 12 15.7 ≈ 5 ≈ 0.065 19886000 −1048.56 165.3 0.3270 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
57 XXXIX Bestla /'best.la/
14.6 ≈ 7 ≈ 0.18 20145000 −1088.58 145.2 0.5200 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
58 XL Farbauti /far.ba'u.ti/ 15.7 ≈ 5 ≈ 0.065 20390000 −1087.79 156.5 0.2410 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
59 XXX Thrymr /'trimr/
14.3 ≈ 8 ≈ 0.27 20418000 −1095.73 177.7 0.4660 Grupul Nordic 2000 Gladman et al.
60 LV Angrboda /an.gr'bo.da/ 16.1 ≈ 3 ≈ 0.014 20598000 −1117.26 177.4 0.2160 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
61 LXI Beli /'be.li/ 16.1 ≈ 3 ≈ 0.014 20711000 −1124.15 157.7 0.0870 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
62 XXXVI Aegir /a.e'gir/ 15.5 ≈ 6 ≈ 0.11 20751000 −1120.56 166.7 0.2520 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
63 LVII Gerd /'jerd/ 15.9 ≈ 4 ≈ 0.034 20951000 −1147.07 174.3 0.5190 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
64 S/2004 S 7 15.2 ≈ 6 ≈ 0.11 21000000(20680600±371000)[37] −1144.05(−1110.36)[37] 165.7

(165.614±0.140)[37]

0.5290

(0.5552±0.0195)[37]

Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
65 LXII Gunnlod /'gun.lod/ 15.6 ≈ 4 ≈ 0.034 21152000 −1160.15 158.9 0.2540 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
66 LVI Skrymir /'skri.mir/ 15.6 ≈ 4 ≈ 0.034 21457000 −1190.01 176.6 0.4370 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
67 S/2004 S 28 15.8 ≈ 4 ≈ 0.034 21843000 −1221.83 169.4 0.1610 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
68 LXV Alvaldi /al'val.di/ 15.5 ≈ 6 ≈ 0.11 21965000 −1233.02 176.8 0.2370 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
69 XLV Kari /'ka.ri/
14.8 ≈ 6 ≈ 0.11 22093000 −1233.96 156.1 0.4760 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
70 LXVI Geirrod /'jej.rod/ 15.9 ≈ 4 ≈ 0.034 22266000 −1255.13 155.3 0.5410 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
71 S/2006 S 3 15.6 ≈ 6 ≈ 0.11 22428000 −1257.72 158.6 0.3790 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
72 XLI Fenrir /'fen.rir/ 15.9 ≈ 4 ≈ 0.034 22454000. −1263.01 165.0 0.1350 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
73 XLVIII Surtur /'sur.tur/ 15.8 ≈ 6 ≈ 0.11 22941000 −1302.09 169.7 0.4460 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
74 XLVI Loge /'lo.ge/
15.3 ≈ 5 ≈ 0.065 23059000 −1314.76 167.7 0.1860 Grupul Nordic 2006 Sheppard et al.
75 XIX Ymir /'i.mir/
12.3 ≈ 19 ≈ 3.6 23128000 −1319.85 173.5 0.3340 Grupul Nordic 2000 Gladman et al.
76 S/2004 S 21 16.3 ≈ 3 ≈ 0.014 23131000 −1327.10 155.0 0.4090 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
77 S/2004 S 39 16.3 ≈ 3 ≈ 0.014 23201000 −1339.29 167.1 0.1020 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
78 S/2004 S 24 16.0 ≈ 3 ≈ 0.014 23346000 +1343.85 36.5 0.0720 Grupul Galic?[j] 2004 Sheppard et al.
79 S/2004 S 36 16.1 ≈ 3 ≈ 0.014 23439000 −1359.36 152.5 0.6170 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
80 LXIII Thiazzi /ti'a.t͡si/ 15.9 ≈ 4 ≈ 0.034 23581000 −1371.69 159.1 0.5140 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
81 LXIV S/2004 S 34 16.1 ≈ 3 ≈ 0.014 24150000 −1425.04 167.5 0.2820 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
82 XLII Fornjot /'forn.jot/
14.9 ≈ 6 ≈ 0.11 25146000 −1498.57 170.4 0.2080 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.
83 LVIII S/2004 S 26 15.8 ≈ 4 ≈ 0.034 26107000 −1605.93 172.1 0.1470 Grupul Nordic 2004 Sheppard et al.

Neconfirmați[modificare | modificare sursă]

Următoarele obiecte (observate de Cassini ) nu au fost confirmate ca corpuri solide. Nu este încă clar dacă aceștia sunt sateliți reali sau doar aglomerări persistente în inelul F.[38]

Nume Imagine Diametru (km) Semiaxa
mare (km)[27]
Perioada
orbidală (z)[27]
Poziție Anul descoperirii Status
S/2004 S 3 și S/2004 S 4[note 1] A bright narrow band runs from the top to bottom. To the right of it in the diffuse halo the is a bright small object. ≈ 3–5 ≈ 140300 ≈ +0,619 obiecte incerte în jurul inelului F 2004 Au fost nedetectați în imagistica amănunțită a regiunii în noiembrie 2004, făcându-le existența improbabilă
S/2004 S 6 Un segment de inel luminos supraexpus de Saturn în colţul din stânga sus. Aproape de marginea din dreapta a inelului este un punct luminos. ≈ 3–5 ≈ 140130 +0,61801 2004 Detectat în mod consistent în 2005, poate fi înconjurat de praf fin și poate avea un nucleu fizic foarte mic

Ipotetici[modificare | modificare sursă]

S-a afirmat că doi sateliți au fost descoperiți de diferiți astronomi, dar nu au mai fost văzuți niciodată. Se spune că ambii sateliți orbitează între Titan și Hyperion.[39]

 • Chiron, care se presupune că a fost văzut de Hermann Goldschmidt în 1861, dar niciodată observat de nimeni altcineva.[39]
 • Themis ar fi fost descoperită în 1905 de astronomul William Pickering, dar nu a mai fost văzută niciodată. Cu toate acestea, a fost inclusă în numeroase almanahuri și cărți de astronomie până în anii 1960.[39]
 • Peggy - pe 14 aprilie 2014, NASA [40] a anunțat că imaginile transmise de Cassini ar putea releva formarea unui nou satelit natural al planetei Saturn. Obiectul ar putea să măsoare cca. 1 km în diametru[41] și se află la marginea inelului A.
 • În 2022, oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology au propus ipoteticul fost satelit Chrysalis, folosind date din misiunea Cassini-Huygens. Chrysalis ar fi orbitat între Titan și Iapetus, dar orbita sa ar fi devenit treptat mai excentrică până când a fost sfâșiat de Saturn. 99% din masa sa ar fi fost absorbită de Saturn, în timp ce restul de 1% ar fi format inelele lui Saturn.[42][43]

Temporari[modificare | modificare sursă]

La fel ca Jupiter, asteroizi și comete se vor apropia rar de Saturn, chiar mai rar fiind capturați pe orbita planetei. S-a calculat că cometa P/2020 F1 (Leonard) s-a apropiat la 978000±65000 km de Saturn pe 8 mai 1936, mai aproape de orbita lui Titan de planetă, cu o excentricitatea orbitală de numai 1.098±0.007. Este posibil ca cometa să fi orbitat în jurul lui Saturn înainte de aceasta ca un satelit temporar, dar dificultatea de modelare a forțelor non-gravitaționale face să fie incert dacă a fost sau nu un satelit temporar. [44]

Alte comete și asteroizi s-ar putea să-l fi orbitat temporar pe Saturn la un moment dat, dar în prezent nu se știe că ar fi avut niciuna.

Formare[modificare | modificare sursă]

Se crede că sistemul saturnian al lui Titan,sateliții de dimensiuni medii și inelele s-au dezvoltat dintr-o configurație mai apropiată de sateliții galileeni ai lui Jupiter, deși detaliile sunt neclare. S-a propus fie că un al doilea satelit de dimensiunea lui Titan s-a destrămat, producând inelele și sateliții interiori de mărime medie, [45] sau că doi sateliți mari au fuzionat pentru al forma pe Titan, cu coliziunea împrăștiind resturi de gheață care au format sateliții de mărime medie. Pe 23 iunie 2014, NASA a susținut că are dovezi puternice că azotul din atmosfera lui Titan provenea din materialele din norul lui Oort, asociate cu cometele, și nu din materialele care l-au format pe Saturn în vremuri mai vechi. Studiile bazate pe activitatea geologică bazată pe maree a lui Enceladus și lipsa dovezilor privind rezonanțe extinse din trecut pe orbitele lui Tethys, Dione și Rhea sugerează că sateliții până la și inclusiv Rhea ar putea avea o vechime de numai 100 de milioane de ani.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ S/2004 S4 a fost cel mai probabil un mănunchi tranzitoriu, aceasta nu a fost recuperat de la prima ochire.
 1. ^ Inktomi was once known as "The Splat".[18]
 2. ^ The photometric color may be used as a proxy for the chemical composition of satellites' surfaces.
 3. ^ Order refers to the position among other moons with respect to their average distance from Saturn.
 4. ^ A confirmed moon is given a permanent designation by the IAU consisting of a name and a Roman numeral.[23] The eight moons that were known before 1850 are numbered in order of their distance from Saturn; the rest are numbered in the order by which they received their permanent designations. Many small moons have not yet received a permanent designation.
 5. ^ The diameters and dimensions of the inner moons from Pan through Janus, Methone, Pallene, Telepso, Calypso, Helene, Hyperion and Phoebe were taken from Thomas 2010, Table 3.[24] Diameters and dimensions of Mimas, Enceladus, Tethys, Dione, Rhea and Iapetus are from Thomas 2010, Table 1.[24] The approximate sizes of other satellites are from the website of Scott Sheppard.[25]
 6. ^ Masses of the large moons were taken from Jacobson, 2006.[26] Masses of Pan, Daphnis, Atlas, Prometheus, Pandora, Epimetheus, Janus, Hyperion and Phoebe were taken from Thomas, 2010, Table 3.[24] Masses of small regular satellites were calculated assuming a density of 0.5 g/cm3, while masses of irregular satellites were calculated assuming a density of 1.0 g/cm3.
 7. ^ a b c The orbital parameters were taken from Spitale et al. 2006,[27] IAU-MPC Natural Satellites Ephemeris Service,[28] JPL Solar System Dynamics,[29] and NASA/NSSDC.[30]
 8. ^ Negative orbital periods indicate a retrograde orbit around Saturn (opposite to the planet's rotation). Orbital periods of irregular satellites may not be consistent with their semi-major axes due to perturbations.
 9. ^ To Saturn's equator for the regular satellites, and to the ecliptic for the irregular satellites.
 10. ^ Only known prograde outer satellite, inclination similar to other satellites of the Gallic group

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Planetary Satellite Discovery Circumstances”. Jet Propulsion Laboratory. . Accesat în . 
 2. ^ Redd, Nola Taylor (). „Titan: Facts About Saturn's Largest Moon”. Space.com. Accesat în . 
 3. ^ „Enceladus - Overview - Planets - NASA Solar System Exploration”. Arhivat din original la . 
 4. ^ „Moons”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „Help Name 20 Newly Discovered Moons of Saturn!”. Carnegie Science. . Accesat în . 
 6. ^ „Saturn Surpasses Jupiter After The Discovery Of 20 New Moons And You Can Help Name Them!”. Carnegie Science. . 
 7. ^ Corum, Jonathan (). „Mapping Saturn's Moons”. New York Times. Accesat în . 
 8. ^ Platt, Jane; Brown, Dwayne (). „NASA Cassini Images May Reveal Birth of a Saturn Moon”. NASA. Accesat în . 
 9. ^ „Saturn Surpasses Jupiter After The Discovery Of 20 New Moons And You Can Help Name Them!”. Carnegie Science. . 
 10. ^ „Minor Planet Electronic Circular - S/2019 S 1”. . Accesat în . 
 11. ^ Ashton, Edward; Gladman, Brett; Beaudoin, Matthew; Alexandersen, Mike; Petit, Jean-Marc (mai 2022). „Discovery of the Closest Saturnian Irregular Moon, S/2019 S 1, and Implications for the Direct/Retrograde Satellite Ratio”. The Astronomical Journal. 3 (5): 5. Bibcode:2022PSJ.....3..107A. doi:10.3847/PSJ/ac64a2. 107. 
 12. ^ Beatty, Kelly (). „Outer-Planet Moons Found — and Lost”. skyandtelescope.com. Sky & Telescope. Accesat în . 
 13. ^ Jacobson, B.; Brozović, M.; Gladman, B.; Alexandersen, M.; Nicholson, P. D.; Veillet, C. (). „Irregular Satellites of the Outer Planets: Orbital Uncertainties and Astrometric Recoveries in 2009–2011”. The Astronomical Journal. 144 (5): 132. Bibcode:2012AJ....144..132J. doi:10.1088/0004-6256/144/5/132. 
 14. ^ Platt, Jane; Brown, Dwayne (). „NASA Cassini Images May Reveal Birth of a Saturn Moon”. NASA. Accesat în . 
 15. ^ Lakdawalla, Emily. „Methone, an egg in Saturn orbit?”. Planetary Society. Accesat în . 
 16. ^ „Cassini goodies: Telesto, Janus, Prometheus, Pandora, F ring”. 
 17. ^ Matthew S. Tiscareno; Joseph A. Burns; Jeffrey N. Cuzzi; Matthew M. Hedman (). „Cassini imaging search rules out rings around Rhea”. Geophysical Research Letters. 37 (14): L14205. Bibcode:2010GeoRL..3714205T. doi:10.1029/2010GL043663. 
 18. ^ „Rhea's Bright Splat”. CICLOPS. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 19. ^ Dyches, Preston; Brown, Dwayne (). „Ocean on Saturn Moon Could be as Salty as the Dead Sea”. NASA. Accesat în . 
 20. ^ Mitri, Giuseppe; Meriggiola, Rachele; Hayes, Alex; Lefevre, Axel; Tobie, Gabriel; Genova, Antonio; Lunine, Jonathan I.; Zebker, Howard (). „Shape, topography, gravity anomalies and tidal deformation of Titan”. Icarus. 236: 169–177. Bibcode:2014Icar..236..169M. doi:10.1016/j.icarus.2014.03.018. 
 21. ^ Denk, T.; et al. (). „Iapetus: Unique Surface Properties and a Global Color Dichotomy from Cassini Imaging”. Science. 327 (5964): 435–9. Bibcode:2010Sci...327..435D. doi:10.1126/science.1177088. PMID 20007863. 
 22. ^ Spencer, J. R.; Denk, T. (). „Formation of Iapetus' Extreme Albedo Dichotomy by Exogenically Triggered Thermal Ice Migration”. Science. 327 (5964): 432–5. Bibcode:2010Sci...327..432S. doi:10.1126/science.1177132. PMID 20007862. 
 23. ^ „Planet and Satellite Names and Discoverers”. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology. . Accesat în . 
 24. ^ a b c Thomas, P. C. (iulie 2010). „Sizes, shapes, and derived properties of the saturnian satellites after the Cassini nominal mission” (PDF). Icarus. 208 (1): 395–401. Bibcode:2010Icar..208..395T. doi:10.1016/j.icarus.2010.01.025. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 25. ^ Sheppard, Scott S. „Saturn Moons”. sites.google.com. Accesat în . 
 26. ^ Jacobson, R. A.; Antreasian, P. G.; Bordi, J. J.; Criddle, K. E.; Ionasescu, R.; Jones, J. B.; Mackenzie, R. A.; Meek, M. C.; Parcher, D.; Pelletier, F. J.; Owen, Jr., W. M.; Roth, D. C.; Roundhill, I. M.; Stauch, J. R. (decembrie 2006). „The Gravity Field of the Saturnian System from Satellite Observations and Spacecraft Tracking Data”. The Astronomical Journal. 132 (6): 2520–2526. Bibcode:2006AJ....132.2520J. doi:10.1086/508812Accesibil gratuit. 
 27. ^ a b c doi:10.1086/505206 10.1086/505206
  Această referință va fi completată automat în următoarele minute. Puteți sări peste perioada de așteptare sau puteți extinde citarea manual
 28. ^ „Natural Satellites Ephemeris Service”. IAU: Minor Planet Center. Accesat în . 
 29. ^ „Planetary Satellite Mean Elements”. Jet Propulsion Laboratory. Accesat în .  Note: Orbital elements of regular satellites and Phoebe are with respect to the Laplace plane, while orbital elements of irregular satellites are with respect to the ecliptic.
 30. ^ Williams, David R. (). „Saturnian Satellite Fact Sheet”. NASA (National Space Science Data Center). Accesat în . 
 31. ^ „Planetary Satellite Discovery Circumstances”. Jet Propulsion Laboratory. . Accesat în . 
 32. ^ „Planet and Satellite Names and Discoverers”. Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology. . Accesat în . 
 33. ^ Porco, C.; the Cassini Imaging Team (). „S/2009 S1”. IAU Circular. 9091. Arhivat din original la . Accesat în . 
 34. ^ a b c d Gray, Bill (). „Pseudo-MPEC for S/2004 S 13”. projectpluto.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
 35. ^ a b c d Gray, Bill (). „Pseudo-MPEC for S/2007 S 3”. projectpluto.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
 36. ^ a b c d Gray, Bill (). „Pseudo-MPEC for S/2004 S 17”. projectpluto.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
 37. ^ a b c d Gray, Bill (). „Pseudo-MPEC for S/2004 S 7”. projectpluto.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
 38. ^ Porco, C.C. (). „Cassini Imaging Science: Initial Results on Saturn's Rings and Small Satellites” (PDF). Science. 307 (5713): 1226–36. Bibcode:2005Sci...307.1226P. doi:10.1126/science.1108056. PMID 15731439. 
 39. ^ a b c Schlyter, Paul (). „Saturn's Ninth and Tenth Moons”. Views of the Solar System (Calvin J. Hamilton). Accesat în . 
 40. ^ en NASA Cassini Images May Reveal Birth of a Saturn Moon
 41. ^ en The discovery and dynamical evolution of an object at the outer edge of Saturn’s A ring
 42. ^ „Saturn's rings could have come from a destroyed moon named Chrysalis”. New Scientist. . 
 43. ^ Wisdom, Jack; Dbouk, Rola; Militzer, Burkhard; Hubbard, William B.; Nimmo, Francis; Downey, Brynna G.; French, Richard G. (). „Loss of a satellite could explain Saturn's obliquity and young rings”Necesită abonament cu plată. Science. 377 (6612): 1285–1289. doi:10.1126/science.abn1234. PMID 36107998 Verificați valoarea |pmid= (ajutor) – via DOI.org (Crossref). 
 44. ^ Deen, Sam. „P/2020 F1 (Leonard): A previous-perihelion precovery, and a very, very young comet”. groups.io. Accesat în . 
 45. ^ Canup, R. (decembrie 2010). „Origin of Saturn's rings and inner moons by mass removal from a lost Titan-sized satellite”. Nature. 468 (7326): 943–6. Bibcode:2010Natur.468..943C. doi:10.1038/nature09661. PMID 21151108. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]