Sari la conținut

Gigant (mitologia greacă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la Giganții din mitologia greacă. Pentru Giganții din mitologia nordică, vedeți Gigant (mitologia nordică).
Fântâna Giganţilor, (Versailles)

Giganții sau Gigas, fiii lui Uranus și ai Geei erau figuri uriașe, din mitologia greacă născuți din picăturile de sânge care cădeau pe pământ, după ce zeul Cronos i-a luat în luptă bărbăția tatălui său Uranus. Printre giganți se numărau: Alcyoneus, Clythius, Enceladus, Ephialtes, Eurytus, Hyppolytus, Mimas, Pallas, Polybotes, Porphyrion și Thoas.

Mitologie[modificare | modificare sursă]

Se spunea că Geea i-ar fi născut pe giganți ca să-i răzbune pe frații lor, titanii, închiși de către Zeus în Tartar. Giganții erau sprijiniți de mama lor (alungată de Zeus din Olimp), și de aliații lor, cei trei Hecatonchiri. O plantă vrăjită de-a zeiței Gaia le ajuta giganților în lupta cu Olimpul. Aflând de aceasta Zeus interzice copiilor titanilor Hyperion și Theia, Eos (aurora), Selene (luna), și Helios (soarele) să apară înainte terminării luptei.

Deși de origine divină, erau totuși muritori: puteau fi omorâți, dar numai de către un zeu și de către un muritor în același timp, motiv pentru care zeii, în gigantomahie (lupta dintre olimpieni și giganți), au chemat în ajutor pe Dionysos și mai ales Heracles a cărui mamă era muritoare, ambii fiind fiii lui Zeus. Giganții au atacat cerul, aruncând cu stânci și cu trunchiuri de copaci fiind însă nimiciți de către olimpieni.

Gigant luptă cu Artemis

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Victor Kernbach, Dicționar de mitologie generală, Editura Științifică și Enciclopedică, 1989
  • Anca Balaci, Mic dicționar de mitologie greacă si romană, Editura Mondero, București, 1992, ISBN 973-9004-09-2
  • George Lăzărescu, Dicționar de mitologie, Casa Editorială Odeon, București, 1992, ISBN 973-9008-28-3
  • N.A. Kun, Legendele și miturile Greciei Antice, Editura Lider, București, 2003, ISBN 973-629-035-2

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]