Norul lui Oort

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Schiță imaginând Centura Kuiper și ipoteticul, mult mai îndepărtatul Norul lui Oort

Norul lui Oort — pronunțat / ort / ort, în engleză: Oort Cloud, nume alternativ Norul lui Öpik-Oort (AFI: [ 'øpik]) — este un nor de comete care poartă numele astronomului olandez Jan Hendrick Oort (n. 28 aprilie 1900, Franeker — d. 5 noiembrie 1992, Leiden). Se crede că există la o distanță de aproximativ 50.000 UA sau aproape un an-lumină de Soare; această distanță localizează norul la aproape un sfert din distanța până la steaua Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare. Exteriorul norului Oort definește limita sistemului nostru solar.

Astronomul român Harald Alexandrescu spunea: „În 1950, Jan Oort a ajuns la concluzia că locul de origine al cometelor este un vast nor (care în prezent îi poarta numele, Norul lui Oort), aflat la o distanță de 50.000 unități astronomice față de Soare, practic la granița gravitațională a întregului Sistem solar.”[necesită citare]

Norul lui Oort reprezintă doar un câmp de rămășițe din ceea ce a rămas din crearea planetelor. Aici, la limita Sistemului Solar bucăți de rocă se ciocnesc și, tot de aici pleacă asteroizi, meteoriți, comete etc., formate în urma ciocnirilor.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]