Epimeteu (satelit)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Epimeteu Epimetheus symbol (fixed width).svg
Epimetheus.jpg
Epimeteu fotografiat per la sonda Cassini el 30 de març del 2005 des d'una distància de 75.000 km
Descoperire
Data descoperirii  Modificați la Wikidata
Nomenclatură
Denumit după
Epimeteu  Modificați la Wikidata
Caracteristici orbitale
151.400 km  Modificați la Wikidata
Excentricitatea0,009  Modificați la Wikidata
0,69433 zi  Modificați la Wikidata
Înclinația0,351 grade sexagesimale  Modificați la Wikidata
Satelit pentruSaturn  Modificați la Wikidata
Caracteristici fizice
Masă530 de exagrami[1]  Modificați la Wikidata
Epimeteu fotografiat de sonda Cassini–Huygens la 3 decembrie 2007.

Epimeteu (greacă: Επιμηθεύς) este un satelit interior natural al lui Saturn. De asemenea este cunoscut și ca Saturn XI. A fost denumit după titanul Epimeteu, fratele lui Prometeu. Există de asemenea și un asteroid numit 1810 Epimeteu.

A fost descoperit la 18 decembrie 1966 de către Richard Walker. Raza este de 58,1 ± 1,8 km.[2]

Descoperirea și orbita[modificare | modificare sursă]

Epimeteu ocupă aceiași orbită ca luna Janus. Sateliții lui Saturn: Epimeteu și Janus sunt distanțați în orbitele lor mai puțin decat diametrele lor adunate, sunt sateliți coorbitali care se rotesc pe acceiași orbită. Astronomii au crezut ca exista doar un singur corp pe această orbită, și cum este evident este imposibil de explicat observațiile de două obiecte distincte ca un singur obiect.

Audouin Dollfus, a observat un satelit în decembrie 1966. Noului obiect i-a fost dat provizional numele S/1966 S 2 și Dollfus a propus sa-l numească Janus. În 18 decembrie , Richard L. Walker a făcut o obserație asemănătoare acum se stie că era Epimeteu. Totuși de moment s-a crezut că exista doar o singură lună, extra-oficial cunoscută ca "Janus". Doisprezece ani după, în octombrie 1978, Stephen M. Larson și John W. Fountain au înteles că observațiile din 1966 se explicau mai bine dacă sunt două obiecte distincte (Janus și Epimeteu) împărțind orbite foarte similare.

În 1980 sonda Voyager observă existența a doi sateliți dăndule a Janus numele provizional 1980 S1 pentru că în acel moment era mai aproape de Saturn și Epimeteu cu numele provizional 1980 S3 în acel moment era în exterior. Chiar daca numele de Janus a fost pus provizional după descoperirea lui în 1966, nu i sa dat oficial acest nume până în 1983, în același timp Epimeteu primea numele.

Relația orbitală între Epimeteu și Janus[modificare | modificare sursă]

Epimeteu și Janus sunt steliți coorbitali, distanța între Janus și Saturn este de 151.472 km și a lui Epimeteu este de 151.422 km, deci o separare de doar 50 km. Diametrul lui Epimeteu este de 115 km și Janus măsoară 178 km. Mergând pe acceiași orbită călătoresc aproape la acceiași viteză, dar satelitul interior merge ușor mai rapid decât exteriorul cea ce îl face să îl depășească ușor. Părea inevitabil să se ciocnească între ei, dar cand se apropie între ei reciproca atracție gravitatorie alterează mișcarea, satelitul interior câștiga mișcare și se miscă pe o orbită superioară și pierde viteză. Satelitul exterior pierde miscare și se miscă pe orbita interioară unde câștigă viteză. Deci cei doi sateliți schimbă pozițiile între ei, satelitul interior se transformă în exterior și rămâne în urmă. Acest lucru se întâmplă la fiecre patru ani. Acest schimb este unicul care se cunoaște în tot Sistemul solar

Caracteristici fizice[modificare | modificare sursă]

Epimeteu fotografiat de sonda Voyager 1 (NASA)

Epimeteu are mai multe cratere mai mari de 30 km diametru, două crăpături și două mici lanțuri muntoase prelungite. Numărul mare de cratere ne indică că Epimeteu trebuie să fie destul de bătrân. Janus și Epimeteu s-au putut forma din ruptura unui singur corp pentru ca apoi să formeze doi sateliți coorbitali, dar dacă acest lucru s-a întâmplat, ruptura trebuie să fi avut loc foarte devreme în istoria sistemului de sateliți. Densitatea foarte scăzută și albedo relativ ridicat, indică că Epimeteu este un corp de gheață foarte poros. Există o mulțime de incertitudini în aceste valori, așa încât acest lucru rămâne să fie confirmat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://ssd.jpl.nasa.gov/?sat_phys_par, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Thomas, P. C. (July 2010). Sizes, shapes, and derived properties of the saturnian satellites after the Cassini nominal mission. Icarus 208 (1): 395–401. Bibcode 2010Icar..208..395T. doi:10.1016/j.icarus.2010.01.025