Rhea (satelit)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Rhea
Cassini en enero de 2005.
Descoperit
Descoperit de Giovanni Cassini
Data 23 decembrie din 1672
Caracteristicile orbitei
Semiaxul mare 527.108 km
Excentricitate 0,0012583
Timpul orbital 4.518 zile
Inclinare 0,345 °
Satelit natural al planetei Saturn
Caracteristici fizice
Diametru principal 1528,8 km
Masa 2,32×1021 kg
Densitate medie 1,24 g/cm³
Gravitate superficială 0,27 m/s²
Timpul de rotație 22 h 37 min 5 s
(sincron cu orbita)
Inclinare axială 0,345 °
Albedo 0,65
Atmosferă oxigen și dioxid de carbon[1][2]

Rhea este al doilea satelit al lui Saturn luând în considerare masa. Este un satelit de mare mărime al planetei . Este al paisprezecelea ca depărtare față de planeta Saturn, se rotește pe o distanță de 527.000 km; o completează în 4,5 zile terestere. Orbita satelitului este aproape circulară și ușor înclinată față de ecuatorul planetei.

Este sferic și măsoară 1.529 km diametru, aproximativ jumătatea satelitului terestru Luna, ceea ce îl face să fie al doilea satelit a lui Saturn. Se crede că nucleul este rocos și ar reprezenta a treia parte din diametrul satelitului, manta și scoarța este compusă de apă înghețată și diferite impurități.

A fost descoperit în 1672 de astronomul francez Jean-Dominique Cassini, care i-a dat numele de la figura mitologică grecească Rhea, sora și soție a lui Cronos ( Saturn în panteonul roman). Satelitul a fost fotografiat de către sonda USA Voyager 1 în noiembrie din 1980, când aceasta a trecut prin sistemul lui Saturn

Caracteristici fizice[modificare | modificare sursă]

Rhea este o lună înghețată cu o densitate de aproximativ 1.24 kg/m³. Această densitate ne indică ca Rhea are probabil un nucleu rocos care conține a treia parte din masă, restul fiind compus din apă și gheată.

Caracteristicile fizice ale satelitului Rhea se aseamănă a lui Dione, cu emisfere diferente, cea ce ne sugerează ca au compoziții și istorie similară. Temperatura în Rhea oscilează între 53 și 99 K (-220 și -174°C)

Suprafața lui Rhea este plină de cratere și are urme liniare, stralucitoare sau difuze; se bănuiește că aceste linii au fost produse de material expulzat în timpul formarii marilor cratere, ca Tirawa, de 375 km diametru (care este vizibil în partea superioară a satelitului).

Atmosfera satelitului a fost descoperită recentă de Sonda Cassini[3]. Exosfere cu oxigen se găsesc și pe sateliții planetei Jupiter, Europa și Ganymede, dar aceasta este prima descoperire din sistemul planetei Saturn.

Note[modificare | modificare sursă]