Portal:Astronomie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
modificare 

Astronomie

Solar sys.jpg

Astronomia (greacă ἀστρονομία / ástronomía) este o știință naturală care studiază obiecte și fenomene cerești. Folosește matematica, fizica și chimia pentru a explica originea și evoluția lor. Printre obiectele de interes se numără: planete, sateliți naturali, stelele, nebuloasele, galaxii și comete. Fenomenele relevante includ explozii de supernove, explozii de raze gamma, quasari, blazari, pulsari, și radiații cosmice de fond. Mai general, astronomia studiază tot ceea ce își are originea în afara atmosferei Pământului. Cosmologia este o ramură a astronomiei și studiază Universul în ansamblu

Astronomia este una dintre cele mai vechi științe naturale. Civilizațiile timpurii din istoria înregistrată au făcut observații metodice despre cerul nopții. Acestea includ babilonienii, grecii, indienii, egiptenii, chinezii, Maya și multe popoare indigene antice din America. În trecut, astronomia includea discipline la fel de diverse precum astrometria, navigația cerească, astronomia observațională și întocmirea calendarelor. În zilele noastre, astronomia profesionistă este sinonimă cu astrofizica

Astronomia profesionistă este împărțită în două ramuri: observațională și teoretică. Astronomia observațională este concentrată pe achiziționarea de date din observațiile obiectelor astronomice. Aceste date sunt apoi analizate folosind principii de bază ale fizicii. Astronomia teoretică este orientată spre dezvoltarea de modele computerizate sau analitice pentru a descrie obiecte și fenomene astronomice. Aceste două câmpuri se completează reciproc. Astronomia teoretică încearcă să explice rezultatele observaționale, iar observațiile sunt folosite pentru a confirma rezultatele teoretice.

modificare 

Articol selectat - arată alt articol

HST-SM4.jpeg

Telescopul spațial Hubble (prescurtat HST, de la numele lui în engleză Hubble Space Telescope) este un telescop plasat pe orbita joasă a Pământului în 1990 și este încă în funcțiune. Telescopul poartă numele astronomului american Edwin Hubble și este unul dintre Marile Observatoare ale NASA. Este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulențele atmosferice, iar telescopul putând capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului. Hubble dispune de o oglindă de 2,4 metri iar cele patru instrumente principale observă în spectrele infraroșu, vizibil și ultraviolet. A înregistrat unele dintre cele mai detaliate imagini de lumină vizibilă, permițând o vedere profundă în spațiu. Multe observații Hubble au dus la descoperiri în astrofizică, cum ar fi determinarea vitezei de expansiune a Universului.

Telescopul Hubble a fost construit de agenția spațială din Statele Unite, NASA, cu contribuții ale Agenției Spațiale Europene. Institutul de știință al telescoapelor spațiale (STScl) selectează obiectivele lui Hubble și procesează datele rezultate, în timp ce Goddard Space Flight Center controlează nava spatială.

De la conceperea lui în 1946 și până la lansare, proiectul construirii unui telescop spațial a fost întârziat repetat de probleme tehnice și de buget. În plus, imediat după lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberație de sfericitate, aberație care compromitea grav capacitățile telescopului. Totuși, după o misiune de întreținere din 1993, telescopul a atins calitățile preconizate în proiect, devenind un instrument vital atât pentru astronomie, cât și pentru publicul larg.

Hubble este singurul telescop conceput pentru a fi menținut în spațiu de către astronauți. Cinci misiuni Space Shuttle au reparat, modernizat și înlocuit sistemele de pe telescop, inclusiv toate cele cinci instrumente principale. A cincea misiune a fost anulată pe motive de siguranță în urma dezastrului Columbia (2003), dar NASA a aprobat a cincea misiune de service care a fost finalizată în 2009. Telescopul funcționează și misiunea lui poate dura până în 2030-2040. Succesorul său este Telescopul spațial James Webb (JWST), care este programat să fie lansat în martie 2021.

modificare 

Biografie selectată - arată altă biografie

Georges Lemaître 1930s.jpg

Georges Lemaître (17 iulie 1894 – 20 iunie 1966) a fost un preot catolic belgian, matematician, astronom și profesor de fizică la Universitatea Catolică din Louvain. El a fost primul care a identificat că recesiunea galaxiilor din apropiere poate fi explicată printr-o teorie a unui univers în expansiune, care a fost confirmată observațional la scurt timp după aceea de Edwin Hubble. El a fost primul care a obținut ceea ce este acum cunoscut sub numele de legea lui Hubble, sau legea Hubble–Lemaître, și a făcut prima estimare a ceea ce se numește acum constanta Hubble, pe care a publicat-o în 1927, cu doi ani înaintea articolului lui Hubble. Lemaître a propus și ceea ce ulterior a devenit cunoscută sub denumirea de „teoria Big Bang” a originii universului, numindu-l inițial „ipoteza atomului primordial”.

În 1927 lucrarea care îi va aduce faimă internațională a fost publicată în Annales de la Société Scientifique de Bruxelles (Analele Societății Științifice din Bruxelles) sub titlul "Un Univers homogène de masse constante et de rayon croissant rendant compte de la vitesse radiale des nébuleuses extragalactiques" („Un Univers omogen de masă constantă și rază în creștere care reprezintă viteza radială a nebuloaselor extragalactice”). În această lucrare, el a prezentat noua sa idee că Universul se extinde, idee derivată din Relativitatea generală.

modificare 

Imagine selectată - schimbă imaginea

Venus globe.jpg
Credit: NASA

Vedere radar globală de culoare falsă a planetei Venus (fără nori) făcută de sonda spațială Magellan între 1990 și 1994.

modificare 

Alte Portaluri

modificare 

Faza Lunii

  • ... Soarele fuzionează aproximativ 620 milioane de tone metrice de hidrogen pe secundă din cauza gravitației?
  • ... că asteroidul 2011 XC2 a trecut pe lângă Terra la mai puțin de o distanță lunară (aprox. 400.000 km) pe 3 decembrie 2011?
  • ... Observatorul Magnetic din Toronto a trebuit mutat pe măsură ce iluminatul electric al Universității din Toronto interfera cu observațiile?
  • ... Abell 2142, un roi de galaxii, este unul dintre cele mai masive obiecte din Univers?
  • ... se crede că steaua BX Circini s-a format din fuziunea a două pitice albe?
  • ... explozia de raze gamma GRB 080319B a fost vizibilă cu ochiul liber, chiar dacă s-a aflat la 7,5 miliarde de ani-lumină distanță (z = 0,937)?
modificare 

Articole

Emojione1 1F30C.svg
Jupiter and moon.png
Milky Way 2005.jpg
Gb1508 illustration.jpg
Popular culture atom symbol.svg
Gas giant forms from stellar gas - dust.jpg
Astrolabe-Persian-18C.jpg
Astronomy Amateur t.svg
Kepler EQ.svg
Astroclock-24hourdial.png
rechts
Gnome-colors-alacarte.svg
modificare 

Asociația Wikimedia