Makemake (planetă pitică)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Makemake
Makemake hubble.png
Descoperire
Descoperitor Michael E. Brown
Chad Trujillo[*]
David L. Rabinowitz[*]  Modificați la Wikidata
Locul descoperirii Observatorul Palomar  Modificați la Wikidata
Data descoperirii   Modificați la Wikidata
Nomenclatură
Denumit după
Makemake  Modificați la Wikidata
Caracteristici orbitale
Înclinația 29,00685 °  Modificați la Wikidata
Satelit pentru Soare  Modificați la Wikidata
Sateliți cunoscuți S/2015 (136472) 1[*]  Modificați la Wikidata
Cele mai mari opt obiecte trans-neptuniene în comparație cu Pământul

Makemake (desemnată în trecut (136472) Makemake) este după mărime a patra planetă pitică cunoscută în Sistemul Solar (după Haumea) și unul dintre cele mai mari două obiecte din populația centurii Kuiper.

Descoperire[modificare | modificare sursă]

Descoperită la 31 martie 2005 de către Michael Brown și echipa sa de la Observatorul Palomar, Makemake este a treia planetă pitică ca mărime din Sistemul Solar, ajungând la o treime din diametrul lui Pluto. Inițial cunoscută sub numele de 2005 FY9, descoperirea sa a fost anunțată la 29 iulie 2005. La 11 iunie 2008 Makemake a fost inclus în lista potențialelor candidate la categoria de „plutoid”. Makemake a fost clasificat oficial ca plutoid în iulie 2008.[1]

În ciuda faptului că luminozitatea acestei planetei pitice este cam de cinci ori mai mică decât luminozitatea lui Pluto, Makemake a fost descoperită după multe alte obiecte mai puțin strălucitoare din Centura Kuiper. Probabil că a scăpat neobservată datorită orbitei de mare inclinație pe care o are Makemake.

În 2009 Makemake se afla la o distanță de 52 Unități Astronomice față de Soare. Makemake are o orbită similară cu cea a plutoidului Haumea: are o inclinare de circa 29 de grade. Perioada orbitală a acesteia este de 310 ani, mai mare ca cea a lui Pluto (de 248 de ani) sau a plutoidului Haumea (283 ani).

Makemake este momentan al doilea obiect ca strălucire din Centura Kuiper după Pluto, având o magnitudine de 16,7[2] în constelația Coma Berenices. Este deajuns de strălucitoare pentru a putea fi observată cu un telescop amator performant. Se estimează că Makemake ar avea un diametru de aproximativ 1.500 km, adica putin mai mare decât Haumea. Atmosfera pare a fi asemănătoare cu cea a lui Pluto, conținând metan și azot. Makemake nu are niciun satelit cunoscut.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ O nouă miniplanetă în sistemul solar, 21 Iulie 2008, Vasile Decu, evz.ro, accesat la 14 decembrie 2011
  2. ^ „AstDys (136472) Makemake Ephemerides”. Department of Mathematics, University of Pisa, Italy. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Makemake