Herschel (crater mimantean)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

1°23′S 111°46′W / 1.38°S 111.76°V ({{PAGENAME}})

(sus) Craterul Herschel de pe Mimas, așa cum a fost fotografiat de Cassini pe 1 august 2005
(jos) Antipodul lui Herschel, cu fracturi (chasmata⁠(d)) posibil cauzate de creația lui Herschel. Aproape de vârf, Ossa Chasma trece pe la stânga craterului dublu Gwynevere (stânga sus) și Launcelot.

Herschel ( /'her.ʃəl/ ) este un crater mare din emisfera anterioară a satelitului Saturnian Mimas, centrat pe ecuator la 112° longitudine. Este numit după astronomul din secolul al XVIII-lea William Herschel, care l-a descoperit pe Mimas în 1789.

Mărime[modificare | modificare sursă]

Herschel este al doilea cel mai mare crater în raport cu corpul său părinte al oricărei satelit planetar în echilibru din Sistemul Solar, după craterul Odysseus al lui Tethys. [1] Este atât de mare încât astronomii și-au exprimat surprinderea că Mimas nu a fost spulberat de impactul care l-a creat. Are 139 kilometri (86 mi) în diametru, aproape o treime din diametrul lui Mimas. Pereții săi au aproximativ 5 kilometri (3 mi) înălțime[2] părți ale fundului său au 10–12 kilometri (6–7 mi) adâncime, iar vârful său central se ridică la 6–8 kilometri (3,7–5,0 mi) deasupra fundului craterului. [3] Dacă ar exista un crater de o scară echivalentă pe Pământ, acesta ar fi peste 4.000 kilometri (2.500 mi) în diametru – mai lat decât Canada – cu pereți de peste 200 kilometri (120 mi) înălțime.

Origine[modificare | modificare sursă]

Impactul care l-a format pe Herschel trebuie să-l fi perturbat aproape în totalitate pe Mimas. Chasmata⁠(d) care ar putea fi fracturi de stres din cauza undelor de șoc de la impact care au călătorit prin el și concentrându-se așa cum se observă pe partea opusă a lui Mimas. Impactul este, de asemenea, suspectat de a avea ceva de-a face cu modelul actual de temperatură în formă de „Pac-Man” de pe Mimas. [2] Herschel are o vârstă estimată la aproximativ 4,1 miliarde de ani. [4]

Recepție media[modificare | modificare sursă]

Asemănarea dintre Mimas și Steaua Morții din Războiul Stelelor din cauza dimensiunii mari a lui Herschel a fost adesea remarcată, atât în presă, cât și în comunicatele de presă NASA/JPL. [5] [6] Aceasta este o coincidență, totuși, deoarece asemănările craterului nu au fost descoperite decât în 1980, după ce Voyager 1 a intrat în linia vizuală, la trei ani după ce filmul a fost realizat. [7]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Craters on small moons such as Stickney may be comparably large ; the moons of dwarf planets have not been imaged.
  2. ^ a b „Goddard Instrument Aboard Cassini Spacecraft Sees 'Pac-Man' on Saturn Moon”. Goddard Space Flight Center web site. NASA. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Moore, Jeffrey M.; Schenk, Paul M.; Bruesch, Lindsey S.; Asphaug, Erik; McKinnon, William B. (octombrie 2004). „Large impact features on middle-sized icy satellites” (PDF). Icarus. 171 (2): 421–443. Bibcode:2004Icar..171..421M. doi:10.1016/j.icarus.2004.05.009. 
  4. ^ „Impact Crater Size-Frequency Distribution (SFD) and Surface Ages on Mimas” (PDF). . 
  5. ^ Nicholas M. Short, Sr. „Remote Sensing Tutorial”. p. 19-18. Arhivat din original la . 
  6. ^ „PIA12570: Flying by the "Death Star" Moon”. NASA/JPL/Space Science Institute⁠(d). . 
  7. ^ Young, Kelly (). „Saturn's moon is Death Star's twin”. New Scientist. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • NASA Astronomy Picture of the Day: Mimas, Crater and Mountain (11 January 2017)