Herschel (crater mimantean)
1°23′S 111°46′W / 1.38°S 111.76°V
Herschel ( /'her.ʃəl/ ) este un crater mare din emisfera anterioară a satelitului Saturnian Mimas, centrat pe ecuator la 112° longitudine. Este numit după astronomul din secolul al XVIII-lea William Herschel, care l-a descoperit pe Mimas în 1789.
Mărime
[modificare | modificare sursă]Herschel este al doilea cel mai mare crater în raport cu corpul său părinte al oricărei satelit planetar în echilibru din Sistemul Solar, după craterul Odysseus al lui Tethys. [1] Este atât de mare încât astronomii și-au exprimat surprinderea că Mimas nu a fost spulberat de impactul care l-a creat. Are 139 kilometri (86 mi) în diametru, aproape o treime din diametrul lui Mimas. Pereții săi au aproximativ 5 kilometri (3 mi) înălțime[2] părți ale fundului său au 10–12 kilometri (6–7 mi) adâncime, iar vârful său central se ridică la 6–8 kilometri (3,7–5,0 mi) deasupra fundului craterului. [3] Dacă ar exista un crater de o scară echivalentă pe Pământ, acesta ar fi peste 4.000 kilometri (2.500 mi) în diametru – mai lat decât Canada – cu pereți de peste 200 kilometri (120 mi) înălțime.
Origine
[modificare | modificare sursă]Impactul care l-a format pe Herschel trebuie să-l fi perturbat aproape în totalitate pe Mimas. Chasmata(d) care ar putea fi fracturi de stres din cauza undelor de șoc de la impact care au călătorit prin el și concentrându-se așa cum se observă pe partea opusă a lui Mimas. Impactul este, de asemenea, suspectat de a avea ceva de-a face cu modelul actual de temperatură în formă de „Pac-Man” de pe Mimas. [2] Herschel are o vârstă estimată la aproximativ 4,1 miliarde de ani. [4]
Recepție media
[modificare | modificare sursă]Asemănarea dintre Mimas și Steaua Morții din Războiul Stelelor din cauza dimensiunii mari a lui Herschel a fost adesea remarcată, atât în presă, cât și în comunicatele de presă NASA/JPL. [5] [6] Aceasta este o coincidență, totuși, deoarece asemănările craterului nu au fost descoperite decât în 1980, după ce Voyager 1 a intrat în linia vizuală, la trei ani după ce filmul a fost realizat. [7]
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ Craters on small moons such as Stickney may be comparably large ; the moons of dwarf planets have not been imaged.
- ^ a b „Goddard Instrument Aboard Cassini Spacecraft Sees 'Pac-Man' on Saturn Moon”. Goddard Space Flight Center web site. NASA. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Moore, Jeffrey M.; Schenk, Paul M.; Bruesch, Lindsey S.; Asphaug, Erik; McKinnon, William B. (octombrie 2004). „Large impact features on middle-sized icy satellites” (PDF). Icarus. 171 (2): 421–443. Bibcode:2004Icar..171..421M. doi:10.1016/j.icarus.2004.05.009.
- ^ „Impact Crater Size-Frequency Distribution (SFD) and Surface Ages on Mimas” (PDF). .
- ^ Nicholas M. Short, Sr. „Remote Sensing Tutorial”. p. 19-18. Arhivat din original la .
- ^ „PIA12570: Flying by the "Death Star" Moon”. NASA/JPL/Space Science Institute(d). .
- ^ Young, Kelly (). „Saturn's moon is Death Star's twin”. New Scientist.
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- Nemiroff, R.; Bonnell, J., ed. (). „Mimas: Small Moon with a Big Crater”.
- Nemiroff, R.; Bonnell, J., ed. (). „Crater on Mimas”.
- Nemiroff, R.; Bonnell, J., ed. (). „Mimas: Small Moon with a Big Crater”.
- Nemiroff, R.; Bonnell, J., ed. (). „Herschel Crater on Mimas of Saturn”.
- NASA Astronomy Picture of the Day: Mimas, Crater and Mountain (11 January 2017)