Sergiu Cunescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sergiu Cunescu
Date personale
Născut
Decedat (82 de ani)
Cetățenie România
Ocupație inginer
om politic

Sergiu Cunescu (n. 16 martie 1923, la București d. 16 martie 2005) a fost un politician român, președinte al Partidului Social Democrat Român (PSDR) între 1990 și 2000.

Originea și studiile[modificare | modificare sursă]

Tatăl, Stavri , născut în Albania (Cuneska) a fost un jurist cunoscut, social democrat din tinerețe. În perioada anilor 1930 a fost secretar de stat în Ministerul Muncii și Prevederilor Sociale, specialist în probleme de muncă. În perioada 1949-1952 a fost arestat din considerente politice. Colaborator al lui Constantin Titel Petrescu. Sergiu Cunescu, de profesie inginer specialist în motoare cu ardere internă, a avut numeroase contribuții în industria automobilelor din România în perioada anilor 1960-1980, colaborând la omologarea prototipurilor Dacia 1100, 1300, Oltcit.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

In ianuarie 1990, impreuna cu Adrian Dimitriu, fost secretar general al Partidului Social Democrat Independent condus de Constantin Titel Petrescu, Mira Moscovici, Constantin Avramescu, Mircea Iscru Stanescu, in general veterani ai vechiului partid intrat in ilegalitate dupa alegerile din 1946, au inscris noul partid PSDR, continuator legitim si unic al PSDI, partid istoric. Acesta alaturi de PNTcd si PNL, considerate partide istorice au constituit in 1990 opozitia politica față de Frontul Salvării Naționale, formațiunea foștilor comuniști.

Sergiu Cunescu a fost presedintele Partidului Social Democrat Roman in perioada 1990-2000, reales la Congresele din 1992 si 1996. A fost deputat in Parlamentul Romaniei in perioada 1990-2000 fiind lider de grup parlamentar. In 2000 Congresul partidului, care intre timp fuzionase cu Partidul Socialist condus de Tudor Mohora l-a ales drept presedinte executiv pe Alexandru Athanasiu, acordandu-i titulatura de presedinte de onoare lui Sergiu Cunescu. Acesta se retrage din functie si din partid in 2000, urmare fuziunii prin absorbtie a PSDR de catre PDSR fost FSN, care a devenit astfel Partidul Social Democrat.

Sergiu Cunescu a reusit sa introduca PSDR in Internationala Socialista, mai intai cu titlu de partid observator, apoi cu rol consultativ si in 1999, ca partid membru cu drepturi depline, fiind recunoscut de social democratia europeana drept partidul social democrat romanesc, continuator al traditiilor social democrate ante belice. Sergiu Cunescu a fost adept al social democratiei moderne, de esenta franco-germana, insusindu-si tezele reformatoare de la Bad Godesberg care au delimitat miscarea europeana de stanga de marxism. A militat pentru libertate, echitate, solidaritate, pozitionandu-se in prima linie alaturi de Corneliu Coposu in lupta impotriva foștilor comuniști. A avut o atitudine inflexibila fata de partidele conduse de Ion Iliescu.

Printre colaboratorii mai importanti ai lui s-au numarat: Radu Dimitrescu, Constantin Avramescu (pana in 1997), Smaranda Dobrescu, Gheorghe Grigorovici,etc

Sergiu Cunescu a murit in 16 martie 2005, in ziua in care implinea 82 de ani. In amintirea militantismului si principiilor sale democrate si de solidaritate in societate, in 2006 Smaranda Dobrescu a editat cartea: Social democratia, iluzie si realitate, la editura Niculescu. Este inmormantat in cavoul familiei Cunescu in Cimitirul Bellu ortodox.

Puțini știu faptul că a fost un om pasionat de alpinism, ca participat la una din primele școli de alpinism din România din perioada interbelică, fiind și primul președinte (1990-1992) al recent reînființatului Club Alpin Român.[necesită citare]

Legături externe[modificare | modificare sursă]