Eudoxus din Knidos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Eudoxus din Knidos
Date personale
Născut408 î.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Knidos[*], Grecia Antică Modificați la Wikidata
Decedat355 î.Hr. (53 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Knidos[*], Grecia Antică Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
astronom
scriitor
filozof
geograf Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniumatematică
astronomie  Modificați la Wikidata

Eudoxus din Knidos (n. 408 î.Hr.,[1] Knidos[*], Grecia Antică – d. 355 î.Hr.,[1] Knidos[*], Grecia Antică) a fost un astronom, matematician grec, discipol al lui Platon, cunoscut mai ales pentru faptul că a fost printre primii care a încercat să formuleze o teorie privind mișcarea planetelor.

Deoarece nu a rămas nimic din scrierile sale, singurele informații despre acestea provin din surse secundare ca poemul Phainomena al lui Aratos, având ca subiect astronomia. De asemenea, tratatul Sphaericae al lui Teodosiu din Bitinia este bazat pe lucrările lui Eudoxus. Arhimede ne-a lăsat unele relatări privind opera lui Eudoxus din Knidos.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Knidos, Asia Mică, într-o familie săracă. A studiat geometria ca discipol al pitagoreicului Archytas (cam prin 390 î.Hr.), iar Philistion din Sicilia i-a predat medicina. La 23 de ani merge la Atena în cadul grupării cirenaicilor de unde adoptă concepțiile acestora privind morala.

În perioada lui Aegesilaos al II-lea al Spartei, Eudoxus călătorește în Persia, ca mai târziu să se deplaseze prin Egipt, însoțit se pare de Platon. Trecând prin Halicarnas, în perioada lui Mausol, revine la Atena cam prin 370 î.Hr., ca discipol al lui Platon în cadrul Academiei. Către 360 î.Hr., pune bazele unei școli filozofice la Knidos, școală ce ajunge să concureze cu cea a lui Platon.

Astronomie[modificare | modificare sursă]

Marea realizare a lui Eudoxus o constituie elaborarea teoriei sferelor omocentrice. Teoria fusese schițată de Pitagora și reluată de Platon în lucrarea sa Timaios. Eudoxus susține faptul că planetele pe atunci cunoscute (Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn) , Soarele și celelalte stele, se rotesc în jurul Pământului, care este fix. De asemenea, el consideră că mișcarea fiecărui astfel de corp ceresc este dirijată după un anumit număr de sfere. Prin această teorie, Eudoxus reușește să explice mișcarea retrogradă a planetelor.

Eudoxus este primul care a determinat durata anului terestru, pe care a estimat-o la 365 de zile și 6 ore, rezultat care a fost îmbunătățit ulterior de Christophorus Clavius la cererea papei Grigore al XIII-lea. Eudoxus a fost primul din Antichitatea greacă care, urmând modelul caldeean, a instituit o corelație dintre lunile anului și cele 12 semne zodiacale, dar și cele 12 zeități ai religiei oficiale.

Matematică[modificare | modificare sursă]

Lui Eudoxus i se atribuie formularea metodei exhaustiunii care permite calculul aproximativ al ariilor și volumelor unor figuri mai complicate.

În geometrie, Eudoxus formulează diverse teoreme, studiază secțiunile conice și obține alte diverse rezultate care nu ne-au parvenit.

Filozofie[modificare | modificare sursă]

Eudoxus a fost partizan al hedonismului, afirmând identitatea dintre bine și plăcere.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d A Short History of Astronomy[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Evans, James (). The History and Practice of Ancient Astronomy. Oxford University Press. ISBN 0-19-509539-1. OCLC 185509676. 
  • Huxley, GL (). Eudoxus of Cnidus p. 465-7 in: the Dictionary of Scientific Biography, volume 4. 
  • Lloyd, GER (). Early Greek Science: Thales to Aristotle. W.W. Norton. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Eudoxus din Knidos