Castor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Castor (dezambiguizare).
CastorAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Fosilă: Miocen târziu - Recent
Beaver 2.jpg
Castori
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Mammalia
Ordin: Rodentia
Subordin: Sciurognathi
Familie: Castoridae

Castorii sunt rozătoare semi-acvatice. Aceștia reprezintă a doua cea mai mare specie de rozătoare, după capybara din America de Sud.

Descrierea speciei[modificare | modificare sursă]

Castorii sunt mamifere de lungime medie, având o lungime a corpului de până la 90 cm. Greutatea castorilor variază, în funcție de specie, de la 10 kg până 31 kg. Au o blană mătăsoasă, de culoare brună-roșietică. Castorii au un corp alungit, cu membre mici și puternice. Coada lor neacoperită este mare și lată.

Reproducerea[modificare | modificare sursă]

La mijlocul iernii, castorii tineri își caută un partener de reproducere, cu care rămân în majoritatea cazurilor până la sfârșitul vieții. Castorii se reproduc la sfârșitul iernii, în luna februarie, iar perioada de gestație durează aproximativ 100 de zile. De obicei, o femelă dă naștere la 5-8 pui. Puii se nasc cu blană, cu ochii deschiși și având dinții incisivi dezvoltați. Puii rămân cu părinții până la maturitate.

Arealul de răspândire[modificare | modificare sursă]

Castorii pot fi găsiți în preajma râurilor și a bazinelor acvatice medii și mari, în America de Nord și în unele regiuni ale Americii de Sud.

O specie înrudită, brebul, trăiește în Europa.

Legături externe[modificare | modificare sursă]