Sari la conținut

Clean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Clean
Clean (Squalius cephalus)
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Infraîncrengătură: Gnathostomata
Supraclasă: Osteichthyes
(neclasificat): Pisces
Clasă: Actinopterygii
Subclasă: Neopterygii
Infraclasă: Teleostei
Supraordin: Ostariophysi
Ordin: Cypriniformes
Suprafamilie: Cyprinoidea
Familie: Cyprinidae
Subfamilie: Leuciscinae
Gen: Squalius
Specie: S. cephalus
Nume binomial
Squalius cephalus
(Linnaeus, 1758)
Sinonime
  • Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)
  • Leuciscus cephalus cephalus (Linnaeus, 1758)

Cleanul (Squalius cephalus, sinonim Leuciscus cephalus) este un pește teleostean dulcicol bentopelagic din familia ciprinidelor, răspândit în apele curgătoare din regiunile colinare și de șes din Europa și Asia Mică. Cleanul preferă râurile mijlocii celor mari, simțindu-se bine în apă limpede și rece, cu un fund nisipos, pietros sau argilos, evită fundurile mâloase. Se întâlnește și în lacuri. Trăiește solitar sau în grupuri mici.

Lungimea obișnuită de 25–30 cm, maximală 90 cm; greutatea obișnuită 200 g, maximală 8 kg. Poate trăi 22 ani. Are corpul alungit, ușor comprimat lateral, gros, aproape cilindric acoperit cu solzi mari, groși, persistenți. Spatele lat, rotunjit. Capul mic, gros și lat, turtit deasupra. Fruntea lată, netedă. Botul subconic. Gura mare cu buze subțiri este dispusă terminal, foarte puțin oblică, cu fălcile de lungime egală. Linia laterală ușor curbată. Înotătoarea dorsală începe puțin în urma inserției înotătoarei ventrale, ea are baza scurtă, marginea trunchiată sau ușor rotunjită. Înotătoarea anală începe în urma înotătoarei dorsale; marginea ei este rotunjită la vârf. Înotătoarea caudală scurtă, ușor excavată; lobul ei inferior ceva mai lung decât cel superior.

Coloritul spatelui este verde închis; operculul, preoperculul și flancurile sunt argintii; partea ventrală, între aripioarele perechi și până la vârful gurii, este albă, fără luciu metalic. Pe marginea posterioară a fiecărui solz este o tivitură din puncte negre. Câteodată, la baza înotătoarei pectorale, se află o pată neagră. Înotătoarele dorsală și caudală sunt cenușiu închise, cu reflexe roșcate. Înotătoarele pectorale, ventrale și anală sunt portocalii sau roșii. Irisul este galben sau argintiu, cu o pată cafeniu-verzuie deasupra și un punct negru dedesubt.

Este un pește omnivor, foarte vorace. Mănâncă insecte, pești, chiar broaște și șoareci, resturi vegetale, hrănindu-se, în special, noaptea. Vara mănâncă mai mult raci, primăvara, viermi, cărăbuși și alte insecte ce cad în apă, larve de insecte; toamna mănâncă broaște, ce se adună pentru iernat, și pești. Depune icrele pe pietre în aprilie-iunie. Icrele și le depune la adânc, lipindu-le de pietre și plante, acolo unde apa are cursul încet. Cantitatea de icre depuse de o femelă este mare (până la 200.000), ceea ce face ca peștele să fie foarte prolific.

Are valoare economică. Se folosește la sportul cu undița telescopică sau lanseta bolognese folosind momeli naturale in special in sezonul rece.[1]

Cleanul se poate prinde și cu momeli artificiale: voblere, lingurițe rotative și constituie modul sportiv de a pescui acest ciprinid.

  1. ^ Pescuit pe rau - Clean cu fineturi, Revista Pescar Modern, 2014
  • Petru Bănărescu. Fauna Republicii Populare Române. Vol. XIII : Pisces - Osteichtyes (Pești ganoizi și osoși). București. Editura Academiei Republicii Populare România, 1964.
  • George D. Vasiliu. Peștii apelor noastre. București : Edit. Științifică, 1959.
  • Th. Bușniță, I. Alexandrescu. Atlasul peștilor din apele R.S. România. București, 1971.
  • Gr . Antipa. Fauna ichtiologică a României. București, 1909.
  • Sergiu I. Cărăușu. Tratat de ichtiologie. Editura Academiei Republicii Populare Române, Bucuresti 1952, 804 p.
  • L. Lustun, I. Rădulescu, V. Voican. Dicționar piscicol. Editura Ceres. București 1978.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Clean
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Clean