Breb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Breb (animal))
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la animalul Breb. Pentru alte sensuri, vedeți Breb (dezambiguizare).
Breb
Beaver pho34.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Rodentia
Familie: Castoridae
Gen: Castor
Specie: C. fiber
Nume binomial
Castor fiber
Linnaeus, 1758
Subspecii
 • C. f. fiber[2]
 • C. f. albicus[2]
 • C. f. vistulanus[2]
 • C. f. biellorussieus[2]
 • C. f. birulai[2]
 • C. f. pohlei[2]
 • C. f. tuvinicus[3]
 • C. f. orientoeuropeas[3]
European beaver map.PNG
Răspândirea actuală a brebului

Brebul, castorul european sau castorul euroasiatic (Castor fiber) este un animal rozător semiacvatic (cel mai mare din Europa și Asia), înrudit cu castorul nord-american (Castor canadensis), care a lăsat în zonele locuite de români multe toponime precum Breb, Breboaia, Brebeni, Brebina, Brebenei, Bibor, Biber, Biborțeni ș.a.[4] A fost vânat pentru blană și castoreum până aproape de exterminare; în 1900 mai existau circa 1.200 de exemplare în opt populații relicte din Europa și Asia. A fost reintrodus în multe zone din arealul de răspândire original și acum poate fi întâlnit din Franța până în China și Mongolia, fiind absent în Europa de Sud (Italia, Portugalia și Balcanii de Sud).[2][5][6]

Castorul euroasiatic, ca și ruda sa nord-americană, construiește baraje pe cursul apelor medii sau mici, din ramuri, nuiele, pietre, mâl și alte elemente vegetale, ridicând astfel nivelul apei, pentru a se proteja de prădători și a-și extinde teritoriul. În acest fel modifică, de multe ori, caracteristicile mediului, inundând suprafețe de teren și favorizând instalarea și creșterea plantelor hidrofile pe care le apreciază: papura și trestia (plante cu rizomi foarte hrănitori).

Din aceleași materiale își construiește adăposturi cu acces submers, care îl protejează de prădători.

Vara se hrănește preponderent cu plante acvatice și erbacee pe care le găsește în apropierea teritoriului pe care îl ocupă; iarna consumă lujerii tineri ai arborilor de pe malurile apelor și lacurilor, cu predilecție a diferitelor specii de salcie, plop, anin. În perioada de toamnă prezența speciei în teren devine ușor de observat, acesta doborând un număr mare de arbori pentru a-și asigura necesarul de hrană pentru perioada grea din timpul iernii și pentru refacerea adăposturilor/barajelor.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Calitatea blănii sale (prețuită pentru căciulile și caftanele boierilor și voievozilor din trecut) este principala cauză a dispariției brebului în România.
Populațiile de Brebi (roșu) și de Castori (violet) în Europa în 2003.
Brebi în Franța.

Cuvântul bhebhrus provenind din rădăcina bher (castaniu, lucios) este de origine indo-europeană și se regăsește în proto-germanica bebr, în germana veche bibar, în limbile proto-slave bobr.[7]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Ultimul breb din țările Române a a fost ucis în anul 1823 din zona Moldova-Veche, județul Caraș-Severin.

Brebul a fost reintrodus în Romania în perioada 1998-2003, ca urmare a unui proiect de colaborare dintre ICAS (Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice) și Ministerul Mediului din Germania. în acestă perioadă au fost aduși 182 castori europeni din landul Bavaria, find eliberați în natură în zone favorabile pe râurile Olt (91), Mureș (56) și Ialomița (35).

În prezent trăiesc în România aproximativ 650 de brebi, în trei populații situate de-a lungul râurilor Olt, Mureș și Ialomița.[8]

[9]

Surpriza mare este că un cuib de brebi a fost descoperit recent în Delta Dunării.[10]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Kryštufek, B., Meinig, H., Zima, J., Henttonen, H. & Balciauskas, L. (2007). „Castor fiber”. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2012.2. International Union for Conservation of Nature. http://www.iucnredlist.org/details/4007. Accesat la 5 ianuarie 2013. 
 2. ^ a b c d e f g Kitchener, Andrew (2001). Beavers. p. 144. ISBN 1-873580-55-X 
 3. ^ a b Genetic Divergence and Similarity of Introduced Populations of European Beaver (Castor fiber L., 1758) from Kirov and Novosibirsk Oblasts of Russia”. Russian Journal of Genetics (MAIK Nauka/Interperiodica distributed exclusively by Springer Science+Business Media LLC. ISSN): 1022-7954 (Print) 1608-3369 (Online), Issue. 1 ianuarie 2001. http://www.springerlink.com/content/q2q0l7338p827q01/fulltext.pdf. Accesat la 1 ianuarie 2012. 
 4. ^ Alexandru Filipașcu: Sălbăticiuni din vremea strămoșilor noștri, Ed. Științifică, 1969.
 5. ^ Duncan Halley, Frank Rosell, Alexander Saveljev (2012). „Population and Distribution of Eurasian Beaver (Castor fiber)”. Baltic Forestry 18: 168–175. http://www.balticforestry.mi.lt/bf/index.php?option=com_content&view=article&catid=14&id=297. Accesat la 3 septembrie 2012. 
 6. ^ Georgeta IONESCU, Ovidiu IONESCU, Claudiu PAȘCA, George SÎRBU, Ramon JURJ, Marius POPA, Daniel VIȘAN, Marius SCURTU, Ilie POPESCU (2010). Castorul în România. Monografie. Editura Silvică. p. 13-19 
 7. ^ Online Etymological Dictionary — Etymology of English word "beaver".
 8. ^ [1]
 9. ^ Romania importa castori, 16 mai 2002, Adevărul (de fapt sunt brebi).
 10. ^ [2]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Breb
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Breb