Breb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Breb (animal))
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la animalul Breb. Pentru alte sensuri, vedeți Breb (dezambiguizare).
Breb
Beaver pho34.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Rodentia
Familie: Castoridae
Gen: Castor
Specie: C. fiber
Nume binomial
Castor fiber
Linnaeus, 1758
Subspecii
 • C. f. fiber[2]
 • C. f. albicus[2]
 • C. f. vistulanus[2]
 • C. f. biellorussieus[2]
 • C. f. birulai[2]
 • C. f. pohlei[2]
 • C. f. tuvinicus[3]
 • C. f. orientoeuropeas[3]
European beaver map.PNG
Răspândirea actuală a brebului

Brebul sau castorul european (Castor fiber) este un animal rozător (cel mai mare și greu din Europa), înrudit deaproape cu castorul nord-american (Castor canadensis), și care a lăsat în zonele locuite de români multe toponime precum Breb, Breboaia, Brebeni, Brebina, Brebenei, Bibor, Biber, Biborțeni ș.a.[4] A fost vânat pentru blană și castoreum aproape până a duce la dispariția sa, iar în 1900 mai existau doar 1.200 de brebi în opt populații relicte din Europa și Asia. A fost re-introdus în multe zone din arealul său original de răspândire și acum poate fi întâlnit din Franța până în China și Mongolia, deși este absent în Europa de Sud (Italia, Portugalia și Balcanii de Sud).[2][5] Brebul, ca și ruda sa nord-americană, construiește, de-a curmezișul scurgerii apelor, stăvilare din ramuri, nuiele, mușchi și alte elemente vegetale, ridicând astfel nivelul apei și favorizând creșterea plantelor hidrofile pe care le apreciază ; din aceleași materiale construiește cuiburi cu accese submerse în care se adăpostește și în care își crește descendența. Vara se hrănește cu plante acvatice și erbacee ; iarna, cu vlăstare, semințe și coji.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Calitatea blănii sale (prețuită pentru căciulile și caftanele boierilor și voievozilor din trecut) este principala cauză a dispariției brebului în România.
Populațiile de Brebi (roșu) și de Castori (violet) în Europa în 2003.
Brebi în Franța.

Cuvântul bhebhrus provenind din rădăcina bher (castaniu, lucios) este de origine indo-europeană și se regăsește în proto-germanica bebr, în germana veche bibar, în limbile proto-slave bobr.[6]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Ultimul breb din țările Române a a fost ucis în anul 1823 din zona Moldova-Veche, județul Caraș-Severin. Brebul a fost reintrodus în Romania în anul 1998, ca urmare a unui program demarat de ministrul mediului din acea vreme. Au fost adusi atunci 21 de brebi din landul Bavaria, find eliberați în natură în zona confluenței dintre râul Negru și pârâul Estelnic din județul Brașov. În prezent trăiesc în România aproximativ 650 de brebi, în trei populații situate de-a lungul râurilor Olt, Mureș și Ialomița.[7]

De asemenea, fostul Ministru al Mediului din România, Petru Lificiu, a fost plecat în Germania în noiembrie 2006 spre a încheia un contract pentru importul a 21 de brebi destinați a fi eliberați „undeva pe Valea Argeșului”, pentru repopularea zonei.[8] Surpriza mare este că un cuib de brebi a fost descoperit recent în Delta Dunării.[9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Kryštufek, B., Meinig, H., Zima, J., Henttonen, H. & Balciauskas, L. (2007). „Castor fiber”. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 2012.2. International Union for Conservation of Nature. http://www.iucnredlist.org/details/4007. Accesat la 5 ianuarie 2013. 
 2. ^ a b c d e f g Kitchener, Andrew (2001). Beavers. p. 144. ISBN 1-873580-55-X 
 3. ^ a b Genetic Divergence and Similarity of Introduced Populations of European Beaver (Castor fiber L., 1758) from Kirov and Novosibirsk Oblasts of Russia”. Russian Journal of Genetics (MAIK Nauka/Interperiodica distributed exclusively by Springer Science+Business Media LLC. ISSN): 1022-7954 (Print) 1608-3369 (Online), Issue. 1 ianuarie 2001. http://www.springerlink.com/content/q2q0l7338p827q01/fulltext.pdf. Accesat la 1 ianuarie 2012. 
 4. ^ Alexandru Filipașcu: Sălbăticiuni din vremea strămoșilor noștri, Ed. Științifică, 1969.
 5. ^ Duncan Halley, Frank Rosell, Alexander Saveljev (2012). „Population and Distribution of Eurasian Beaver (Castor fiber)”. Baltic Forestry 18: 168–175. http://www.balticforestry.mi.lt/bf/index.php?option=com_content&view=article&catid=14&id=297. Accesat la 3 septembrie 2012. 
 6. ^ Online Etymological Dictionary — Etymology of English word "beaver".
 7. ^ [1]
 8. ^ Romania importa castori, 16 mai 2002, Adevărul (de fapt sunt brebi).
 9. ^ [2]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Breb
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Breb