Clitoris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Clitorisul este un organ prezent doar la femelele mamiferelor. La om este situat la intersecția anterioară a labiilor mici.

Clitoris, vizibil in partea superioara a vulvei

La oameni partea vizibilă arata ca un buton și este situat în apropierea joncțiunii anterioare a labiilor mici (labia minora), deasupra deschiderii uretrei și vaginului. Spre deosebire de penis, care este omolog cu clitorisul (de aceea este considerat ca și inexistent), clitorisul nu este atât de distanțat de uretră. Singura excepție de la acest lucru este cunoscut la specia de hiene Crocuta Crocuta. La această specie, sistemul uro-genital este unic datorită faptului ca femelele urinează, se împerechează și nasc printr-un clitoris extins, erectil, cunoscut ca pseudo-penis.

La om, clitorisul este cea mai sensibilă parte erogenă (susceptibilă de a produce excitații sexuale) a femeii, precum și cauza principală a plăcerii sexuale feminine. Capabilă de a produce excitare sexuală, erecție clitoridiană și orgasm la stimularea sexuală, dimensiunea și sensibilitate sa poate varia, și a fost obiectul unor ample dezbateri sociologice, sexologice și medicale.

Clitorisul este acoperit de un rest de piele, numit prepuț, similar cu prepuțul de la capătul penisului bărbaților.[1]

Note[modificare | modificare sursă]