Ciclul răspunsului sexual uman

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Ciclul răspunsului sexual:
Sus: la bărbați;
Jos: la femei.

Ciclul răspunsului sexual uman este un model de descriere în patru faze a răspunsurilor fiziologice corpul uman la stimulare sexuală, alcătuit din patru faze: excitație, platou, orgasm și rezoluție. Acest model a fost formulat pentru prima dată de William H. Masters și Virginia E. Johnson și descris în publicația Human Sexual Response, editată în 1966. De atunci, au fost formulate și alte modele a proceselor fiziologice și psihologice ce au loc în timpul actului sexual.

Faza de excitație[edit | edit source]

Faza de excitație

Bărbați[edit | edit source]

La bărbați, începutul fazei de excitație se remarcă atunci când penisul devine parțial sau complet erect, adesea după doar câteva secunde de stimulare erotică. Erecția poate fi instabilă, parțial pierdută și redobândită în mod consecutiv în timpul unei faze extinse de excitare. Ambele testicule devin orientate în sus, spre perineu, în special la bărbații circumciși. De asemenea, scrotul se încordează se îngroașă[1].

Femei[edit | edit source]

La femei, faza de excitați poate dura de la câteva minute până la câteva ore. Debutul vasocongestionării are ca rezultat mărirea clitorisului și ieșirea acestuia de sub prepuț, dilatarea labiilor (buzelor vaginale) și deschiderea șanțului vulvar. În final, mărirea vulvei în volum duce la accentuarea sensibilității. Mușchii care înconjoară orificiul vaginal încep să se contractă, iar uterul se ridică și crește în dimensiuni. Pereții vaginali produc un lichid lubrifiant. În același timp, sânii cresc ușor în volum, iar mameloanele se întăresc și se ridică.

Faza de platou[edit | edit source]

Faza de platou

Faza de platou reprezintă etapa ce precede orgasmul. Această fază se caracterizează prin frecvența ridică a bătăilor inimii și a respirației la ambele sexe, creșterea tensiunii musculare continuu și mărirea senzațiilor de voluptate (plăcere sexuală). Atât bărbații, cât și femeile, pot începe să vocalizeze involuntar. Timpul prelungit a fazei de platou, fără trecere în faza orgasmică poate duce la frustrare sexuală.

Bărbați[edit | edit source]

În această fază, sfincterul uretral se contractă (astfel încât să se prevină amestecul de urină cu materialul seminal și ejacularea retrogradă, (spre vezica urinară) și mușchii de la baza penisului încep o contracție ritmică constantă. Glandele Cowper încep să secrete lichid preejaculator, iar testiculele se ridică mai aproape de perineu.

Femei[edit | edit source]

În faza de platou la femei se intensifică modificările organelor genitale inițiate în faza precedentă. Clitorisul devine extrem de sensibilă și se retrage ușor sub prepuț. Glandele lui Bartholin elimină o substanță lubrefiantă ce favorizează alunecare. Labiile mari (buzele vaginale mari) continuă să se umfle și suprafața pielii se poate încreți. Labiile mici (buzele vaginale mici) se măresc în volum de 2-3 ori, strâmtorând intrarea vaginală și își modifică culoarea într-un roșu închis, maroniu sau gri închis. Țesuturile din treimea inferioară a vaginului se dilatează, iar mușchiul pubococcigian se contractă, reducând în jumătate diametrul canalului vaginal. Vaginul cuprinde strâns dar elastic penisul bărbatului. Simultan, partea superioară a vaginul se dilată.

Sânii cresc în volum cu 25-30%, în special la femeile tinere, areolele mamare se lărgesc, mameloanele devin erecte și mai rigide.

Pentru femeile care nu ating niciodată orgasmul, aceasta este apogeul senzațiilor sexuale.

Faza orgasmică[edit | edit source]

Orgasmul constituie punctul culminat al ciclului de răspuns sexual și este trăit atât de bărbați, cât și de femei. Orgasmul este însoțită de contracție rapide consecutive ale mușchilor pelvieni inferiori, care înconjoară anusul și organele sexuale. Pulsul inimii poate ajunge la 180 de bătăi pe minută. Orgasmele sunt adesea asociate cu alte acțiuni involuntare, inclusiv vocalizări (oftări, gemete), ritm cardiac înalt și spasme musculare în alte zone ale corpului și o senzație generală de euforie.

Majoritatea proceselor psihofiziologice din această fază sunt lipsite de control din partea conștientului.

Bărbați[edit | edit source]

La bărbați, orgasmul este de obicei cu ejacularea spermei. Fiecare ejecție este însoțită de impulsuri continuu de plăcere sexuală, în special la nivelul penisului și perineului. Prima și a doua convulsii sunt de obicei cele mai intense în senzație și produc cea mai mare cantitate de material seminal. După aceea, fiecare contracție este asociată cu un volum diminuat de lichid spermatic și o senzație mai plăcută de plăcere.

Femei[edit | edit source]

Ciclul răspunsului sexual femiin

Orgasmul poate varia foarte mult de la o femeie la alta și de la un act sexual la altul. Senzația generală este similară cu cea a orgasmului la bărbați. În momentul orgasmului se produce 2-16 contracții ale platformei orgasmice: contracții involuntare și sincronizate ale mușchilor sfincterului anal, mușchilor vaginali și uterului. În timpul unui orgasm intens poate avea loc eliminarea a unui lichid din glandele Skene prin orificiul uretral, fenomen denumit „ejaculare feminină”. De regulă, faza orgasmică la femei durează 20-60 de secunde. Orgasmul poate fi asociat cu pierderea parțială lucidității și însoțit de oftat/geamăt involuntar.

Contracțiile orgasmice se poate observa prin pulsația clitorisului și a vulvei.

Femeile pot trăi orgasme multiple, ca rezultat al revenirii la faza de platou și continuarea sa în faza orgasmică.

Faza de rezoluție[edit | edit source]

Faza de rezoluție (numită și involuție sau refractară) se caracterizează prin relaxare musculară, tensiunea arterială revine la cea normală, corpul începe să stopeze starea de excitație generală. Perioada refractară este intervalul de timp în care, de obicei, bărbatul nu este în stare să atingă un nou orgasm, deși femeile pot experimenta mai multe orgasme consecutive odată cu prelungirea stimulării sexuale.

Bibliografie[edit | edit source]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ciclul răspunsului sexual uman

Schnabl S. trad.: Sîrbu, Aurica. Bărbat și femeie. Relații intime. Chișinău: EUS, 1993. 190p. ISBN5-88568-042-6

Referințe[edit | edit source]

  1. ^ Masters & Johnson Human Sexual Response, Bantam, 1981 ISBN 978-0-553-20429-2; 1st ed. 1966