Spermă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Spermatozoizii sunt principalii componenți ai spermei, fiind cei care asigură fecundarea ovulelor

Sperma (gr. σπέρμα, spérma, „sămânță“,, de la verbul σπείρειν, speírein „a însămânța“) este un fluid organic, cunoscut de asemenea și sub denumirea de lichid seminal, care poate să conțină spermatozoizi. Este secretată de gonade și alte organe sexuale ale unor masculi sau hermafrodiți și pot fertiliza ovulele femelelor. La oameni, lichidul seminal conține câteva elemente alături de spermatozoizi: proteolitic și alte enzime precum și fructoza sunt elemente ale spermei care constituie mediul de supraviețuire al spermatozoizilor și conferă un mediu prin care aceștia se pot mișca sau "înota".

Sperma este produsă în veziculul seminal, localizat în pelvis, iar procesul care are loc în eliberarea spermei este numit ejaculare.

Aspecte fiziologice[modificare | modificare sursă]

Fertilizare internă și externă[modificare | modificare sursă]

În funcție de specii, spermatozoizii pot să fertilizeze ovulele în mediu extern sau intern. În fertilizarea externă, spermatozoidul fertilizează ovulul în mod direct, în afara organelor sexuale feminine. Peștii, de exemplu, își depun icrele în mediul lor acvatic, unde sunt fertilizate de sperma peștilor.

În timpul fertilizării interne, fertilizarea are loc în interiorul organelor sexuale feminine. Aceasta are loc după inseminarea unei femele de către un mascul prin copulație. La vertebratele inferioare (amfibieni, reptile, păsări și mamiferele monotreme), copulația este atinsă prin întâlnirea fizică a cloacei masculului și a femelei. La marsupiale și mamiferele placentare copulația are loc la nivelul vaginului.

Compoziția spermei umane[modificare | modificare sursă]

Componentele spermei sunt două: sperma și plasma seminală. Plasma seminală, în schimb, este produsă din compuși secretați de vezica seminală, prostată și glandele bulbouretrale.

Plasma seminală umană conține o gamă complexă de constituenți organici și anorganici.

Plasma seminală constituie un mediu nutritiv și protector pentru spermatozoizi în timpul traiectului lor spre aparatul reproducător feminin. Mediul vaginal este unul ostil pentru gameții masculini, deoarece acesta este unul foarte acid și plin de celule pentru imunitate. Componentele plasmei seminale compensează acest mediu, prin faptul că aceasta conține amine bazice cum ar fi putrescina, spermina, spermidina și cadaverina, care sunt responsabile pentru mirosul și aroma spermei. Aceste baze alcaline contraatacă mediul acid din canalul vaginal și protejează ADN-ul din spermă de denaturarea acidă.

Componentele și contribuțiile spermei sunt următoarele:

Glanda Aproximativ % Descriere
testicule 2-5%[1] Aproximativ 200-500 milioane de spermatozoizi, produși în testicule, sunt eliberați la ejaculare
vezica seminală 65-75% aminoacizi, citrat, enzime, fructoză (principala sursă energetică a spermatozoizilor, care se bazează pe zaharurile din plasma seminală pentru energie), fosforilcolina, prostaglandine(implicate în crearea unui răspuns de imunitate a femelei împotriv spermei străine), proteine, vitamina C
prostata 25-30% acid citric, fibrinolizină, antigen specific prostatei , enzime proteolitice , zinc (servește la stabilizarea cromatinei din ADN în celulele spermei. O deficiență în zinc poate să cauzeze o fertilitate mai scăzută datorită fragilitătii crescute a spermei. Deficiența de zinc poate să afecteze în mod advers și spermatogeneza.)
glandele bulbouretrale < 1% galactoză, mucus (servește la intensificarea mobilității spermatozoizilor în vagin creând un canal vâscos pentru ca spermatozoizii să înoate prin el și să prevină difuzia lor în spermă. Contribuie la aspectul gelatinos al spermei),acid sialic

Un raport al Organizației Mondiale de Sănătate din anul 1992 descrie sperma umană normală ca având un volum de 2 ml sau mai mare, pH de 7.2 spre 8.0, concentrația spermei de 20x106 spermatozoizi/ml sau mai mult, un număr de 40x106 spermatozoizi per ejaculare sau mai mult [2]

O trecere în revistă din 2005 a cercetărilor a raportat următoarele proprietăți fizice și chimice ale spermei umane:[3]

Proprietate Per 100 ml Într-un volum mediu per ejaculare (3,4 ml)
Calciu (mg) 27,6 0,938
Clor (mg) 142 4,83
Citrat (mg) 528 18,0
Fructoză (mg) 272 9,25
Glucoză (mg) 102 3,47
Acid lactic (mg) 62 2,11
Magneziu (mg) 11 0,374
Potasiu (mg) 109 3,71
Proteine (g) 5,04 0,171
Sodiu (mg) 300 10,2
Uree (mg) 45 1,53
Zinc (mg) 16,5 0,561
Capacitate tampon (β) 25
Osmolaritate (mOsm) 354
pH 7,7
Viscozitate (cP) 3–7
Volum (ml) 3,4
Valorile pentru volumul mediu au fost calculate și rotunjite la trei cifre semnificative. Toate celelalte valori sunt cele oferite în trecerea în revistă.

Aspectul și consistența spermei umane[modificare | modificare sursă]

Sperma umana.

De cele mai multe ori sperma este de culoare albă, dar și sperma de culoare gri sau chiar gălbuie este normală. Sângele în spermă îi poate da o culoare de roz sau roșu, fiind cunoscută ca hematospermie, indicând o problemă medicală care trebuie evaluată de un doctor dacă nu dispare rapid.[4]

After ejaculation, semen first goes through a clotting process and then becomes more liquid. It is postulated that the initial clotting helps keep the semen in the vaginal canal, but liquefaction frees the sperm to make their long journey to the ova. Immediately after ejaculation semen is typically a sticky, jelly-like liquid often forming globules. Within 5 to 40 minutes it will become more watery and liquid before finally drying.[5]

Calitatea spermei[modificare | modificare sursă]

Calitatea spermei este o măsurare a abilității acesteia de a îndeplini fertilizarea. Prin aceasta, este o indicație a fertilității unui bărbat. Spermatozoizii din spermă sunt cei importanți, așadar calitatea spermei implică cantitatea de spermatozoizi și calitatea spermatozoizilor.

Aspecte psihologice[modificare | modificare sursă]

Sperma ca antidepresiv[modificare | modificare sursă]

Cercetările au demonstrat că sperma ar putea avea proprietăți antidepresive. Studiile arată că femeile ce nu foloseau prezervative, dar absorbeau sperma vaginal (cum era obiceiul printre oameni înaintea creșterii îngrijorării contactării virusului HIV sau a altor boli transmisibile sexual) se simțeau mai bine. Cercetările nu au demonstrat încă dacă acest efect poate să fie obținut din consumarea spermei rezultate din sexul oral, însă cercetătorii ipotetizează aceste beneficii.[6]

Aspecte legate de sănătate[modificare | modificare sursă]

Sperma și transmisia bolilor[modificare | modificare sursă]

Sperma poate să fie un purtător pentru multe boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, virusul care cauzează SIDA.

Sânge în spermă (hematospermie)[modificare | modificare sursă]

Prezența sângelui în spermă poate fi insesizabilă(poate fi observat doar microscopic) sau vizibil în fluid. Cauza acesteia poate fi rezultatul unor inflamații, infecții, blocaje sau răniri ale tractului reproducător masculin sau o problemă de natură internă a uretrei, testiculelor și prostatei. Stabilirea cauzei sângelui în spermă necesită numeroase analize și teste urogenitale.

Alergia la spermă[modificare | modificare sursă]

În cazuri rare, unii oameni au experimentat reacții alergice cauzate de fluidele seminale, alergii cunoscute ca hipersensibilitate la plasma seminală. Simptomele pot fi localizate sau sistematice, putând include mâncărimi vaginale, roșeață, umflături sau vezicule la 30 de minute după un contact. Totodată au inclus și dificultate în respirație.

Cea mai bună cale de a testa sensibilitatea umană față de plasma seminală este folosirea prezervativului în timpul actului sexual. Dacă simptomele dispar la înlăturarea prezervativului, este posibilă prezența sensibilității cauzate de spermă. Ușoare cazuri de alergii pot fi depășide prin expunerea repetată la fluidul seminal. In cazuri mai severe, este important să se apeleze la sfatul unui medic, mai ales când un cuplu apelează la inseminare artificială.

Superstiții, stupidități antice și aspecte culturale[modificare | modificare sursă]

Sperma și artele marțiale[modificare | modificare sursă]

Chi Kung și medicina chineză consideră foarte importantă forma de energie numită 精 (pinyin: jīng,de asemenea un morfem ce denotă "esență" sau "spirit") - care este dorită să se acumuleze și dezvolte; "jing" este energie sexuală, considerându-se că aceasta își pierde din intensitate odată cu ejacularea, așa că masturbarea este considerată "Sinuciderea Energiei" printre practicanții acesteia. Conform teoriei Chi Kung , energia de la mai multe meridiane este transferată organelor sexuale în timpul excitației sexuale, orgasmul și ejacularea eliminând energia complet din sistem. Proverbul chinez 一滴精,十滴血 (pinyin: yì dī jīng, shí dī xuè, literal: o picătură de spermă este egală cu zece de sânge) ilustrează acest lucru. Acestea sunt însă superstiții, deoarece producția de spermatozoizi nu poate fi oprită sau micșorată prin abstinență,[7] iar referitor la energiile postulate de Chi Kung nu s-a dovedit că ele ar exista în mod real[8][9][10] (nimeni nu a măsurat câte kilowattore de energie sexuală s-ar pierde la o ejaculare).

Termenul științific chinez pentru spermă este 精液 (pinyin: jīng yè, literal: fluid al esenței/jing) și termenul pentru spermă este 精子 (pinyin: jīng zǐ, literal: elementul de bază esenței/jing), doi termeni moderni cu referință clasică.

Unele culturi atribuie spermei proprietăți ale masculinității. De exemplu, printe oamenii Etori din Papua Noua Guinee, se crede că băieții tineri trebuie să execute felații celor mai în vârstă și să le înghită sperma, pentru a obține maturizarea sexuală. Acest lucru poate fi atribuit homosexualității active printre acestea și alte triburi.

Aristotel[modificare | modificare sursă]

Aristotel a scris importanța spermei precum urmează: "Pentru Aristotel, sperma este un reziduu derivat din nutriție, acela al sângelui, care este produs la temperatura și consistența optimă. Poate fi emisă doar de barbați datorită faptului că doar bărbatul, prin natura ființei sale, posedă căldura necesară de a produce căldura necesară transformării sângelui în spermă."

"Sperma este excreția mâncării noastre, sau să zicem mai clar, componenta perfectă a mâncării noastre."

Aristotel credea că dacă barbatii încep să se angajeze în activități sexuale la o vârstă timpurie, acest lucru le va afecta dezvoltarea corporală.[necesită citare] Hrănirea care de altfel le-ar face corpul să crească ar conduce la producția de spermă. Aristotel afirma că la acest stadiu corpul încă crește; perioada optimă de începere a activității sexuale este atunci când creșterea 'nu mai este abundentă', atunci când corpul este mai mult sau mai puțin la înălțimea optimă, când transformarea hrănii în spermă nu seacă organismul de materialul necesar.

Sperma sacră[modificare | modificare sursă]

In unele societati pre-industriale, sperma si alte fluide corporale erau respectate deoarece se credea ca au proprietati magice. Sângele este un exemplu de astfel fluid, insa sperma se crede a fi de origine supranaturala, iar efectul se credea a fi unul sacru.

Sperma a fost respectata de mult timp de catre budism, iar traditiile daoiste o considerau a fi un constituent important al fiziologiei umane.

Roua era candva considerata a fi un fel de ploaie ce fertiliza pamantul, iar in timp, a devenit o metafora a spermei. Biblia foloseste termenul de "roua" in versete precum Cantecul lui Solomon 5:2 si Psalmul 110:3, declarand, in ultimul verset, de exemplu, ca oamenii ar trebui sa urmeze un rege destul de viril incat sa fie plin de "roua" tineretii.

In antichitate, se credea ca pietrele pretioase erau picaturi de sperma divina care s-au coagulat dupa ce au fertilizat pamantul. In China Antica se credea ca jadul era sperma uscata a unui dragon celest.

Bazandu-se pe asemanarea sucului de papadie cu sperma umana, se credea ca floarea asigura in mod magic curgerea spermei.

Bulbii gemeni ai orhideei erau considerati a fi omologii testiculelor, existand o credinta de origine romana ce afirma ca floarea rasarea din sperma varsata de satirii ce copulau.

Barbara G. Walker relateaza aceste exemple in The Woman’s Dictionary of Symbols and Sacred Objects (Dictionarul Femeii de Simboluri si Obiecte Sacre), teza in care mitul si folclorul indica o regula pre-patriarhica stabilita de femei care a fost ulterior inlocuita de cultura masculina.

În mitologia primitivă sperma este considerată a fi returnarea sau refondarea laptelui de mama într-o metafora alimentară. Soția îsi hrănește soțul, care o răsplătește cu spermă, laptele bunătații umane.

Sperma în cultura populară[modificare | modificare sursă]

Evocarea spermei in arta si in cultura populara a fost considerata a fi un subiect tabu pentru o lunga perioada de timp.

Artistul japonez Takashi Murakami este celebru pentru o piesa scrisa in stilul revistelor manga intitulata My Lonesome Cowboy (Cowboy-ul singuratic), care evoca un cowboy dezbracat care isi manevreaza propria sperma ca un lasso.

Andres Serrano, ale carui fotografii ce indicau fluide corporale precum "Blood and Semen II" (Semen y Sangre II) (1990), devenise o personalitate controversata pentru indicarea spermei in lucrarile sale. A fost criticat pentru producerea artei ofensive, in timp ce altii il aparau pentru libertatea sa artistica. Fotografiile sale au fost insusite de doua albume Metallica pentru coperta acestora, Load si ReLoad, imagini ce aratau sperma, sange si urina ce au fost imprastiate si rasucite in jur.

Doar recent sperma a fost indicata (chiar daca in mod controversat) in filme precum Kika (1993), There's Something About Mary (1998), Happiness (1998), American Pie (1999), Scary Movie (2000), Y tu mamá también (2001), Scary Movie 2 (2001), si National Lampoon's Van Wilder (2002). Jackass Number Two (2006) prezinta o scena in care Chris Pontius bea sperma de cal. De asemenea apare in anime-ul End of Evangelion.

Sperma în spionaj[modificare | modificare sursă]

Cand Serviciile Secrete de Inteligenta Britanica (British Secret Intelligence Service-SSB) a descoperit ca sperma poate fi o cerneala invizibila excelenta, Sir George Mansfield Smith-Cumming afirmase despre agentii sai ca "Fiecare barbat isi cara propriul stilou".

Ingestia spermei[modificare | modificare sursă]

În tribul Sambian din Noua Guinee, tinerii sunt ținuți la distanță de femei, pentru o perioadă determinată. Aceștia sunt puși să bea sperma celor mai viteji bărbați din trib, astfel încât să devină puternici pentru a impresiona femeia dorită.[11]

Valoarea nutritiva[modificare | modificare sursă]

Factori de risc pentru sanatate[modificare | modificare sursă]

Gust și cantitate[modificare | modificare sursă]

Sperma are în mod normal un gust sărat deoarece conține multe substanțe organice preluate din hrana absorbită de organism, cum ar fi săruri și acizi organici, ce dau spermei un gust mai mult sau mai puțin sărat.

Eufemisme[modificare | modificare sursă]

O varietate largă de eufemisme și disfemisme au fost inventate pentru descrierea spermei.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ uhmc.sunysb.edu
 2. ^ World Health Organization (). Laboratory Manual for the Examination of Human Semen and Semen–Cervical Mucus Interaction, 4th edition. Cambridge, UK: Cambridge University Press. p. 60. ISBN 0-521-64599-9. 
 3. ^ Owen, D. H.; Katz, DF (). „A Review of the Physical and Chemical Properties of Human Semen and the Formulation of a Semen Simulant”. Journal of Andrology. 26 (4): 459–69. doi:10.2164/jandrol.04104. PMID 15955884. 
 4. ^ Blood in Semen - What could cause blood in my semen?
 5. ^ Dean, Dr. John. „Semen and sperm quality”. Accesat în . 
 6. ^ Semen acts as an anti-depressant | New Scientist
 7. ^ https://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100318-men-sperm-1500-stem-cells-second-male-birth-control
 8. ^ Stenger, Victor J (). „Bioenergetic Fields”. The Scientific Review of Alternative Medicine. 3 (1). Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ Smith, Jonathan C. (). Pseudoscience and Extraordinary Claims of the Paranormal: A Critical Thinker's Toolkit. Malden, Massachusetts: Wiley-Blackwell. pp. 268–74. ISBN 9781405181228. 
 10. ^ „energy – (according to New Age thinking)”. The Skeptic's Dictionary. . Accesat în . 
 11. ^ http://www.clickpentrufemei.ro/Cele-mai-ciudate-practici-sexuale-din-lume_0_19773.html