Sexualitate umană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la percepția sexului la oameni. Pentru informații despre practici sexuale, vedeți Comportamentul sexual al oamenilor.

Sexualitatea umană este modul în care oamenii se autoexprimă ca entități sexuale. Studiul sexualității include un număr mare de activități sociale și o varietate largă de purtări, acțiuni și teme sociale. Din punct de vedere biologic, sexualitatea poate îngloba actul sexual și contactele sexuale de toate tipurile, precum și aspectele medicale despre raporturile fiziologice sau psihologice ale comportamentului sexual. Din punct de vedere sociologic, ea poate cuprinde aspecte culturale, politice, legale. Perspective filozofica face referință la aspectele etice, teologice, spirituale și morale ale sexualității.

Reprezentarea unui act sexual într-un manuscris al Kama Sutrei

Biologia și fiziologia[modificare | modificare sursă]

Biologia sexualității umane cercetează influența factorilor biologici, precum reacțiile organice și neurologice, eretidatea, hormonii și disfuncțiile sexuale; de asemenea, ea examinează funcțiile de bază ale reproducerii și acțiunile fizice ale acesteia. Perspectivele biologice ne ajută să analizăm acești factori și să le înțelegem pentru a le folosi ulterior în tratamentul problemelor sexuale.

Sexul ca exercițiu arde caloriile pentru a produce un avantaj sănătății. Sexul reduce stresul, injectează în sistemul imun o doză ridicata de imunoglubină A, îmbunătățește sistemul cardiovascular, ridică nivelul autoaprecierii, reduce durerea prin producerea hormonului oxytocin, reduce riscul cancerului glandei prostatice, întărește musculatura abdominală și sporește un somn bun.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Doheny, K. (2008) "10 Surprising Health Benefits of Sex," WebMD (reviewed by Chang, L., M.D.)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • en Human Sexual Response, Masters și Johnson, 1966
  • en Human Sexual Inadequacy, Masters și Johnson, 1970

Legături externe[modificare | modificare sursă]

sexualitatea în lumea antică