Prepuțul clitorisului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prepuțul clitorisului
Clitoral hood.jpg
Prepuțul clitorisului, evidențiat prin line punctată
Detalii
LatinăPraeputium clitoridis
Originea embrionarăPliuri urogenitale
Parte aLabiei mici și clitorisului
SistemAparatul genital feminin
Artera pudendalā internă
Vena pudendalā internă
Nervul pudendal
Ganglionii limfatici superficiali inghinali
Resurse externe
TAA09.2.01.009
FMA20169
Terminologie anatomică

Prepuțul clitorisului (capișon) este o membrană tegumentară care acoperă glandul clitorisului, formată prin unirea ramurilor anterioare ale labiilor mici. De regulă, nu există simetrie bilaterală la nivelul prepuțului, bifurcările labiilor având un grad diferit de dezvoltare și extensiune.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Prepuțul clitorisului este un pliu al pielii ce acoperă până la 2/3 din lungimea glandului. Poate să prezinte diferite forme. Cel mai des, prepuțul are aspectul unei glugi rotunjite, de forma unei arce. Însă se întâlnesc și cazuri când prepuțul este redus doar baza glandului clitoridian sau îl acoperă în întregime. Pielea prepuțului poate fi netedă, rugoasă sau cutată, manifestând variații individuale sau în funcție de vârsta femeii. Prepuțul este bogat în glande sebacee, ce elimină smegmă.

Între prepuț și gland se formează o mică cavitate – camera prepuțială. La unele femeie, la marginea inferioară a camerei se află o îngustare a glandului, asemănător șanțului balano – prepuțial de sub coroana glandului penian.

Suprafața externă a prepuțului reprezintă un epiteliu scuamos cheratinizat. La fete, suprafața internă este acoperită de un epiteliu mucos, cu timpul, la femeil adulte, fiind înlocuit epiteliu scuamos necheratinizat.

Fiziologie[modificare | modificare sursă]

Funcția prepuțului contituie protecția glandului clitorisului, una din cele mai sensibile zone ale corpului feminin. Prepuțul prezintă mobilitate, în timpul excitației sexuale poate să se retragă exteriorizând gland clitorisului. Dar, odată cu creșterea excitației glandul se retrage sub prepuț, spre muntele pubian, pentru a preveni iritația sa.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

DI MARINO, Vincent; LEPIADI, Hubert. Anatomic Study of the Clitoris and the Bulbo-Clitoral Organ. Heidelberg: Springer, 2014. 152 p. ISBN 978-3-319-04893-2 DOI 10.1007/978-3-319-04894-9

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Prepuțul clitorisului