Corp spongios al penisului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Corpul spongios al penisului

Corpul spongios al penisului

Penis disecat cu evidențierea componentelor principale
Detalii
Latinăcorpus spongiosum penis, corpus spongiosum uretrae
Originea embrionarătubercul genital
Parte dinpenis
Sistemaparatul genital masculin
arteră profundă a penisului
venă dorsală profundă a penisului
ramura genitală a nervului femural
ganglioni limfatici inghinali
Resurse externe
Gray'sp.1248
TAA09.4.01.015
FMA19617
Terminologie anatomică

Corpul spongios al penisului este țesutul cu aspect buretos care înconjoară uretra masculină (uretra membranoasă) din interiorul penisului . [1] Se mai numește corpus cavernos uretrae în textele mai vechi.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Corpul spongios se extinde, anterior, formând bulbul uretral și se află în apoziție cu fascia inferioară a diafragmei urogenitale, din care primește o invagație fibroasă.

Uretra intră în bulb mai aproape de suprafața superioară decât de suprafața inferioară. Pe acesta din urmă există un șanț median (canelură), din care un sept (perete) fibros subțire se proiectează în membrana bulbului și îl împarte în mod imperfect în doi lobi laterali sau emisfere.

Porțiunea corpului spongios din fața bulbului pornește dintr-o canelură de pe suprafața inferioară a zonei de unire a celor doi corpi cavernoși ai penisului. Are formă cilindrică și se deschide ușor din spate înainte. Capătul său anterior este extins sub forma unui con obtuz, aplatizat de sus în jos. Această expansiune, denumită glandul penisului, este modelată pe capetele rotunjite ale corpilor cavernoși al penisului, extinzându-se mai mult pe suprafața superioară a acestora decât pe suprafețele lor inferioare.

În vârful glandului se află o deschidere verticală asemănătoare cu o fantă cunoscută sub numele de orificiul uretral extern, sau meatul uretral.

Circumferința bazei glandului formează o margine rotunjită și proeminentă, corona glandului penisului, acoperind un șanț retroglandular profund, în spatele căruia se află gâtul penisului.

Fiziologie[modificare | modificare sursă]

Funcția corpului spongios în erecție este de a împiedica închiderea uretrei, astfel păstrând uretra viabilă pentru ejaculare. Pentru a face acest lucru, corpul spongios rămâne flexibil în timpul erecției, în timp ce corpii cavernoși ai penisului se inundă cu sânge.

Imagini suplimentare[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Heide Schatten; Gheorghe M. Constantinescu (). Comparative Reproductive Biology. John Wiley & Sons. ISBN 978-0-470-39025-2. 

This article incorporates text in the public domain from page 1248 of the 20th edition of Gray's Anatomy (1918)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Anatomy photo:44:06-0204 at the SUNY Downstate Medical Center - "The Male Pelvis: The Urethra"