Măduva spinării

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Măduva spinării
Nervous system diagram-en.svg
Măduva spinării (în galben) conectează creierul la nervii din tot corpul.
Detalii
Latinămedulla spinalis
Parte aSistemul nervos central
artera spinării
vena spinală
Resurse externe
TAA14.1.02.001
FMA7647
Terminologie anatomică

Măduva spinării (Medulla spinalis) face parte din sistemul nervos central, fiind protejată de canalul vertebral, legat de gât, trunchi și extremitățile corpului prin intermediul nervilor spinali, fiind învelit la fel ca și creierul într-o membrană conjunctivă denumită meninge.

Amplasarea[modificare | modificare sursă]

Măduva spinării, la cei nenăscuți ajunge până în sacrum, la sugari ajunge până în regiunea lombară, iar la adulți măduva spinării se întinde de la cap numai până la a doua vertebră lombară. Acest fenomen se explică prin următorul fapt: coloana vertebrală se dezvoltă (crește) mai repede decât măduva spinării (ascensiunea măduvei = Ascensus medullae spinalis). Prin acest fenomen de ascensiune a măduvei, nervii spinali se prelungesc pentru a ajunge mai departe la orificiul de ieșire intravertebral, formându-se așa-numita „coadă de cal” (Cauda equina); acest fenomen este important în medicină, între vertebra 3/4 lombară se poate preleva cu o seringă o probă din lichidul rahidian sau injecta anumite medicamente, fără a leza cu acul măduva spinării. Nu la toate vertebratele se întâlnește acest fenomen de ascensiune a măduvei spinării.

Altfel spus, măduva spinării este localizată în canalul vertebral și ține de la vertebra cervicală C1 până la vertebra lombară L2. De acolo, are o formațiune terminală numită fillum terminale. Fillum terminale împreună cu rădăcinile nervilor spinali sacrali și lombari formează „coada de cal”.

Funcțiile măduvei spinării[modificare | modificare sursă]

Măduva spinării are doua funcții principale. În primul rând, ea acționează ca un sistem de conducere in ambele sensuri între creier și sistemul nervos periferic. Această funcție este îndeplinită prin intermediul neuronilor senzitivi și motori;fibrele acestora din urmă formează fascicule lungi, care pleacă din diferite parți ale creierului. Ele coboară pe distanțe variate prin măduva spinării și la capătul lor la mare distanță de creier, vin în contact cu dendritele sau cu corpii celulari ai neuronilor senzitivi sau motorii aparținând sistemului nervos periferic. Mesajele pot fi transmise prin intermediul sinapselor, între neuronii periferici și cei spinali.

A doua funcție a măduvei spinării este de a controla activitățile reflexe simple. Aceasta se obține prin neuroni, ale căror prelungiri se extind pe distanțe mici în sus și în jos prin măduva spinării și prin interneuroni care transmit mesajele direct între neuronii senzitivi și cei motori. Dacă puneți mâna pe o sobă fierbinte, receptorii pentru durere din piele transmit mesaje la măduva spinării. Unele dintre acestea sunt transmise imediat prin interneuroni la neuronii motorii ce controlează mișcările mușchilor brațului și a mâinii iar mâna este retrasă rapid și automat. Mesajele urcă prin măduva spinării și sunt conectate prin interneuroni cu nervii motori care controlează mișcările gâtului.

Învelișuri[modificare | modificare sursă]

Menigele măduvei spinării (Meninges medullae spinalis) are în principiu același rol ca meningele cerebral, și aici se poate distinge stratul exterior dura mater, stratul mijlociu arahnoida și stratul alipit de măduvă pia mater.
In comparație cu meningele cerebral sunt anumite diferențe ca: dura mater nu este strâns lipit de țesutul osos al vertebrelor ci între ele se află un spațiu (important pentru injecții epidurale) epidural sau peridural căptușit cu un strat conjunctiv și adipos.
Altă diferență este existența ligamentelor din pia și dura mater Ligamentum denticulatum aceste spații fiind umplute cu lichid cerebrospinal (Liquor cerebrospinalis).

Secțiune transversală prin măduva spinării
Transmisia impulsurilor nervoase și senzitive prin substanța albă

Forma măduvei spinării[modificare | modificare sursă]

Măduva spinării are forma unui cilindru turtit ușor antero-posterior. Din Intumescentia cervicalis și Intumescentia lumbosacralis pornesc nervii spinali ce inervează membrele inferioare și superioare.

În partea inferioară (caudală) măduva se termină cu o porțiune ascuțită Conus medullaris. Ventral, măduva prezintă un șanț, Fissura mediana anterioara (la om) și Fissura mediana ventralis (la animale), iar pe partea opusă Sulcus medianus posterior. Aceste adâncituri (șanțuri) împart măduva în cordoane: Funiculus anterior, Funiculus posterior și între ele Funiculus lateralis. Rădăcinile (originea) nervilor spinali sunt între cordonul lateral și cel dorsal sau ventral.

Segmentele nervilor spinali[modificare | modificare sursă]

Măduva spinării este împărțită în cinci zone, după originea nervilor spinali. La om, numărul de vertebre din fiecare zonă este:

 • zona cervicală (sau a gâtului) (7 vertebre)
 • zona toracică (12 vertebre)
 • zona lombară (5 vertebre)
 • zona sacrală (5 vertebre sudate: „osul sacrum”)
 • zona codală sau coccigiană (4-5 vertebre sudate: „osul coccigian”)

Primul orificiu intervertebral se află între vertebrele atlas și axis.

Structura măduvei[modificare | modificare sursă]

Măduva spinării este formata din substanță cenușie unde predomină corpii (pericarionii) celulelelor nervoase și substanță albă unde predomină prelungirile nervoase (axonii) celulelor nervoase.
Într-o secțiune transversală măduva apare ca un fluture, cu doua coarne anterioare și două coarne posterioare, unite prin comisura cenușie, străbătută de canalul ependimar. Între coarnele anterioare și posterioare se afla coarnele laterale, mai pronunțate în regiunea toracică și lombară. În secțiune longitudinală, substanța cenușie medulară apare sub forma de coloane. Înconjurând substanța cenușie, la exterior se afla substanța albă, organizata, de fiecare parte, în trei cordoane: anterior, lateral și posterior.

Rădăcini[modificare | modificare sursă]

Laminae și Nucleii substanței cenușii

Ramurile cu nucleii nervilor senzitivi periferici se află în arpile dorsale, aceste informații vor fi mai departe transmise creierului.
Ramurile cu nucleii nervilor motori se află în aripile ventrale, acești nervi prin axoni transmit impulsul nervos mușchilor determinând mișcarea.
În aripile laterale se află neuronii nervilor vegetativi simpatic și parasimpatic.
Substanța nervoasă poate fi împărțită în 10 straturi (lat. laminae).
Pe lângă rolul de a transmite informațiile creierului, sau preluarea comenzilor acestuia, măduva spinării mai poate prelua în centrii din măduvă independent de creier controlul, luând în acest caz reflexele nervoase.

 • Impulsurile (senzitive) ascendente sunt dirijate prin Fasciculus cuneatus și Fasciculus gracilis, situate în Medulla oblongata impulsurile vor fi conduse prin Tractus spinothalamicus în Thalamus (Centrul seimțului de presiune, pipăire, temperatură, durere).
  Tractus spinocerebellaris este traiectul lateral spre creierul mic (cerebel) care furnizează informații în legătură cu poziția corpului.
 • Impulsurile (căile) descendente (sistemul piramidal) prin (Tractus corticospinalis) vin impusurile motoare din centrul motor din cortex (scoarța cervicală). Ca și căi motoare extrapiramidale sunt numite căile motoare ce nu folosesc această cale ca de exemplu: Tractus rubrospinalis, Tractus vestibulospinalis și Tractus reticulospinalis toate se termină în cornul anterior.

Irigarea cu sânge[modificare | modificare sursă]

Se relizează prin Arteria spinalis anterior, posterior Arteriae spinales posteriores, în regiunea cervicală din Arteria vertebralis Arteriae cervicales, în cea toracică Arteriae intercostales dorsales iar în zona lombară Arteriae lumbales.

Boli ale măduvei[modificare | modificare sursă]

Prin compresiuni (tumori) (inflamații: mielitis), secționare prin accident, multiplă scleroză, ischemie, procese degenerative.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Măduva spinării la Wikimedia Commons

 • Spinal Cord Histology – A multitude of great images from the University of Cincinnati
 • „The Nervous System: Sensory and Motor Tracts of the Spinal Cord” (PDF). Napa Valley College / Southeast Community College Lincoln, Nebraska. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 • eMedicine: Spinal Cord, Topographical and Functional Anatomy
 • WebMD. May 17, 2005. Spina Bifida – Topic Overview Information about spina bifida in fetuses and throughout adulthood. WebMD children's health. Retrieved March 19, 2007.
 • Potential for spinal injury repair Retrieved February 6, 2008.
 • 4000 sets of digital images, showing spatial expression patterns for various genes in adult and juvenile mouse spinal cords from the Allen Institute for Brain Science
 • Spinal cord photomicrographs