Prințesa Ana Sofia a Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ana Sofia
Electoare de Saxonia
Annasophiaofdenmark electress of saxony.JPG
Date personale
Născută 1 septembrie 1647(1647-09-01)
Flensburg
Decedată (69 de ani)
Prettin
Înmormântată Freiberg Cathedral[*] Modificați la Wikidata
Părinți Frederic al III-lea al Danemarcei
Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg Modificați la Wikidata
Frați și surori Christian al V-lea al Danemarcei
Prințul George al Danemarcei
Ulrik Frederik Gyldenløve[*]
Ulrica Eleonora a Danemarcei
Prințesa Frederica Amalia a Danemarcei
Prințesa Wilhelmina Ernestine a Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Johann Georg al III-lea, Elector de Saxonia
Copii Johann Georg al IV-lea
Frederic Augustus I
Cetățenie Flag of Denmark.svg Danemarca
Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religie luteranism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Wettin
Casa de Oldenburg
Domnie
Domnie 22 august 1680 – 12 septembrie 1691

Prințesa Ana Sofia a Danemarcei (1 septembrie 16471 iulie 1717) a fost fiica cea mare a regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și a reginei Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg. Prin căsătoria cu Johann Georg al III-lea, Elector de Saxonia a devenit electoare de Saxonia din 1680 până în 1691.

Ana Sofia a fost sora regelui Christian al V-lea al Danemarcei, a reginei consort a Suediei, Ulrica Eleonora, a regelui consort al Marii Britanii Prințul George; de asemenea a fost mama regelui Poloniei, August al II-lea, "cel Puternic".

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Prințesa Ana Sofia

Ana Sofia s-a născut la Flensburg, ca al doilea copil și prima fiică a Prințului Frederic al Danemarcei și a soției sale, Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg. Prințesa Ana Sofia a avut un frate mai mare, Christian al V-lea al Danemarcei. Bunicul patern, regele Christian al IV-lea al Danemarcei, a murit când ea avea șase luni, și după multe luni de deliberare, consiliul regal l-a ales pe tatăl ei rege, care a fost încoronat ca regele Frederic al III-lea la 23 noiembrie 1648. Părinții ei au avut șase copii dintre care doi din ei au murit în copilărie.

Ana Sofia a primit o educație fină. În afară de limba nativă daneză, ea vorbea germana, latina, franceza, spaniola și italiana.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

În 1663, a avut loc la Copenhaga o celebrare în onorarea logodnei prințesei în vârstă de cincisprezece ani și prințul elector de Saxonia, Johann Georg. Ana Sofia și Johann Georg s-au căsătorit trei ani mai târziu, la 9 octombrie 1666. Regele polon Ioan al III-lea Sobieski a spus mai târziu despre soțului ei, "[El] este un om cinstit, cu o inimă dreaptă."

Împreună au avut doi copii:

  • Johann Georg al IV-lea (18 octombrie 1668 – 28 mai 1694), i-a succedat tatălui său ca Elector;
  • Frederic Augustus I (22 mai 1670 – 1 februarie 1733), i-a succedat fratelui său ca Elector și mai târziu a devenit regele Poloniei "August cel Puternic".

Soțul ei a avut un fiu nelegitim cu metresa oficială, o cântăreață de operă pe nume Margarita Salicola și e posibil să fi avut împreună cu Ursula Margarethe de Haugwitz o fiică, Magdalena Sibylla de Neidschutz, care a fost metresa oficială a fiului ei cel mare.

Inițial, ambii ei fii au fost crescuți de doamne de onoare trimise la Dresda de mama ei, regina Sophie Amalie a Danemarcei.

Tatăl Anei Sofia a murit la 9 februarie 1670 și a fost succedat de fratele ei mai mare, Christian, cu care ea a întreținut o foarte activă corespondență. Ana Sofia a vizitat Danemarca anul acela și și-a exprimat simpatia pentru prizoniera Leonora Christina Ulfeldt, verișoara ei primară.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]