Sari la conținut

Prințesa Frederica Amalia a Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frederica Amalia a Danemarcei
Ducesă consort de Holstein-Gottorp
Date personale
Născută11 aprilie 1649
Copenhaga, Danemarca
Decedată (55 de ani)
Kiel, Germania
ÎnmormântatăSchleswiger Dom[*][[Schleswiger Dom (cathedral)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiFrederic al III-lea al Danemarcei
Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg
Frați și suroriUlrica Eleonora a Danemarcei
Prințesa Ana Sofia a Danemarcei
Prințesa Wilhelmina Ernestine a Danemarcei
Prințul George al Danemarcei
Ulrik Frederik Gyldenløve[*][[Ulrik Frederik Gyldenløve (Danish noble and general (1638-1704))|​]]
Christian al V-lea al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuChristian Albrecht de Holstein-Gottorp
CopiiSofia Amalia, Duchesă de Brunswick-Lüneburg
Frederic IV, Duce de Holstein-Gottorp
Christian August, Duce de Holstein-Gottorp
Marie Elisabeth, Stareță de Quedlinburg
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină
ducesă[*][1]
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg

Prințesa Frederica Amalia Danemarcei (11 aprilie 164930 octombrie 1704) a fost a doua fiică a regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și a reginei Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg. Prin căsătoria cu Christian Albrecht de Holstein-Gottorp a devenit ducesă consort de Holstein-Gottorp din 1667 până în 1695.

Frederica Amalia Oldenburg, Prințesă a Danemarcei, a fost al treilea copil și a doua fiică a regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și a reginei Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg. Tatăl ei fusese încoronat rege la 23 noiembrie 1648, cu cinci luni înainte de nașterea ei.

S-a căsătorit la Castelul Glücksburg la 24 octombrie 1667 cu Ducele Christian Albrecht de Holstein-Gottorp ca parte a unui tratat de pace între Danemarca și Holstein-Gottorp, însă părțile ostile au continuat să se lupte. Mariajul a fost unul nefericit, Frederica Amalia fiind chinuită de frecventele neînțelegeri dintre fratele ei, Christian al V-lea al Danemarcei, și soțul ei. Era bine cunoscut în epocă că a fost tratată rău de Christian Albrecht, în timp ce familia regală daneză i-a dat tot felul de privilegii personale și dovezi de afecțiune.

Cuplul a vizitat-o pe sora ei, regina consort a Suediei Ulrica Eleonora. Vizitele sale în Suedia au inspirat petreceri mari și festivități, la curtea suedeză altfel strictă, și au fost mult apreciate. Ea a devenit văduvă în 1694. Cum fiii ei erau, de asemenea, anti-danezi, conflictul dintre Danemarca și Holstein-Gottorp a continuat să o pună într-o poziție dificilă. Atunci când ea a murit la reședința sa din Kiel în 1704, un conflict între Holstein-Gottorp și Danemarca, legat de modul potrivit de a suna clopotele la înmormântarea ei, a provocat aproape un război între cele două state.

Frederica Amalia și Christian Albrecht au avut patru copii:

Ea a fost străbunica Ecaterinei cea Mare, împărăteasă a Rusiei, prin fiul ei Christian August, și, de asemenea, a fost străbunica soțului Ecaterinei, Petru al III-lea al Rusiei, prin fiul ei Frederic. În plus, ea a fost bunica paternă a regelui Adolf Frederic al Suediei.

Arbore genealogic

[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Dictionary of Women Worldwide[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)