Cabaret (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cabaret
Original movie poster for Cabaret.jpg
Afișul filmului
Regizor Bob Fosse
Scenarist Jay Allen
după o piesă de teatru de:
Joe Masteroff
Producător Cy Feuer
Distribuitor Twentieth Century Fox
Studio ABC Pictures
Allied Artists
Director de imagine Geoffrey Unsworth
Montaj David Bretherton
Muzică Songs:
John Kander
Fred Ebb (Lyrics)
Adaptation score:
Ralph Burns
Actori principali Liza Minnelli
Michael York
Joel Grey
Fritz Wepper
Premiera 13 februarie 1972
Durata 124 min.
Țara Statele Unite
Limba originală engleză
germană
Disponibil în română subtitrat
Buget 6 milioane $
Încasări 42,7 milioane $[1]
Pagina IMDb
Pagina Rotten-Tomatoes

Cabaret este un celebru film muzical al anilor 1970 regizat de Bob Fosse, câștigător a 7 premii Oscar. În rolurile principale: Liza Minnelli, Joel Grey și Michael York.

Acţiunea filmului se desfăşoară la Berlin, în prezenţa ameninţătoare a Partidului Nazist din anul 1931. În modul tradiţional al teatrului românesc, fiecare personaj din versiunea de scenă a Cabaretului cantă pentru a-şi exprima emoţiile, dar în versiunea filmului, numai Sally şi Emcee cânta.

Rezumat:

În 1931 la Berlin, artista americană Sally Bowles dă un spectacol la Kit Kat Klub. Un nou venit în oraş, Brian Roberts, se mută in casa internat în care locuieşte Sally. Un rezervat academic englez şi scriitor, Brian dă lecţii de engleză pentru a-şi putea câştiga existenta, in timp ce-şi completa dctoratul în filosofie.

Sally încearcă, fără succes, să-l cucerească pe Brian, suspectând, chiar, că ar putea fi homosexual. Brian recunoaşte că a încercat de trei ori să aibă relaţii fizice cu alte femei, însă au eşuat. După ce devin prieteni ajung să se indrăgostească unul de celălalt, iar dupa o noapte petrecută împreună, Brian încheie cu ironie eşecurile cu cele trei fete nepotrivite.

Întamplător, Sally se împrieteneşte cu Maximilian van Heune, un baron bogat, care începe să-i ofere tot felul de atenţii şi care o invită atât pe ea cât şi pe Brian la moşia lui de la ţată.

Max îi seduce pe amândoi, lucru ilustrat de o scenă de dans intimă în care toţi trei se află într-o reverie de vin.

Deşi întreţine relaţii intime cu amândoi, Max are un interes sporit pentru Brian, interes pe care şi-l pierde repede şi pleacă în Argentina.

Dupa o ceartă între Sally şi Brian, aceştia ajung să îşi reproşeze că amândoi au făcut sex cu Max.

După un timp Sally afla că e însărcinată, dar nu este sigură cine este tatăl copilului. Brian o cere în căsătorie şi îi propune să meargă cu el spre Universitatea din Cambridge. Iniţial acceptă, dar gândul de a fi gospodină şi mamă o determină sa facă avort.

Filmul se încheie cu plecarea lui Brian în Anglia şi cu Sally continuând-şi viaţa în Berlin, cântând ,,Cabaret,, în faţa unui public apreciativ.

Liza Minnelli în 1973

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cabaret, Worldwide Box Office”. Worldwide Box Office. http://www.worldwideboxoffice.com/movie.cgi?title=Cabaret&year=1972. Accesat la 21 ianuarie 2012.