Ziua cea mai lungă (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ziua cea mai lungă
The Longest Day

Afișul românesc al filmului
Titlu originalThe Longest Day
Gendramă
război
RegizorKen Annakin (GB)
Andrew Marton (USA)
Bernhard Wicki (CH)
Darryl F. Zanuck (USA)
Gerd Oswald
ScenaristCornelius Ryan
Romain Gary
James Jones
David Pursall
Jack Seddon
Bazat peromanul omonim a lui
Cornelius Ryan
ProducătorDarryl F. Zanuck
StudioDarryl F. Zanuck Productions, Inc.
Distribuitor20th Century Fox
Director de imagineJean Bourgoin
Walter Wottitz
MontajSamuel E. Beetley
MuzicaMaurice Jarre
Paul Anka (tema)(aranj. Mitch Miller)
DistribuțieHenry Fonda
Bourvil
Gert Fröbe
Sean Connery
Premiera1962
Durata180 minute
a/n
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Filmat înStudios de Boulogne[*][[Studios de Boulogne (film studios located in Paris)|​]]
Ecquevilly[*]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiParis  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
germană
franceză
Disponibil în românăsubtitrat
PremiiSølvklumpen for beste utenlandske kinofilm[*][[Sølvklumpen for beste utenlandske kinofilm |​]] ()
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] (Jean Bourgoin[*][[Jean Bourgoin (French cinematographer (1913-1991))|​]] și Walter Wottitz[*][[Walter Wottitz (French cinematographer (1912-1986))|​]], )
Academy Award for Best Special Effects[*][[Academy Award for Best Special Effects |​]] (Robert MacDonald[*][[Robert MacDonald (special effects artist (1912-1989))|​]] și Jacques Maumont[*], )
National Board of Review: Top Ten Films
National Board of Review Award for Best Film[*][[National Board of Review Award for Best Film (Annual film award)|​]]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] (Jean Bourgoin[*][[Jean Bourgoin (French cinematographer (1913-1991))|​]] și Walter Wottitz[*][[Walter Wottitz (French cinematographer (1912-1986))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Samuel E. Beetley[*][[Samuel E. Beetley (American film editor (1913-1988))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film (Darryl F. Zanuck, )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru[*] (Ted Haworth[*][[Ted Haworth (production designer, art director (1917-1993))|​]], Leon Barsak[*][[Leon Barsak (production designer (1906-1969))|​]], Vincent Korda[*][[Vincent Korda (art director (1897-1979))|​]] și Gabriel Béchir[*][[Gabriel Béchir (French set decorator (1927-2001))|​]], )
Academy Award for Best Special Effects[*][[Academy Award for Best Special Effects |​]] (Robert MacDonald[*][[Robert MacDonald (special effects artist (1912-1989))|​]] și Jacques Maumont[*], )  Modificați la Wikidata
Buget10.000.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Încasări50.000.000 de dolar americani[1]
39.100.000 de dolar americani[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ziua cea mai lungă (titlul original: în engleză The Longest Day) este un film american realizat în genul dramă documentară de război, produs în 1962 de un colectiv de regizori: Ken Annakin (exterioarele britanice și franceze), Andrew Marton (exterioarele americane), Bernhard Wicki (episoadele germane), Gerd Oswald (scenele de parașutare, neacreditat), Darryl F. Zanuck (nemenționat). Filmul este realizat după romanul omonim al scriitorului Cornelius Ryan.

Ziua cea mai lungă este o noțiune des folosită pentru Ziua-Z (în engleză D-Day), începutul Operațiunii Overlord, ziua debarcării aliaților în Normandia în 1944, deoarece pentru trupele aliaților, această zi părea să fie „fără de sfârșit” în încercarea lor de a debarca pe țărm, sub focul neîncetat al trupelor germane. Titlul este bazat pe remarca general feldmareșalului Erwin Rommel, care în primăvara anului 1944 a spus ordonanței sale: „Credeți-mă Lang, primele 24 de ore ale invaziei sunt hotărâtoare, de ele depinde soarta Germaniei... Pentru Aliați și pentru Germania va fi cea mai lunga zi.”[2]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmat într-un stil documentar dramatic (cu subtitrare care identifică diferiții participanți), filmul începe în zilele premergătoare zilei Z, concentrându-se pe evenimente de pe ambele părți ale Canalului Mânecii. Aliații așteaptă ca vremea proastă să ia o pauză, în timp ce anticipează reacția forțelor Axei care apără nordul Franței. În calitate de comandant suprem al Cartierului General Suprem al Forțelor Expediționare Aliate, generalul Dwight Eisenhower ia decizia de a debarca după ce a examinat rapoartele inițiale ale vremii nefavorabile și rapoartele despre diviziile din cadrul Înaltului Comandament german cu privire la locul unde s-ar putea întâmpla o invazie și care ar trebui să fie răspunsul lor.

Mai multe scene documentează primele ore ale zilei de 6 iunie 1944: trupele aliate de parașutiști sunt trimise să ocupe locuri cheie în interiorul continentului, departe de plaje și arată reacția rezistenței franceze la vestea că invazia a început. Cronicizate sunt și evenimente importante în jurul Zilei Z: misiunile de transport cu planoare ale trupelor britanice pentru a se asigura că podul Pegasus nu este aruncat în aer de germani, contraatacurile lansate de parașutiști americani împrăștiați în jurul Sainte-Mère-Église, misiunile de infiltrare și sabotaj efectuate de rezistența franceză și agenții SOE și răspunsul trupelor Wehrmacht la invazie. De asemenea, este arătată incertitudinea comandanților germani cu privire la faptul că totul este un plan de pregătire a Aliaților de a debarca în zona strâmtorii Dover (a se vedea Operațiunea Fortitudine), de unde ofițerii superiori germani au presupus mereu că invazia va începe.

Filmul include scene ca de exemplu căderea unor parașutiști în centrul orașului Sainte-Mère-Église, avansul de pe malul plajelor din Normandia, atacul grupului american Ranger Assault Group asupra stâncilor Pointe du Hoc, atacul asupra Ouistreham de către forțele franceze libere și atacul asupra plajelor de către doi piloți Luftwaffe singuratici. Filmul se încheie cu un montaj care arată diferite unități aliate care își consolidează capetele de plajă înainte de a avansa spre interior, traversând Franța pentru a ajunge în cele din urmă în Germania.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

America și Canada[modificare | modificare sursă]

Franța[modificare | modificare sursă]

Germania[modificare | modificare sursă]

Marea Britanie[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b The Numbers, accesat în  
  2. ^ de Der Spiegel vom 31.10.1962 [1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]