Amadeus (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Amadeus
Amadeus (film).jpg
Afișul filmului
Regizor Miloš Forman
Autor Peter Shaffer[*][1]
Scenarist Peter Shaffer
Bazat pe Amadeus
de Peter Shaffer
Producător Saul Zaentz
Orion Pictures (Original)
Warner Bros. (Current)
Studio The Saul Zaentz Company
Regizor de imagine Miroslav Ondříček
Montaj Michael Chandler
Muzică Wolfgang Amadeus Mozart
Antonio Salieri
F. Murray Abraham
Tom Hulce
Elizabeth Berridge
Premiera 19 septembrie 1984 (1984-09-19)
Durata 161 de minute
Țara Statele Unite
Limba originală engleză
Disponibil în română dublat sau subtitrat
Buget $18.000.000
Încasări $51.973.029
Precedat de Hair
Urmat de Valmont
Pagina IMDb
Pagina Cinemagia
Pagina Rotten-Tomatoes

Amadeus este un film regizat de Miloš Forman în 1984. Filmul, inspirat din viața lui Wolfgang Amadeus Mozart (jucat de Tom Hulce), a câștigat 40 de premii (dintre care 8 Premii Oscar), fiind nominalizat pentru 53 de distincții. O apariție remarcabilă, în rolul lui Salieri, a fost F. Murray Abraham, care a și primit Oscar-ul în 1985 la categoria Cel mai bun actor.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Amadeus este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri, un muzician complexat aflat, în ciuda diferenței de vârstă, într-o competiție - nu doar muzicală - cu genialul W.A. Mozart. Salieri, la bătrânețe, este vizitat de un preot pentru a se spovedi, pretext pentru a se derula în fața ochilor noștri, viața plină de nepevăzut compozitorului pe care astăzi îl știe și admiră o lume întreagă.

Ca mod de filmare, Amadeus este de factură clasică: aproape toate cadrele sunt fixe, iar personajele sunt întotdeauna încadrate simetric, dinamica sau dezordinea reieșind din jocul actoricesc sau din muzică. De altfel, ritmul secvențelor pare constant, aparent lent, urmărind însă prin decupaj evoluția personajelor și a relațiilor tensionate dintre acestea, potențând caracterul dramatic al scenariului.

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost făcut pentru ecran larg, motivarea dramaturgică a regizorului fiind și aceea de a scoate în evidență decorul elaborat și bogat al filmului, lucru care a fost onorat cu Oscar. Coloana sonoră, premiată cu numeroase premii, este în mare parte alcatuită din muzica lui Mozart.

Impact[modificare | modificare sursă]

Acest film a inspirat numeroși artiști și multe secvențe au fost preluate sau parodiate de diferite filme și clipuri. Au fost realizate și numeroase spectacole de teatru pornind de la același scenariu, devenit deja celebru.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.siamzone.com/movie/m/1249, accesat la 18 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)