Timpuri noi (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Timpuri Noi.
Timpuri noi
Modern Times

Afișul românesc al filmului
Rating
Titlu originalModern Times
Genfilm de comedie, dramă
RegizorCharlie Chaplin
ScenaristCharlie Chaplin
Paulette Goddard (necreditat)
ProducătorCharlie Chaplin
DistribuitorUnited Artists (anii 1930-2003) MK2 Editions (2003-2010) Janus Films/Criterion (2010-prezent)
Director de imagineIra H. Morgan
Roland Totheroh
Operator(i)Williard Nico
MuzicaCharlie Chaplin
DistribuțieCharlie Chaplin
Paulette Goddard
Henry Bergman
Stanley Sandford
Chester Conklin
Premiera5 februarie 1936
Durata87 minute
ȚaraStatele Unite ale Americii
Filmat înLong Beach, California  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăfilm mut
Buget1,5 milioane $
Încasări8,5 milioane $
Parte a serieilista Vaticanului cu cele mai bune filme
National Film Registry[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Pagina Cinemagia

Timpuri noi (titlu original Modern Times) este un film mut de comedie din 1936, regizat și produs de Charlie Chaplin. Scenariul este scris de Charlie Chaplin și Paulette Goddard. În film interpretează Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Stanley Sandford și Chester Conklin.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul începe cu Chaplin angajat ca muncitor la o linie de asamblare. După ce a fost supus la mai multe nedreptăți, cum ar fi hrănirea forțată de către o mașină „modernă” și munca la o linie de asamblare care crește viteza de lucru forțându-l pe Chaplin să strângă șuruburi pe bucăți de mașini din ce în ce mai repede, el suferă o cădere nervoasă care-l face să arunce fabrica în haos. Din această cauză, Chaplin este trimis la un spital și concediat.

După ce este tratat și externat, proaspătul șomer Chaplin este arestat ca instigator la o manifestație comunistă, deoarece a fost prins fluturând un steag roșu (deși Chaplin observase steagul căzând dintr-o remorcă cu marfă și fugea după șofer cu steagul în mână ca să-l atenționeze). În închisoare, el mănâncă accidental cocaină, deoarece un pușcăriaș, ca să scape de un control al gardienilor, o strecurase în solniță. În timp ce se află într-o stare de euforie și delir nimerește într-o încercare de evadare și-i bate pe condamnați. Ajunge erou și este eliberat.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Producția[modificare | modificare sursă]

Chaplin a început pregătirile pentru realizarea acestui film în 1934, ca pentru primul său film cu sonor și a început scrierea unui scenariu cu dialoguri, făcând încercări pentru unele scene cu sunet. Cu toate acestea, el a abandonat curând aceste încercări și a revenit la un format mut cu efecte de sunet sincronizat. Experimentele cu dialoguri au confirmat convingerile sale de lungă durată că farmecul universal al Vagabondului ar fi avut de suferit dacă personajul său ar fi vorbit vreodată pe ecran. Cea mai mare parte a filmului este filmată la o „viteză mută” de 18 cadre pe secundă, care, atunci când este redată la așa-zisa „viteză a sunetului” de 24 de cadre pe secundă, face ca acțiunea să apară și mai frenetică. Versiunile moderne disponibile ale filmului au corectat acest lucru. Durata de filmare a fost lungă, din 11 octombrie 1934 până în 30 august 1935[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Așa cum se spune în "Chaplin Today: Modern Times", un documentar francez din 2003.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]