Mississippi în flăcări

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mississippi în flăcări
Rating
Titlu originalMississippi Burning
Gendramă[1][2][3][4]
film de crimă  Modificați la Wikidata
RegizorAlan Parker[2][5][3][6]  Modificați la Wikidata
Scenarist Chris Gerolmo[*][[Chris Gerolmo (American writer, director and musician)|​]]  Modificați la Wikidata
Producător Robert F. Colesberry[*][[Robert F. Colesberry (Film and television producer and actor. (1946-2004))|​]]
Frederick M. Zollo[*][[Frederick M. Zollo (producător de film american)|​]]  Modificați la Wikidata
Studio Orion Pictures[*][[Orion Pictures (film production company in United States of America)|​]]  Modificați la Wikidata
Distribuitor Orion Pictures[*][[Orion Pictures (film production company in United States of America)|​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagine Peter Biziou[*][[Peter Biziou (British cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
Montaj Gerry Hambling[*][[Gerry Hambling (British film editor (1926-2013))|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaTrevor Jones[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieGene Hackman ( John Proctor[*][[John Proctor (FBI agent)|​]])[1][2][5][7]
Willem Dafoe ( Joseph Sullivan[*][[Joseph Sullivan (FBI agent)|​]])[1][2][5][7]
R. Lee Ermey ()[7][4]
Michael Rooker ( Alton Wayne Roberts[*][[Alton Wayne Roberts (American criminal)|​]])[7][4]
Frances McDormand ()[2][5][7][6]
Brad Dourif ( Cecil Price[*][[Cecil Price (American police officer)|​]])[2][7][6][4]
Stephen Tobolowsky (Samuel Bowers)[7][4]
Pruitt Taylor Vince[*][[Pruitt Taylor Vince (actor american)|​]] ( Jimmy Snowden[*][[Jimmy Snowden (American Ku Klux Klan member)|​]])[7][4]
Darius McCrary[*][[Darius McCrary (actor)|​]] ()[7]
Frankie Faison[*] ()[7]
Gailard Sartain ( Lawrence A. Rainey[*][[Lawrence A. Rainey (American sheriff and politician (1923-2002))|​]])[7][4]
Kevin Dunn[*][[Kevin Dunn (actor american)|​]] ()[7]
Tobin Bell ()[7]
Stephen Bridgewater[*][[Stephen Bridgewater (American film director, screenwriter, producer and actor)|​]][8]
Park Overall[*][[Park Overall (actress)|​]] ()[8]
Robert F. Colesberry[*][[Robert F. Colesberry (Film and television producer and actor. (1946-2004))|​]] ()[8]
...încă 5  Modificați la Wikidata
Premiera[9]
[10]
[11]
  Modificați la Wikidata
Durata127 min.  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înAlabama  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiMississippi  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună imagine
National Board of Review: Top Ten Films
National Board of Review Award for Best Film[*][[National Board of Review Award for Best Film (Annual film award)|​]]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor  Modificați la Wikidata
Prezență online

Mississippi în flăcări (în engleză Mississippi Burning) este un film thriller⁠(d) american din 1988, regizat de Alan Parker, care se bazează pe investigarea de către FBI a dispariției, iar mai târziu a uciderii activiștilor pentru drepturile civile Chaney, Goodman și Schwerner⁠(d) în Mississippi în anul 1964.[12] Filmul îi are în rolurile principale pe Gene Hackman și Willem Dafoe, doi agenți FBI care investighează dispariția celor trei în comitatul fictiv Jessup, Mississippi, fiind întâmpinați cu ostilitate de locuitorii orașului, poliția locală și membrii Ku Klux Klan.

Chris Gerolmo⁠(d) a început să redacteze scenariul în 1985, după ce a cercetat asasinarea lui James Chaney⁠(d), Andrew Goodman⁠(d) și Michael Schwerner⁠(d). El și producătorul Frederick Zollo⁠(d) l-au prezentat studioului Orion Pictures⁠(d),[13] iar aceștia l-au angajat pe Parker să regizeze filmul. Ca urmare a disputelor dintre scriitor și regizor cu privire la scenariu, Orion i-a permis lui Parker să realizeze modificări necreditate. Filmul a fost turnat în mai multe zone din Mississippi și Alabama, filmările⁠(d) fiind realizate din martie până în mai 1988.

La lansare, Mississippi în flăcări a fost criticat de activiștii implicați în mișcarea pentru drepturile civile⁠(d) și de familiile lui Chaney, Goodman și Schwerner din cauza prezentării unei versiuni fictive a celor întâmplate. Reacția criticilor a fost mixtă, deși interpretările lui Hackman, Dafoe și Frances McDormand au fost lăudate. Filmul a încasat 34,6 milioane de dolari în America de Nord în comparație cu bugetul de 15 milioane de dolari. A primit șapte nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, și a câștigat pentru cea mai bună imagine.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 1964, trei activiști pentru drepturile civile – doi evrei și unul de culoare – sunt dați dispăruți în timp ce organizau un registru electoral pentru afro-americani în comitatul Jessup, Mississippi. Biroul Federal de Investigații îi trimite pe Alan Ward și Rupert Anderson să investigheze cazul. Ward este agent de rang înalt din nordul Statelor Unite, însă mult mai tânăr decât Anderson, și abordează investigația cum scrie la carte. Spre deosebire de acesta, Anderson, fost șerif din Mississippi, abordează cazul mai nuanțat. Cei doi nu reușesc să intervieveze localnicii, șeriful Ray Stuckey și adjuncții săi având o influență puternică asupra lor, în special datorită relației pe care poliția o are cu organizația Ku Klux Klan. Soția adjunctului Clinton Pell îi dezvăluie lui Anderson într-o conversație discretă că cei trei activiști dispăruți au fost uciși și trupurile lor au fost îngropate într-un baraj de pământ. Aceasta este bătută cu brutalitate de Pell ca răzbunare.

Cei doi se încaieră din cauza abordările diferite. Ward câștiga lupta, dar recunoaște că metodele sale sunt ineficace și îi permite acestuia să continue cercetarea în stilul său. Anderson elaborează un plan prin care să aducă în fața legii membri ai KKK pentru încălcarea drepturilor civile și nu pentru crimă, conștient că drepturile civile reprezintă o problemă federală cu șanse mai mari de condamnare decât o crimă anchetată la nivel de stat. Prin urmare, FBI-ul plănuiește răpirea primarului Tilman, acesta fiind transportat la o cabană îndepărtată, unde este lăsat în prezența unui bărbat de culoare care îl amenință cu castrarea dacă nu dezvăluie informații despre faptele comise. Tilman oferă o descriere completă a crimelor, inclusiv numele celor implicați. Răpitorul se dovedește a fi un agent FBI însărcinat cu intimidarea lui Tilman și, deși informațiile obținute nu pot fi utilizate în instanța din cauza faptului că au fost obținute prin constrângere⁠(d), se dovedesc a fi valoroase pentru anchetatori.

Anderson și Ward se decid să organizeze o întâlnire pentru a-i atrage pe colaboratorii KKK identificați. Când aceștia realizează că este o capcană, părăsesc zona fără să discute despre crimele comise. Agenții FBI decid să-l urmărească pe Lester Cowens, un membru al Ku Klux Klan anxios din fire, care ar putea fi convins să mărturisească. Investigatorii îl capturează și îl interoghează. După ce observă o cruce în flăcări⁠(d) pe proprietatea sa, acesta încearcă să fugă cu camionul său, dar este prins de mai mulți membri KKK și pregătit pentru spânzurare. Agenții sosesc și îl salvează, întreaga întâmplare fiind de fapt o operațiune steag fals pusă la cale de FBI.

Cowens, convins că partenerii săi din Ku Klux Klan l-au amenințat cu moartea din cauza informaților oferite Biroului Federal de Investigații, decide să mărturisească. Membrii organizației sunt acuzați de încălcarea drepturilor civile și judecați pentru crime federale. Majoritatea sunt condamnați la închisoare în timp ce Stuckey este declarat nevinovat. Mai târziu, Tilman este descoperit mort de către FBI ca urmare a unei aparente sinucideri. Doamna Pell se întoarce la casa sa, complet jefuită de vandali, hotărâtă să rămână și să-și refacă viața fără soțul ei. Înainte să părăsească orașul, Anderson și Ward vizitează o congregație, adunată în cimitirul afro-american, unde pe piatra funerară profanată a activistului de culoare scrie „Nu vei fi uitat”.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c http://www.metacritic.com/movie/mississippi-burning, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c d e f http://www.adorocinema.com/filmes/filme-30472/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0095647/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ a b c d e f g http://www.filmaffinity.com/es/film773652.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/missisipi-w-ogniu, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=30472.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ a b c d e f g h i j k l m http://www.imdb.com/title/tt0095647/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ a b c Česko-Slovenská filmová databáze 
 9. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=mississippiburning.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=17484&type=MOVIE&iv=Basic  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ Lexiconul german al filmelor internaționale 
 12. ^ „A Byte Out of History - 50 Years Since 'Mississippi Burning'. fbi.gov. Accesat în . 
 13. ^ Alan Parker. „MISSISSIPPI BURNING - THE MAKING OF THE FILM”. alanparker.com. Arhivat din original în . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]