Culoarea purpurie (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Color Purple

Afișul filmului de John Alvin
Rating
Titlu originalThe Color Purple
Gendramă[1][2][3][4]
LGBT-related film[*][[LGBT-related film (film genre dealing with homosexuality, bisexuality, trans, or related topics)|​]]
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorSteven Spielberg
ScenaristMenno Meyjes
Bazat peThe Color Purple de
Alice Walker
ProducătorSteven Spielberg
Kathleen Kennedy
Quincy Jones
Frank Marshall
StudioAmblin Entertainment
DistribuitorWarner Bros. Pictures
Director de imagineAllen Daviau
MontajMichael Kahn
MuzicaQuincy Jones
DistribuțieDanny Glover
Whoopi Goldberg
Desreta Jackson
Margaret Avery
Oprah Winfrey
Adolph Caesar
Rae Dawn Chong
Premiera  (1985-12-18)
Durata154 de minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înCarolina de Nord  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiGeorgia  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
PremiiNational Board of Review: Top Ten Films
National Board of Review Award for Best Film[*][[National Board of Review Award for Best Film (Annual film award)|​]]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film (Steven Spielberg, Kathleen Kennedy[*][[Kathleen Kennedy (producătoare de film americană)|​]], Frank Marshall[*] și Quincy Jones, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Margaret Avery[*][[Margaret Avery (actriță americană)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Oprah Winfrey, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță (Whoopi Goldberg, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Allen Daviau[*][[Allen Daviau (American cinematographer (1942-2020))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Menno Meyjes[*], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune costume (Aggie Guerard Rodgers[*][[Aggie Guerard Rodgers (pictoriță americană)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun machiaj (Ken Chase[*][[Ken Chase (make-up artist)|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri (J. Michael Riva[*][[J. Michael Riva (American production designer (1948-2012))|​]], Bo Welch[*][[Bo Welch (production designer)|​]] și Linda DeScenna[*][[Linda DeScenna (American set decorator)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (Quincy Jones, Jeremy Lubbock[*], Rod Temperton[*][[Rod Temperton (muzician britanic)|​]], Caiphus Semenya[*][[Caiphus Semenya (South African musician and composer)|​]], Andraé Crouch[*][[Andraé Crouch (muzician american)|​]], Chris Boardman[*][[Chris Boardman |​]], Jorge Calandrelli[*], Joel Rosenbaum[*][[Joel Rosenbaum (film and television composer)|​]], Fred Steiner[*][[Fred Steiner (American composer, conductor, orchestrator, film historian and arranger for television, radio and film (1923-2001))|​]], Jack Hayes[*], Jerry Hey[*][[Jerry Hey (muzician american)|​]] și Randy Kerber[*][[Randy Kerber (muzician american)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget$15.000.000
Încasări$142.000.000
Prezență online

Culoarea purpurie (titlu original: The Color Purple) este un film produs în SUA, fiind o dramă transpusă pe ecran în anul 1985 de Steven Spielberg. Filmul este ecranizarea romanului cu același nume scris de Alice Walker, roman care a primit în anul 1982 Premiul Pulitzer. Filmările au avut loc în comitatele Anson și Union din Carolina de Nord,[5]

Acțiunea filmului[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În anul 1909, Celie o fetiță de 14 ani care trăiește în Statele din Sud, a fost lăsată a doua oară gravidă de tatăl său. Noul născut va fi din nou vândut de tată, ca și Adam, primul ei născut. Toate acestea, fata trebuie să le tăinuiască de mama ei, care este grav bolnavă. Singurul loc de mângâiere îl găsește ea la Nettie, sora ei mai mică. După moartea mamei tatăl lor se va căsători din nou. La nuntă este prezent și fermierul Albert Johnson, care începe să îi facă curte lui Nettie. Dar tatăl fetelor îl convinge pe Johnson să se căsătorească cu Celie. Johnson este de acord cu căsătoria, deoarece după ce și-a omorât soția el are nevoie de femeie în casă, pentru muncă și ca mamă a copiilor rămași orfani. După căsătorie, Johnson o șicanează și o umilește pe noua sa soție, Celie. Când tatăl fetelor încearcă să aibă relații sexuale cu Nettie, fata lui mai mică, aceasta fuge la Celie, sora ei. Ajunsă aici, Johnson soțul Celiei a pus și el ochii pe Netie. Celie se hotărăște să plece și să corespondeze cu sora ei Nettie. După ce Nettie a reușit să împiedice violarea ei de către cumnat, acesta a alungat-o de la fermă.

În 1916 Harpo, fiul lui Johnson, vrea să se căsătorească cu Sofia, care a rămas gravidă. Johnson nu este de acord cu căsătoria, fiul lui acceptă hotărârea tatălui său, dar în cele din urmă Sofia se va căsători cu Harpo împotriva voinței lui Johnson. Curând după căsătorie Harpo observă că Sofia domină în casă. Celia îl sfătuiește pe Harpo să-și recâștige prestigiul lovind-o pe Sofia, dar nici acest lucru nu rezolvă problema. Johnson îi face zile negre Celiei, iar într-o zi o aduce în casă bolnavă pe cântăreața Shug Averey, care este iubita lui, și pentru care Celia trebuie să gătească. Cele două femei se împrietenesc, iar Shug Averey îi redă Celiei încrederea în sine. Când cântăreața vrea să călătorească cu o trupă la Chicago Celie își părăsește și ea bărbatul. După o răfuială cu soția primarului, Sofia ajunge în închisoare. Între timp, Netie a ajuns în Africa, de unde scrie că i-a întâlnit pe copiii Celiei, Adam și Olivia, care au fost adoptați de un misionar. Corespondența ei a fost ascunsă sistematic sub dușumea de Johnson, soțul ei. Acum va izbucni furia ei împotriva omului care a chinuit-o și se gândește ca să-i taie gâtul. Își părăsește definitiv soțul și o însoțește pe Shug la Memphis. În toamna anului 1937, gospodăria Johnson a ajuns în paragină. După moartea tatălui, află Celie că de fapt nu el a fost tatăl ei. Nettie aduce din Africa copiii lui Celie, Olivia și Adam, în vizită. Filmul se termină în momentul în care ea își îmbrățișează copiii, iar Johnson, călare, privește scena de la distanță.

Actori[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0088939/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.cinemarx.ro/filme/The-Color-Purple-Culoarea-purpurie-806.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film308576.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.metacritic.com/movie/the-color-purple, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ „The Color Purple filming locations”. The 80s Movie Rewind. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]