Sari la conținut

Fructele mâniei (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fructele mâniei
Rating
Titlu originalThe Grapes of Wrath
Gendramă
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorJohn Ford  Modificați la Wikidata
ScenaristNunnally Johnson[*][[Nunnally Johnson (American screenwriter, film director, producer and playwright (1897-1977))|​]]
John Steinbeck[1]  Modificați la Wikidata
Bazat peFructele mâniei  Modificați la Wikidata
ProducătorDarryl F. Zanuck
Nunnally Johnson[*][[Nunnally Johnson (American screenwriter, film director, producer and playwright (1897-1977))|​]]  Modificați la Wikidata
Studio20th Century Fox  Modificați la Wikidata
Distribuitor20th Century Fox
Netflix
Fandango at Home[*][[Fandango at Home (digital video store and streaming service)|​]]  Modificați la Wikidata
Director de imagineGregg Toland[*][[Gregg Toland (American cinematographer (1904–1948))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajRobert L. Simpson[*][[Robert L. Simpson (American film editor (1910-1977))|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaAlfred Newman  Modificați la Wikidata
CostumeGwen Wakeling[*][[Gwen Wakeling (American costume designer (1901–1982))|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieHenry Fonda
Jane Darwell
John Carradine
Shirley Mills[*][[Shirley Mills (American actress and dancer (1926–2010))|​]]
John Qualen
Eddie Quillan[*][[Eddie Quillan (American actor (1907–1990))|​]]
Charley Grapewin
Russell Simpson
Dorris Bowdon[*]
Ward Bond
Barney Gilmore[*]
Charles Middleton[*][[Charles Middleton (American actor (1874–1949))|​]]
Darryl Hickman[*][[Darryl Hickman (actor american)|​]]
Frank Sully[*][[Frank Sully (actor american)|​]]
Grant Mitchell[*]
Irving Bacon[*][[Irving Bacon (American character actor (1893-1965))|​]]
...încă 25  Modificați la Wikidata
Premiera
(New York City)[2]
(Los Angeles)[2]
(Statele Unite ale Americii)[2]  Modificați la Wikidata
Durata128 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înCalifornia
New Mexico
Arizona  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiArizona  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Jane Darwell, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (John Ford, )
National Board of Review: Top Ten Films
National Board of Review Award for Best Film[*][[National Board of Review Award for Best Film (Annual film award)|​]]  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Jane Darwell, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Henry Fonda, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (John Ford, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Robert L. Simpson[*][[Robert L. Simpson (American film editor (1910-1977))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Nunnally Johnson[*][[Nunnally Johnson (American screenwriter, film director, producer and playwright (1897-1977))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Edmund H. Hansen[*][[Edmund H. Hansen (American sound engineer (1894-1962))|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget800.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Parte a serieiNational Film Registry[3]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Fructele mâniei (în engleză The Grapes of Wrath) este un film dramatic american din 1940 regizat de John Ford. Filmul are la bază romanul lui John Steinbeck publicat în 1939 sub același nume și câștigător al premiului Pulitzer. Scenariul a fost redactat de Nunnally Johnson,⁠(d) iar producătorul executiv a fost Darryl F. Zanuck.[4]

Filmat de Gregg Toland⁠(d), pelicula prezintă povestea familiei Joad din Oklahoma care, după ce și-a pierdut ferma în timpul marii crize economice din anii 1930, pleacă spre California în căutarea unei vieți mai bune.  

Filmul este considerat drept unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. În 1989, a fost unul dintre primele 25 de filme selectate de Biblioteca Congresului pentru a fi păstrate în Registrul Național al Filmelor din Statele Unite deoarece sunt „semnificative din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.[5][6]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În scena de deschidere a filmului apare Tom Joad care, recent eliberat din închisoare, face autostopul în încercarea de a ajunge la ferma familiei sale din Oklahoma. Tom găsește un preot ambulant⁠(d) pe nume Jim Casy așezat sub un copac lângă marginea drumului. Tom își amintește că el este preotul care l-a botezat, însă acesta „și-a pierdut spiritul” și credința. Cei doi merg pe proprietatea pustie a lui Joad unde îl întâlnesc pe Muley Graves care încearcă să se ascundă. Acesta descrie cum toți fermierii din zonă au fost alungați de către deținătorii terenurilor, iar casele lor au fost distruse cu tractoare Caterpillar. La scurtă vreme după această conversație, Tom se reîntâlnește cu familia sa la casa unchiului său. Aceștia au în plan să părăsească Oklahoma alături de alte familii evacuate și să migreze spre California, considerată pământul făgăduinței. A doua zi, familia își încarcă bunurile într-un Hudson „Super Six”⁠(d) vechi pe care l-au modificat astfel încât să poată fi utilizat pe post de camion. Casy decide să-i însoțească.

Călătoria pe autostrada 66 este dificilă și familia resimte din plin impactul acesteia. La un moment dat, bunicul moare. Tom scrie pe o pagina ruptă din Biblia familiei circumstanțele morții și o așază pe corpul bătrânului înainte să fie îngropat astfel încât dacă rămășițele sale sunt descoperite, moartea sa să nu fie considerată o crimă. Parchează într-o tabără și întâlnesc un imigrant din California care privește cu amuzament optimismul lui Pa despre situația din California. Aceste vorbește cu amărăciune despre experiențele sale din vest. Bunica moarte când familia ajunge în California, iar fiul Noah și ginerele Connie decid să părăsească familia.

Familia ajunge în prima tabără de muncitori imigranți și descoperă că aceasta este suprapopulată de înfometați, șomeri și călători disperați. Camionul lor își face încet drum printre barăci și înfometații taberei. În acel moment, Tom spune: „Cu siguranță, nu arată prea prosper”.

După câteva probleme cauzate de un agitator, familia Joad părăsește în grabă zona. Aceștia se îndreaptă spre o altă tabără de imigranți, ferma Keene. După ce lucrează o bucată de pământ, descoperă că prețul alimentelor⁠(d) din magazinul companiei este foarte mare. De asemenea, magazinul este singurul din zonă. Mai târziu, află că un grup de muncitori este în grevă, iar Tom dorește să afle din ce cauză. Acesta participă la o întâlnire secretă în pădure. Când întâlnirea este descoperită, Casy este ucis de unul dintre gardienii taberei. În încercarea de a-l proteja pe Casey, Tom îl ucide din greșeală pe gardian.

În timpul luptelor, Tom suferă o rană gravă pe obraz, iar gardienii taberei realizează că va fi ușor de identificat. Familia îl ascunde sub saltelele mașinii exact când gardienii vin să-l interogheze. Aceștia nu-l descoperă pe Tom, iar familia părăsește ferma Keene. După o perioadă pe drumuri, sunt nevoiți să oprească pe culmea unui deal când motorul se supraîncălzește din cauza unei curele de ventilator rupte. Având puțin combustibil, decid să coboare dealul după ce observă câteva lumini în vale. Aceștia descoperă un alt tip de tabără: tabăra Weedpatch⁠(d) a fermierilor administrată de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite⁠(d), echipată cu dușuri și toalete în interior.

Influențat de întâmplările petrecute în diferite tabere, Tom decide să contribuie la schimbare. Mărturisește familiei sale că intenționează să ducă mai departe misiunea lui Casy și să militeze pentru reforme sociale.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]