Jocuri interzise (film din 1952)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jocuri interzise
Jeux interdits
Titlu originalJeux interdits
Gendramă de război
RegizorRené Clément
ScenaristJean Aurenche
Pierre Bost
François Boyer
Bazat peromanul omonim a lui
François Boyer
ProducătorRobert Dorfmann
Director de imagineRobert Juillard
MontajRoger Dwyre
MuzicaNarciso Yepes (aranjament)
DistribuțieBrigitte Fossey
Georges Poujouly
Lucien Hubert
Laurence Badie
Premiera9 mai 1952
Durata102 minute
a/n
ȚaraFranţa Franța
Filmat în studios de la Victorine[*][[studios de la Victorine (Film studio in Nice, Côte d'Azur, France)|​]]
Aiguines
Puget-Théniers
La Foux[*][[La Foux |​]]
pont d'Aiguines[*][[pont d'Aiguines (bridge in France)|​]][1][2]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiFranța  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online
Brigitte Fossey, René Clément și Georges Poujouly în 1953

Jocuri interzise (titlul original: Jeux interdits) este un film dramatic francez, realizat în 1952 de regizorul René Clément. Filmul se bazează pe romanul omonim a scriitorului François Boyer și istorisește povestea a doi copii din timpul celui de al II-lea război mondial, care prin joaca lor încearcă să asimileze spaima războiului și moartea celor apropiați. Protagoniști sunt actorii Georges Poujouly, Brigitte Fossey, Lucien Hubert, Laurence Badie. Filmul a obținut numeroase premii printre care Oscar pentru cel mai bun film străin.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea filmului se petrece în anul 1940 în Franța pe timpul celui de-al doilea Război Mondial. În timpul refugiului din fața armatei germane, părinții și cățelul micuței de cinci ani Paulette, mor în urma unui atac al unor avioane de vânătoare asupra convoiului de regiați. Cu câinele mort în brațe, Paulette rătăcește prin împrejurimile total necunoscute. Astfel întâlnește un copil de unsprezece ani, Michel, fiu de țăran, care o ia cu el acasă la ferma părinților. Aici fratele lui mai mare, era pe moarte după ce a fost călcat de un cal. Copiii încearcă să înțeleagă în felul lor moartea. Paulette dorește să își îngroape cățelul, iar Michel face lângă o moară veche un cimitir, unde băiatul aduce și alte animale și gândaci să-i îngroape. Crucea pentru cățel, a luat-o de pe dricul cu care urma să fie dus la mormânt fratele său, mai apoi alte cruci din cimitir și din biserică. La început bănuiala cade pe vecinii Gouard, cu care familia Dollé demult se dușmăneau. Michel merge însă și se spovedește la preot că el este făptașul. Când se ajunge la o ceartă serioasă între tatăl Dollé și tatăl Gouard, vine preotul să lămurească lucrurile. Michel se împotrivește să dea în vileag unde se află crucile. Abia când vine poliția să o ia pe Paulette și să o ducă la o casă de orfani, Michel este dispus să divulge tatălui unde este locul, în schimbul promisiunii că Paulette are voie să rămână în familie. Dar tatăl însă nu își ține promisiunea iar Paulette ajunge la orfelinat.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Culise[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost creat după romanul Jocuri interzise a lui François Boyer. Inițial, Boyer a scris un scenariu, dar nu a găsit nici un producător pentru realizarea lui așa că a transcris istorioara ca roman pe care l-a publicat în 1947 iar apoi René Clément l-a realizat.

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Muzica filmului a fost semnată de Narciso Yepes care pentru tema principală a aranjat renumita „Romanță anonimă” (Romance Anónimo).

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.lepoint.fr/societe/ces-villages-francais-sacrifies-sur-l-autel-de-l-electricite-14-07-2019-2324418_23.php, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://canal-d.tv/videos/jeux-interdits-au-verdon/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Agel, Henri (). DIN TAINELE CINEMATOGRAFULUI. București: Editura Meridiane. p. 278, 314. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]