Roșii (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Roșii
417px-Redsposter.jpg
Rating Rating.gif
Gen biographical film[*]
Regizor Warren Beatty
Autor Warren Beatty
Trevor Griffiths[*]
Scenarist Warren Beatty
Trevor Griffiths
Necreditați:
Elaine May
Jeremy Pikser
Peter S. Feibleman
Producător Warren Beatty
Paramount Pictures
Regizor de imagine Vittorio Storaro[*]
Muzică Stephen Sondheim
Dave Grusin
Warren Beatty
Diane Keaton
Jack Nicholson
Paul Sorvino
Maureen Stapleton
Gene Hackman
Edward Herrmann
Premiera 4 decembrie 1981
Durata 194 minute
Țara Statele Unite ale Americii
Limba originală Engleză
Rusă
Germană
Buget $35,000,000 US (est.)
Pagina IMDb
Pagina Rotten-Tomatoes

Roșii (în engleză Reds) este un film epic din 1981 care a fost scris, produs și regizat de Warren Beatty, rolul principal revenindu-i tot lui. Filmul se bazează pe viața lui John Reed, revoluționar comunist, jurnalist și scriitor care a dezbătut Revoluția Rusă din 1917 în cartea sa Ten Days that Shook The World. Beatty are rolul principal în film jucând alături de Diane Keaton și Jack Nicholson.

Dintre actorii secundari ai peliculei fac parte Edward Herrmann, Jerzy Kosinski, Paul Sorvino, Maureen Stapleton, Gene Hackman, Ramon Bieri, Nicolas Coster și M. Emmet Walsh. Filmul cuprinde de asemenea interviuri cu „mărturii” ale activistului de 98 de ani Scott Nearing, autoarea Dorothy Frooks, reporterul și autorul George Seldes și cu scriitorul american Henry Miller, pentru a numi doar câțiva. Beatty a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Roșii a fost nominalizat și la categoria Cel mai bun film, dar a pierdut în fața filmului Carele de foc.

În iunie 2008, Institutul American de Film a publicat seria „Ten Top Ten” - cele mai bune zece filme a zece genuri americane „clasice”. Roșii a ocupat locul 9 la categoria cel mai bun film epic.