Tăcerea mieilor (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tăcerea mieilor
The Silence of the Lambs
The Silence of the Lambs poster.jpg
Rating Rating.gif
Gen thriller[*][1][2][3][4][5]
Film de groază
psychological horror[*]
psychological thriller[*]
Regizor Jonathan Demme
Autor Ted Tally[*]
Scenarist Ted Tally
Bazat pe The Silence of the Lambs de
Thomas Harris
Producător Kenneth Utt
Edward Saxon
Ron Bozman
Orion Pictures
Regizor de imagine Tak Fujimoto
Montaj Craig McKay
Muzică Howard Shore
Jodie Foster
Anthony Hopkins
Scott Glenn
Ted Levine
Premiera 14 februarie 1991 (1991-02-14)
Durata 118 minute
Țara Statele Unite
Limba originală engleză
Buget $19 milioane[6]
Încasări $272.742.922[6]
Pagina IMDb
Pagina Rotten-Tomatoes

Tăcerea mieilor este un film thriller american din 1991, care a fost premiat până acum de cinci ori cu Oscar. Filmul este regizat de Jonathan Demme și este bazat pe romanul cu același titlu de scriitorul american Thomas Harris. Pelicula este de fapt a doua ecranizare a romanului, în care personajul principal este ucigașul psihopat dr. Hannibal Lecter. Tăcerea mieilor continuă acțiunea filmului Manhunter din 1986.

Acțiunea filmului[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

O tânără agentă practicantă FBI, Clarice Starling este însărcinată cu investigarea unui caz criminalistic deosebit de dificil, „Buffalo Bill“ un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică a lui fiind fiica unui senator american. Victimele criminalului căutat sunt femei, de pe care el, din motive necunoscute, desprinde bucăți de piele. Deoarece în investigațiile ei, agenta nu face nici un progres, va recurge la o tactică neobișnuită. La rezolvarea cazului va căuta să folosească cunoștințele lui Hannibal Lecter, un criminal periculos care își devora victimele. Criminalul psihopat Hanibal, care este de profesie psihiatru, poate să se transpună în situația ucigașului urmărit și să prevadă acțiunile lui în viitor.

Clarice îl vizitează pe Hanibal în închisoare, psihopatul se arată cooperant, singura lui condiție este ca tânăra agentă să-i dezvăluie, de fiecare dată, ceva din viața ei privată. În decursul investigației, psihopatul descoperă faptul că agenta Clarice suferă din cauza unei traume psihice. Pe când era copil, Clarice a rămas orfană de tată, care a murit într-o acțiune în calitatea sa de polițist. Ea a fugit de la casa unde era crescută de un unchi, cauza fiind abatorul unde se tăiau miei, pe care ea nu-i poate salva, acestea erau zgomotele neexplicabile pe care le aude ea în fiecare seară înainte de culcare. În decursul investigației, Lecter arată o simpatie față de agenta ambițioasă, Clarice. Psihopatul elimină în mod sângeros doi polițiști care-l subapreciază pe criminal și reușește să evadeze după ce în prealabil a ajutat agenta de a elucida cazul „Buffalo Bill“.

Între protagonștii din acțiune are loc un duel verbal, de un nivel psihologic ridicat. Un indiciu important în rezolvarea cazului este larva unui fluture tropical care este găsită în gâtlejul victimei, sau faptul că victimele sunt numai femei corpolente. Din pielea victimelor ucigașul vrea să-și confecționeze o haină proprie. În cele din urmă Clarice îl va descoperi și împușca pe ucigaș, după care va fi chemată la telefon de Hanibal, care a evadat, pentru a-i spune Claricei că și-a luat un concediu.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost clasificat pe locul 7 în topul 100 Scariest Movie Moments realizat de Bravo.[7]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0102926/, accesat la 14 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  2. ^ http://stopklatka.pl/film/milczenie-owiec, accesat la 14 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.filmaffinity.com/en/film768790.html, accesat la 14 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.metacritic.com/movie/the-silence-of-the-lambs, accesat la 14 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  5. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=6641.html, accesat la 14 aprilie 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  6. ^ a b The Silence of the Lambs”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=silenceofthelambs.htm. 
  7. ^ 100 Scariest Movie Moments (via Internet Archive)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]