Chinatown (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Cartierul Chinezesc (în engleză Chinatown) este un film neo noir American din 1974 regizat de Roman Polanski . Filmul conține multe elemente caracteristice filmului noir prezentând o îmbinare între mister și dramă psihologică . Din distribuție fac parte Jack Nicholson , Faye Dunaway și John Huston , filmul fiind lansat de Paramount Pictures .

Filmul , plasat în Los Angeles în anul 1937 , este inspirat din disputele pentru drepturile asupra apei și a pământului care au avut loc în sudul Californiei în anii 1910 și '20 și în care William Mulholland a acționat în numele Los Angeles-ului pentru a asigura drepturile de apă în Owens Valley .

Filmul a fost nominalizat la unsprezece Premii Oscar câștigând la categoria Cel mai bun scenariu original - Robert Towne . În 1991 , Cartieul Chinezesc a fost inclus în Registrul Național de Film al Statelor Unite de către Biblioteca Congresului pentru importanța sa culturală , istorică și estetică .

O a doua parte intitulată The Two Jakes a apărut în 1990 cu Jack Nicholson ca actor și regizor , scenariul fiind din nou semnat Robert Towne .

Hollis Mulwray este un proprietar de pământuri din California . Ida Sessions se dă drept Evelyn , așa-zisa soție a lui Hollis , îl angajează pe JJ Jake Gittes , un detectiv particular ce-și scotea banii urmărind soți și soții infideli , să-i prindă în flagrant delict . Jake îl fotografiază pe Hollis cu o tânără femeie . Nu peste mult timp Hollis este găsit mort spunându-se că s-a sinucis . Jack își dă seama că a fost folosit și se decide să facă cercetări și să afle adevărul . Încetul cu încetul Jake descoperă mult mai multe decât se aștepta . Jake scoate la iveală un plan pentru a cumpăra ieftin , pământuri și ape , și de a le revinde cu milioane de dolari . În spatele acestei afaceri se află Noah Cross , tatăl lui Evelyn și fostul partener de afaceri al lui Hollis . Jake se implică din ce în ce mai mult fiind însă nedumerit de interesul manifestat de către Evelyn și Noah Cross pentru fata cu care fusese văzut Hollis . Nimic nu părea fi ceea ce este , nici soția , nici afacerea și nici măcar sinuciderea .

Premii: 1975 - Filmul câștigă premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu , dar numără și nu mai puțin de 10 nominalizări la același trofeu , printre care "cel mai bun actor în rol principal - Jack Nicholson" , "cea mai bună actriță în rol principal - Faye Dunaway" , "cel mai bun regizor - Roman Polanski" . În același an , filmul este nominalizat de 10 ori la premiul BAFTA (cea mai bună actriță , cel mai bun film , cel mai bun actor în rol secundar - John Huston) și reușește să câștige la 3 categorii: "cel mai bun actor - Jack Nicholson" , "cea mai bună regie - Roman Polanski" , "cel mai bun scenariu - Robert Towne" . La Globul de Aur pelicula câștigă la categoriile "cel mai bun regizor - Roman Polanski" , "cel mai bun film - dramă" , "cel mai bun actor - Jack Nicholson" .

"Filmul este bizar , fascinant cu un mister în tradiția Hamett-Chandler , cu Nicholson detectiv particular antrenat într-un caz complex și înșelător de către o femeie fatală întruchipată de Faye Dunaway . Regizorul însuși are o scurtă apariție . El este personajul care îi crestează nasul protagonistului ." - Leonard Maltin's - 2004 (Movie and Video Guide)

Distribuție[modificare | modificare sursă]