Cacealmaua

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cacealmaua
The Sting
Stingredfordnewman.jpg
Afișul filmului de Richard Amsel
Rating Rating.gif
Gen heist film[*]
buddy film[*]
Film de comedie
Regizor George Roy Hill
Autor David S. Ward
Scenarist David S. Ward[*]
Producător Tony Bill
Michael Phillips
Julia Phillips
Universal Pictures
Regizor de imagine Robert Surtees
Montaj William Reynolds
Muzică Marvin Hamlisch
Paul Newman
Robert Redford
Robert Shaw
Premiera 25 decembrie 1973 (1973-12-25)
Durata 129 de minute
Țara SUA
Limba originală engleză
Buget 5,5 milioane $[1]
Încasări 159.616.327$[1]
Pagina IMDb
Pagina Rotten-Tomatoes

Cacealmaua (în engleză The Sting) este un film american din 1973 cu acțiunea în septembrie 1936 și care spune povestea a doi escroci care încearcă să-i întindă o cursă unui șef mafiot. Filmul a fost regizat de George Roy Hill care i-a mai regizat pe Paul Newman și Robert Redford și în westernul Butch Cassidy și Sundance Kid.

Scenariul creat de David S. Ward a fost inspirat din adevăratele escrocherii ale fraților Fred și Charley Gindorff care au fost prezentate și în cartea lui David Maurer, The Big Con: The Story of The Confidence Man. Titlul se referă la momentul în care un escroc își termină "jocul" și reușește să ia banii victimei. Dacă escrocheria este un succes, victima își dă seama că banii i-au fost furați mult prea târziu pentru a mai putea face ceva. Filmul este renumit și pentru coloana sa sonoră, în special pentru melodia principală "The Entertainer" - o piesă scrisă de Scott Joplin și adaptată pentru film de Marvin Hamlisch.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Povestea începe într-un orășel condus de oficialități corupte. Prăpastia dintre americanii foarte bogați și cei foarte săraci nu a fost niciodată mai adâncă. Jocurile de noroc sunt înfloritoare. Brutalitățile și nu de puține ori crime, la fel. Luther Coleman și mai tânărul Johnny Hooker (Robert Redford) se trezesc amestecați fără voie în lumea interlopă a gangsterilor din Chicago.

Șeful acestora, Doyle Lonnegan, care controlează bănoasa afacere a jocurilor de noroc, consideră a fost tras pe sfoară și ordonă uciderea lui Luther, care tocmai se hotărâse să se apuce de treburi cinstite. Johnny pleacă să-l întâlnească pe un prieten al lui Luther, Henry Gondorff (Paul Newman), în Chicago. Și amândoi sunt doritori de răzbunare.

Ei plănuiesc să-l "curețe" pe Doyle de o mare sumă de bani, în trenul de New York - Chicago, știind bine slăbiciunea gangsterului pentru poker. Dar datoria de 15.000 de dolari li se pare o pedeapsă prea mică, așa încât îl atrag în pariurile la cursele de cai, unde cifrele astronomice pot suci capul oricui. Va înghiți momeala Doyle?

Primire[modificare | modificare sursă]

"Chicago, anii '20. În acest decor retro se desfășoară acțiunea filmului, istoria dinamică și hazlie a dușmăniilor dintre două bande de gangsteri. Spre satisfacția generală, peștele mic îl va înghiți pe cel mare. O suită de păcăleli culminează cu o viclenie ieșită din comun." - John Gilett - 1977 (Monthly Film Bulletin)

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Premiul Oscar[modificare | modificare sursă]

Premiul Globul de Aur[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b The Sting, Box Office Information”. The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/1973/0STNG.php. Accesat la 4 ianuarie 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cacealmaua
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Cacealmaua.

Format:Scott Joplin