Vânătorul de recompense

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Blade Runner
Blade Runner poster.jpg
Regizor Ridley Scott
Scenarist Philip K. Dick
Producător David Puttnam
Jake Eberts (producător executiv)
Dodi Fayed (producător executiv)
James Crawford (producător asociat)
Distribuitor Warner Bros. (SUA)
Distribuție Harrison Ford
Daryl Hannah
Rutger Hauer
Sean Young
Edward James Olmos
Premiera Iunie, 1982 (Statele Unite)
Durata 117 minute
Limba originală engleză
Premii Hugo - cea mai bună prezentare dramatică 1983
Buget $28 milioane
Pagina Cinemagia

Vânătorul de recompense (engleză: Blade Runner) este un film științifico-fantastic în regia lui Ridley Scott, cu un scenariu scris de Hampton Fancher și David Peoples bazat pe romanul lui Philip K. Dick Visează androizii oi electrice?. În film interpretează, în rolurile principale, Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos și Daryl Hannah.

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul prezintă orașul Los Angeles, în anul 2019. Oameni prefabricați genetic denumiți replicanți, identici din punct de vedere fizic cu oamenii normali sunt folosiți drept sclavi pe coloniile din sistemul solar. Prezența lor pe Pământ este ilegală datorită unor răscoale sângeroase care au avut loc în colonii, iar ei sunt considerați periculoși.

Acțiunea filmului se concentrează asupra urmăririi și eliminării replicanților de către polițiști special instruiți, denumiți blade-runners. Complexitatea filmului rezultă însă din abordarea psihologică a conflictelor dintre urmăritori și cei considerați sub-oameni.

Filmul a fost primit cu rezerve de publicul din Statele Unite, însă a căpătat o popularitate foarte mare și a fost bine primit de criticii din întreaga lume, fiind considerat de multe liste și clasamente de specialitate ca fiind cel mai bun film stiințifico-fantastic din toate timpurile.

Până acum filmul a fost prezentat în șapte variante, ca rezultat al schimbărilor făcute de producători. Prima variantă limitată a regizorului a fost lansată în anul 1992. După aceea ca urmare a succesului pe care l-a avut la casele de închirieri video, a fost printre primele filme scoase vreodată pe DVD în condiții de calitate precară. În anul 2007 Warner Bros. a relansat filmul în cinematografe precum și în formatele DVD/HD DVD/Blu-ray la aniversarea a 25 de ani de la lansarea filmului. Această versiune cuprinde varianta definitivă a regizorului, prelucrată digital.

Premii[modificare | modificare sursă]

Nominalizări[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]