Alice nu mai locuiește aici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alice nu mai locuiește aici
Alice Doesn't Live Here Anymore

Afișul românesc al filmului cu Kris Kristofferson și Ellen Burstyn
Titlu originalAlice Doesn't Live Here Anymore
Genfilm dramatic
film de dragoste
RegizorMartin Scorsese
ScenaristRobert Getchell
StudioWarner Bros.
Director de imagineKent L. Wakeford
MontajMarcia Lucas
MuzicaRichard LaSalle
DistribuțieEllen Burstyn
Alfred Lutter
Kris Kristofferson
Harvey Keitel
Premiera9 decembrie 1974 (Los Angeles)
Premiera în România  (1976-12-27)
Durata112 minute
film color
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Filmat înArizona
Socorro
Monterey
Tucson, Arizona  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiArizona  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Diane Ladd[*][[Diane Ladd (actriță americană)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță (Ellen Burstyn, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Robert Getchell[*][[Robert Getchell (scenarist american)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget1.800.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Încasări18.600.000 de dolar americani[1]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Alice nu mai locuiește aici (titlul original: în engleză Alice Doesn't Live Here Anymore) este un film dramatic de dragoste american, realizat în 1974 de regizorul Martin Scorsese, cu Ellen Burstyn în rolul titular, care i-a adus un premiu Oscar. Ceilalți protagoniști ai filmului sunt actorii Alfred Lutter, Kris Kristofferson și Harvey Keitel.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Alice Hyatt a crescut în Monterey, California, dar ca femeie căsătorită locuiește cu soțul ei Donald și cu fiul de unsprezece ani, Tommy, în Socorro, New Mexico. Soțul este un bărbat bun, dar este adesea sumbru și deloc deschis la dialog, așa că Alice se simte neglijată. Dacă nu ar fi fost prietena ei Bea, viața în acest oraș de provincie prea liniștit ar fi fost imposibilă. Donald moare într-un accident de mașină, iar Alice,rămasă văduvă la 35 de ani și care nu are loc de muncă și nu are economii, trebuie acum să facă tot posibilul să se descurce și să întrețină băiatul.

Cea mai bună soluție este să se întoarcă la Monterey, orașul ei natal. Dar înainte de a se întoarce acolo, unde Tommy va începe anul școlar la o nouă școală, au toată vara înaintea lor ca să câștige câțiva dolari pentru un nou început. După ce au vândut totul din casă pe mai nimic, și-au luat rămas bun de la casa lor din Socorro și de la cei mai buni prieteni ai lor, Alice și Tommy pleacă cu mașina spre California. La Phoenix, Arizona, fac prima oprire în drumul către destinația lor finală. Alice nu are serviciu dar știe să cânte și să se acompanieze singură la pian, așa că se oferă să cânte în diverse baruri din oraș pe post de cântăreață. După ce și-a găsit un loc de muncă, se stabilește într-un motel și în sfârșit începe să câștige ceva bani. Apoi îl cunoaște pe Ben, un tânăr în vârstă de 27 de ani, cu care la insistențele lui începe o relație care se incheie în scurt timp de îndată ce el se dovedește a fi căsătorit și foarte violent.

Astfel Alice și Tommy decid să părăsească cât mai repede Phoenixul și pe Ben și astfel totul poate începe din nou, de data aceasta în drum spre California, la Tucson. Dar nici aici Alice nu își găsește de lucru ce își dorea, cântăreață, ci doar pe post de chelneriță. La „Mel” muncește din greu dar cu bacșișul primit și salariu are un venit decent. Colegele ei, Flo cu gura mare și Vera cea stângace par să îngreuneze adaptarea Alicei, dar în scurt timp descoperă că și-a găsit ambientul călduros de care avea nevoie.

Apoi apare David, un client obișnuit al clubului lui Mel, care se îndrăgostește curând de ea. Cu insistență politicoasă, el învinge rezistența lui Alice și neîncrederea ei și, după ce acesta l-a cucerit și pe Tommy, în cele din urmă i-a pătruns în inimă. David pare partenerul perfect. Este divorțat, are o fermă frumoasă și este iubitor și grijuliu față de ea și fiul ei. Când se înervează de ziua lui Tommy și își ridică mâna asupra lui pentru că era obraznic, Alice cade din nou în disperare. Se ceartă cu el, apoi supărată că nu poate face față impertinenței fiului ei și îl ține afară din casă ca pedeapsă. Când își dă seama că Tommy a dispărut, intră în panică dar răsuflă ușurată când este găsit la scurt timp după aceea. Tocmai se dusese la prietena lui Audrey și amândoi se îmbătaseră.

Câteva zile mai târziu, David se întoarce la „Mel” și în fața tuturor îi promite lui Alice să se schimbe și spune că este gata să lase totul pentru a fi cu ea. Ea, încă îndrăgostită, îl iartă și una peste alta este dispusă să rămână în Tucson, unde visele ei pot fi realizate mai bine decât oriunde în ​​altă parte. Alice trebuie doar să-i prezinte noua situație lui Tommy și să-i explice cu tactul cuvenit că nu se vor mai muta la Monterey așa cum credea el. Dar copilul a înțeles deja totul și astfel îi ușurează sarcina mamei sale spunând că este entuziasmat să înceapă școala în Tucson și dându-și acordul pentru relația cu David, pe care în mod ironic l-a iertat pentru izbucnirea de furie pe care a avut-o de ziua sa.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Regizorul Martin Scorsese are o apariție cameo al unui client în Mel's diner, și fiica Dianei Ladd, viitoare actriță Laura Dern, apare în rolul fetiței care mănâncă înghețată.

Melodii din film[modificare | modificare sursă]

Informațiile menționate în această secțiune provin din baza de date a filmelor IMDb[2].

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Box Office Mojo, accesat în  
  2. ^ en IMDb Soundtracks.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]