Vitamina B

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Vitamina B este un complex de mai multe vitamine.Se numeste astfel , deoarece se credea la un moment dat că este o singură vitamină, precum vitamina C sau vitamina D. Pentru că cercetările ulterioare au arătat că este de fapt un complex de vitamine diferite care, prin coincidență, coexistă în aceleași mâncăruri, numele a devenit, gradat, mai puțin folosit, fiind înlocuit de termenul mai generic vitaminele B, complexul vitamina B sau de numele specific al fiecărei vitamine componente.

Vitaminele B sunt:

Alte substanțe care nu sunt vitamine umane au fost clasificate ca fiind vitamine B. Alte vitamine B au fost redenumite sau renumerotate. Acestea includ:

În plus față de faptul că ele coexistă în aceleași mâncăruri, vitaminele B lucrează deseori împreună la susținerea metabolismului, menținerea pielii sănătoase și tonusului muscular, întărirea funcționării sistemului imunitar și sistemului nervos și participarea la dezvoltarea și diviziunea celulară — incluzându-le pe cele ale globulelor roșii din sânge, care previn anemia.

De asemenea, ajută la combaterea simptomelor și cauzelor stresului, depresiei și bolilor cardiovasculare.

Toate vitaminele B sunt solubile în apă și sunt răspândite în întreg organismul. Ele trebuie să fie reîmprospătate zilnic, deoarece excesele sunt eliminate prin urină.

Drojdia de bere este o sursă bună de vitamina B.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Linda Clark - Cunoaște-ți nutriția: ISBN 0-87983-401-3

Legături externe[modificare | modificare sursă]