Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Aeroportul Internațional Cluj
AeroportulClujNapoca (2).JPG
Identificare
Cod IATA CLJ
Cod ICAO LRCL
Localizare
Coordonate 46°47′06″N 023°41′10″E / 46.78500°N 23.68611°E / 46.78500; 23.68611
Altitudine 315
Localitate Str. Traian Vuia nr. 149
Țară Flag of Romania.svg România
Zonă deservită Cluj-Napoca, jud. Cluj
Istorie
Data deschiderii   Modificați la Wikidata
Dotări și structură
Administrație și operare
Proprietar Consiliul Județean Cluj
Operator Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj R. A.
Director David Ciceo
Sistem de piste
Orientare Dimensiuni Suprafața
07/25[1] 2100x45[2] m beton
Prezență online
www.airportcluj.ro
Statistici (2017)
Pasageri 2.688.731

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj[3] (Codul IATA pentru aeroport este CLJ) este al doilea aeroport ca mărime din România după Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Aeroportul se află situat pe raza cartierului Someșeni din Cluj-Napoca.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Aeroportul din Cluj a fost fondat la 1 aprilie 1932 de către Ministerul Român al Industriei și Comerțului. Până la construirea aeroportului civil, primele operații au fost derulate de pe aeroportul militar Someșeni, fondat de Serviciul Național de Navigație Aeriană (SNNA) în 1928. SNNA a fost creat de Ministerul Român de Război pentru a deschide o linie de transport aerian între Cluj și București. Primul avion folosit a fost un model Farman-Goliath, un avion cu 2 motoare și 10 locuri, construit de către Farman Aviation Works.

Un avion Farman-Goliath, similar celor folosite în primul zbor pe aeroport

În 1933 aeroportul clujean a devenit aeroport internațional, primul zbor regulat fiind al Liniilor aeriene cehe CSA pe ruta Praga-Cluj-București. Aeroplanele folosite erau cu opt locuri, model Avia-Fokkers. În anii ce au urmat au fost deschise rute noi, cum ar fi cea a Aeroflot pe ruta Moscova-Cluj-Praga, începând cu 15 noiembrie 1935 și operată cu avioane McDonnell Douglas model DC-2 cu 2 motoare și 14 locuri. Au fost deschise și zboruri interne, pe relațiile Cluj-Satu-Mare, Cernăuți-Cluj-Arad fiind folosite avioane Lockheed L-10 Electra (cu 10 locuri) și de Havilland Dragon Rapide. La sfârșitul anilor 1930 aeroportul și-a intensificat activitățile, numărul angajaților crescând de la 6 în 1934 la 16 în 1939. În această perioadă a fost construit și terminalul de pasageri, inaugurat în 1939.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial aeroportul a devenit unul militar, fiind considerat cel mai important din Transilvania. În 1940, ca urmare a dictatului de la Viena, Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, iar aeroportul a fost folosit de către aviația militară maghiară și de Luftwaffe. În octombrie 1944 armata maghiară din oraș a fost învinsă de forțele armate române și sovietice. Când a fost recucerit de către Escadrila Nr. 4 Română Focșani, la sfârșitul lui septembrie 1944, aeroportul era complet distrus.

După război aeroportul și-a reluat cursele interne Tarom legând Clujul de alte orașe românești importante. Avioanele folosite erau Lisunov Li-2 / Douglas DC-3 și Iliușin Il-14.

În anii 1960 a început o modernizare intensivă a aeroportului. În 1969 a fost inaugurat noul terminal de pasageri, iar până în 1970 aeroportul a fost dotat cu echipamentele de securitate a zborului.

Aeroportul a rămas unul de călători până în septembrie 1996, când a fost deschis atât pentru transporturi de călători cât și transporturilor cargo internaționale. În 1996 consiliul județean Cluj a început extinderea clădirii terminalului, finalizată în august 1997.

În 2006 directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat în Evenimentul Zilei că lungimea pistei a fost mărită de la 1850 m la 2100 m.[4] În februarie 2007 publicația aeronautică din România specifica lungimea pistei la 1850 m.[5]

Oficialitățile clujene și-au declarat totodată, în 2006, intenția de a dezvolta aeroportul pentru a permite o creștere mai puternică a traficului aerian în zonă.[6]

În anul 2008 a fost finalizată construcția unui nou terminal de sosiri pasageri pentru Aeroportul Internațional Cluj, investiția în acest proiect ridicându-se la peste 15 milioane de euro.[7]

În anul 2009 conducerea aeroportului a finalizat o investiție de 25,8 milioane euro în construcția unui nou terminal de pasageri plecări cu o suprafață de 16 000 de metri pătrați și o capacitate de procesare de 750 de pasageri pe oră.[7] Noul terminal, cu o capacitate de 1,5 milioane de pasageri pe an, este destinat atât curselor interne, cât și celor externe, terminalul dispunând de facilități la standarde internaționale.[7] Construcția terminalului a fost finalizată în mai puțin de doi ani.[7]

Sâmbătă, 26 octombrie 2013, a fost inaugurată noua pistă a Aeroportului Internațional „Avram Iancu”. Pista măsoară 2100 de metri, dar în viitor va fi prelungită până la 3300 de metri.[8][9]

Accesul din oraș[modificare | modificare sursă]

Ruta CTP numărul 8

Aeroportul este deservit de troleibuzul numărul 5 și autobuzul numărul 8 ale regiei clujene de transport local CTP, precum și de toate societățile de taxi din oraș. Aeroportul se află la o distanță de aproximativ 15 km. față de viitoarea autostradă Târgu Mureș - Budapesta. Un prim tronson din această autostradă (Câmpia Turzii - Gilău) trece prin vestul municipiului Cluj-Napoca.

Companii aeriene și destinații[modificare | modificare sursă]

Linii aeriene[modificare | modificare sursă]

Aeroportul Internațional Cluj este una din porțile aeriene importante al României, fiind deservit de mai multe linii aeriene importante:

Companii aeriene Destinații
Sezonier: Atena (din 12 iunie 2018)
Charter sezonier: Heraklion, Rhodos
Charter sezonier: Antalya
Charter: Hurghada
Charter sezonier: Antalya
Birmingham, București, Dublin, Liverpool, Londra-Luton, Nisa, Tel Aviv-Ben Gurion
Sezonier: Constanța
Charter sezonier: Antalya, Bodrum, Corfu, Heraklion, Hurghada, Zakynthos
Charter sezonier: Antalya
Sezonier: Thessaloniki
Charter sezonier: Antalya
Varșovia-Chopin
München
Frankfurt
Charter sezonier: Antalya
București
Charter sezonier: Chania, Santorini, Skiathos, Zakynthos
Istanbul-Atatürk
Sezonier: Barcelona
Atena (din 25 martie 2018), Barcelona, Bari, Basel, Beauvais, Bergamo, Berlin-Schönefeld, Billund, Bologna, București, Budapesta, Charleroi, Doncaster/Sheffield, Dortmund, Dubai-Al Maktoum, Eindhoven, Frankfurt-Hahn, Köln-Bonn, Larnaca, Londra-Luton, Madrid, Malmö, Malta, Memmingen, Nürnberg, Roma-Ciampino, Stockholm-Skavsta, Tel Aviv-Ben Gurion, Treviso, Valencia, Zaragoza
Sezonier: Alicante, Málaga, Palma de Mallorca

Zboruri cargo[modificare | modificare sursă]

Companii aeriene Operează pentru Destinații
DHL Budapest
UPS Cologne/Bonn
TNT Timișoara
TAROM Bucharest-Henri Coandă

Incidente și accidente[modificare | modificare sursă]

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

În după-amiaza zilei de 5 septembrie 1986, în jurul orei 17, o aeronavă Antonov 24RV a decolat de pe Aeroportul Internațional Otopeni, având toate locurile ocupate pentru destinația Cluj-Napoca. La începerea procedurii de aterizare una din stewardese, Aurelia Grigore, și-a dat seama că avionul se apropia cu viteză prea mare, iar după ce trenul de aterizare a atins pista, aeronava s-a ridicat înapoi și a repetat manevra de câteva ori, până la oprire. Partea din față a avionului luase foc. În acea clipă, stewardesa și colega ei și-au dat seama de gravitatea situației. Au decis să înceapă evacuarea de urgență. A deschis trapa de evacuare și a coborât scara, însă aceasta nu mai ajungea jos din cauză că roata din față a avionului se rupsese. Un ajutor nesperat l-a primit din partea actorului Emil Hossu, care se afla în acea cursă. „A fost printre puținii care nu s-au panicat și ne-a ajutat să-i scoatem pe toți pasagerii în siguranță”, povestește Aurelia Grigore. După ce i-au evacuat pe pasageri, s-au întors să-și ajute cei trei colegi din cabina de pilotaj. „Cabina lor era în flăcări și ne pierduserăm orice speranță că mai pot fi salvați”. Au urmat secvențe de coșmar la care toți cei de pe pistă au asistat neputincioși, de la 20-30 de metri. Flăcările mistuiau avionul în care se mai aflau cei 3 piloți. După 10 minute, unul dintre ofițeri, copilotul, a apărut la fereastră, încercând zadarnic să iasă pe fereastră. „Ne spunea că are piciorul prins și nu se poate elibera. Am încercat să-l ajutăm, dar nu puteam face nimic. Într-un final, a reușit singur să se elibereze și să se arunce din cabina ce ardea cu flăcări uriașe. Era ars complet, nici nu puteai să-l privești. A fost îngrozitor. Ceilalți doi ofițeri au ars de vii în cabină, sub ochii noștri”. Nici copilotul n-a reușit să supraviețuiască. A fost transportat de urgență la spital, dar a murit a doua zi din cauza arsurilor.

Autoritățile au declarat că motivul ar fi fost un scurt-circuit la panoul de comandă. Accidentul s-a soldat cu moartea celor 3 piloți.

O altă variantă a acestei tragice întâmplări a venit din partea domnului Ioan Bodochi, șeful departamentului Mijloace Tehnice al Aeroportului din Cluj, care a declarat următoarele: „A fost o aterizare greșită. Avionul a venit în cap și roata din față a intrat în cabină. Fără roată, aeronava s-a târât și s-a oprit în niște stâlpi din lanul de porumb, la aproximativ 300 de metri de pistă. Piloții se aflau în cabină și nu s-a putut ajunge la ei. Pe atunci se zbura obligatoriu cu ușa închisă”, explică Bodochi. El își aduce aminte, după aproape 20 de ani de la tragedie, de stewardesa Aurelia Grigore. „A avut inițiativa de a deschide ușa înainte ca avionul să se oprească în stâlp. Așa i-a salvat pe pasageri. Dacă nu deschidea ea ușa, după impact ușa ar fi putut să se blocheze. Apoi a coborât din avion unul de la siguranța de zbor și, cum săreau călătorii, el îi prindea în brațe.”

Statistici[modificare | modificare sursă]

Încă de la transformarea în aeroport internațional, în septembrie 1996, aeroportul a avut creșteri semnificative de trafic. De exemplu, în 2003, comparat cu anul anterior, numărul de pasageri a crescut cu 22%, iar activitatea cargo cu 37% pentru mărfuri (90,7  tone), respectiv 126,1% pentru poștă (15,6 tone3). Aceste creșteri au fost cele mai însemnate din România. Creșterea în mișcare (număr de aterizări și decolări) în același an (6,1%) a fost a doua în România după cea a aeroportului Traian Vuia din Timișoara (31,3%).

În 2007, aeroportul a avut o evoluție spectaculoasă, cu o creștere de 60% față de 2006. Anul 2008 a adus o creștere a traficului de pasageri de aproximativ 93%. În 2009 creșterea numărului de pasageri față de 2008 a fost mult mai mică (11%), lucru datorat crizei economice care a afectat și România. La 20 decembrie 2010 aeroportul internațional „Avram Iancu” Cluj a atins pentru prima dată în istoria sa pragul de 1 milion de pasageri, pentru ca șapte ani mai târziu, la 21 septembrie 2017, să fie atinsă și cifra de 2 milioane de pasageri.

Anul Pasageri [10] Evoluție Mișcări
aeronave
Evoluție Cargo
(tone)
Evoluție
fără tranzit inclusiv tranzit
1999 n/a 59.353 n/a n/a
2000 n/a 75.750 27,6% n/a n/a
2001 n/a 90.128 18,9% n/a n/a
2002 105.091 106.776 18,5% 4.127 73,1
2003 121.037 130.267 22% 4.379 6,1% 106,3 45,4%
2004 162.668 177.862 36,5% 6.697 52,9% 138 29,8%
2005 n/a 202.556 13,9% 8.018 19,7% 213 54,3%
2006 n/a 244.366 20,6% 8.904 11,1% 187 12,2%
2007 n/a 390.521 59,8% 9.206 3,4% 254 35,8%
2008 n/a 752.181 92,6% 12.025 30,6% 413 62,6%
2009 n/a 834.400 10,9% 13.489 12,2% 385 6,8%
2010 n/a 1.028.907[11] 23,3% 16.352 21,2% 354 8%
2011 n/a 1.004.927[12] 2,3% 14.064 13,9% 744 110,2%
2012 n/a 954.400 5% n/a 885 18,9%
2013 n/a 1.035.438[13] 8,5% n/a 1.262 42,6%
2014 n/a 1.182.047[14] 14,2% 12.710 1.332 5,5%
2015 n/a 1.485.652 25,7% 14.667 15,4% 1.680,3 26,1%
2016 n/a 1.880.319 26,6% 19.152 30,6% 2.100,9 25%
2017 n/a 2.688.731 43,0% 24.476 27,8%

Trafic/pasageri[modificare | modificare sursă]

Pasageri 2015, 2016 și 2017 [15]
Luna Pasageri 2015 Diferență (2015/2014) Pasageri 2016 Diferență (2016/2015) Pasageri 2017 Diferență (2017/2016) Pasageri cumulați 2017
Ianuarie 91.716 34,1% 105.533 15,2% 171.700 62,7% 171.700
Februarie 87.554 31,2% 102.499 17,3% 159.739 55,8% 331.439
Martie 106.923 36,0% 116.097 8,6% 185.514 59,8% 516.953
Aprilie 120.510 33,4% 124.936 3,7% 223.034 78,5% 739.987
Mai 124.649 23,5% 140.897 13,0% 236.493 67,8% 976.480
Iunie 144.193 27,8% 163.555 13,4% 253.877 55,2% 1.230.357
Iulie 162.828 26,4% 195.887 20,3% 284.693 45,3% 1.515.050
August 159.930 23,8% 213.366 33,4% 291.994 36,7% 1.807.044
Septembrie 153.595 26,7% 199.208 29,7% 271.220 36,1% 2.078.264
Octombrie 126.272 14,9% 178.139 41,1% 249.504 40,06% 2.327.768
Noiembrie 105.328 24,4% 158.619 50,6% 184.300 16,52% 2.512.068
Decembrie 102.391 13,0% 181.683 77,3% 176.663 2,1% 2.688.731
Total 1.485.889 25,7% 1.880.319 26,5% 2.688.731 43,0% 2.688.731
Top destinații de pe Aeroportul Internațional Cluj
Aeroporturi Plecări săptămânale
(sezon vara 2017)[16]
Companii aeriene Aeroporturi Plecări săptămânale
(sezon iarnă 2017/2018)[17]
Companii aeriene
România București - Aeroportul Internațional Henri Coandă
52
România București - Aeroportul Internațional Henri Coandă
53
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Londra - Aeroport Luton
23
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Londra - Aeroport Luton
18
Germania München - Franz Josef Strauß
21
Germania München - Franz Josef Strauß
14
Spania Barcelona-El Prat
8
Germania Frankfurt
7
Italia Bergamo - Orio al Serio
7
Italia Bergamo - Orio al Serio
5
Cipru Larnaca
6
Franța Paris - Aeroport Beauvais–Tillé
5
Franța Paris - Aeroport Beauvais–Tillé
6
Israel Tel Aviv - Aeroport Ben Gurion
5
Polonia Varșovia - Aeroport Chopin
6
Polonia Varșovia - Aeroport Chopin
5
Italia Bologna
5
Spania Barcelona-El Prat
4
Israel Tel Aviv - Aeroport Ben Gurion
5
Italia Bologna
4
Belgia Bruxelles - Aeroport South Charleroi
4
Germania Dortmund
4
Germania Dortmund
4
România Iași
4
România Iași
4
Turcia Istanbul - Aeroport Atatürk
4
Turcia Istanbul - Aeroport Atatürk
4
Cipru Larnaca
4
Spania Madrid
4
Italia Roma - Aeroport Ciampino
4
Italia Roma - Aeroport Ciampino
4
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Birmingham
3
Elveția Basel
3
Belgia Bruxelles - Aeroport South Charleroi
3
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Birmingham
3
Olanda Eindhoven
3
Republica Irlanda Dublin
3
Spania Madrid
3
Olanda Eindhoven
3
România Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara
3
Suedia Malmö
3
Germania Nürnberg
3
România Aeroportul Internațional Traian Vuia Timișoara
3
Italia Treviso
3
Spania Valencia
3
Spania Zaragoza
3
Cele mai aglomerate destinații de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (2015), (2016) & (2017)
Loc Aeroport Pasageri 2015 Companie aeriană Aeroport Pasageri 2016 Companie aeriană Aeroport Pasageri 2017 Companie aeriană
1 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Londra - Aeroport Luton
194.250
Wizz Air România București
289.665
Blue Air, TAROM, Wizz Air România București
492.381
Blue Air, TAROM, Wizz Air
2 România București
171.491
TAROM Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Londra - Aeroport Luton
238.459
Wizz Air Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Londra - Aeroport Luton
326.883
Blue Air, Wizz Air
3 Germania München
131.384
Lufthansa Germania München
146.848
Lufthansa Germania München
160.882
Lufthansa
4 Italia Bergamo
95.151
Wizz Air Italia Bergamo
93.601
Wizz Air Italia Bergamo
104.259
Wizz Air
5 Franța Paris - Aeroport Beauvais-Tillé
92.384
Wizz Air Franța Paris - Aeroport Beauvais-Tillé
90.813
Wizz Air Franța Paris - Aeroport Beauvais-Tillé
96.848
Wizz Air
6 Spania Barcelona
80.633
Vueling, Wizz Air Spania Barcelona
79.829
Vueling, Wizz Air Spania Barcelona
92.851
Vueling, Wizz Air
7 Italia Bologna
70.487
Wizz Air Italia Bologna
70.532
Wizz Air Italia Bologna
72.725
Wizz Air
8 Italia Roma - Aeroport Ciampino
57.450
Wizz Air Italia Roma - Aeroport Ciampino
58.856
Wizz Air Italia Roma - Aeroport Ciampino
68.335
Wizz Air
9 Germania Dortmund
53.237
Wizz Air Spania Madrid
54.443
Wizz Air Germania Dortmund
66.734
Wizz Air
10 Spania Madrid
51.141
Wizz Air Germania Dortmund
51.467
Wizz Air Spania Madrid
62.562
Wizz Air
11 Spania Valencia
43.941
Wizz Air Belgia Bruxelles - Aeroport South Charleroi
46.823
Wizz Air Spania Zaragoza
42.405
Wizz Air
12 Olanda Eindhoven
42.041
Wizz Air Spania Valencia
43.937
Wizz Air Spania Valencia
41.577
Wizz Air
13 Spania Zaragoza
39.635
Wizz Air Spania Zaragoza
41.338
Wizz Air Suedia Malmö
41.196
Wizz Air
14 Belgia Bruxelles - Aeroport South Charleroi
39.436
Wizz Air Olanda Eindhoven
39.800
Wizz Air
15 Germania Nürnberg
31.910
Wizz Air Germania Nürnberg
39.599
Wizz Air
Source:Eurostat [3]
Cele mai aglomerate destinații interne de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (2016)
Loc Aeroport Pasageri 2016 Companie aeriană
1 România București
289.665
Blue Air, TAROM, Wizz Air
2 România Iași
6.891
Blue Air
3 România Timișoara
5.758
Blue Air
Source:Insse [4]
Cele mai aglomerate rute după țara de destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (2015), (2016) & (2017)
Loc Țara Pasageri 2015 Companie aeriană Țara Pasageri 2016 Companie aeriană Țara Pasageri 2017 Companie aeriană
1 Italia Italia
274.576
Wizz Air Germania Germania
332.761
Lufthansa, Wizz Air
2 Germania Germania
242.351
Lufthansa, Wizz Air România România
299.831
Blue Air, TAROM, Wizz Air
3 Spania Spania
221.040
Vueling, Wizz Air Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Marea Britanie
268.834
Blue Air, Wizz Air Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Marea Britanie
389.164
Blue Air, Wizz Air
4 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Marea Britanie
194.250
Wizz Air Spania Spania
250.411
Vueling, Wizz Air Spania Spania
292.176
Vueling, Wizz Air
5 România România
171.491
TAROM
6 Franța Franța
92.384
Wizz Air
Source:Eurostat [5]

Dezvoltare și modernizare[modificare | modificare sursă]

Lucrările de investiții în vederea modernizării și dezvoltării infrastructurii pe care Aeroportul Internațional Cluj-Napoca le are în vedere sunt următoarele:

1. Construirea unui Terminal Cargo

Se are în vedere prelucrarea traficului aerian de marfă pe linia Europa Centrală și de Vest și deservirea activităților economice din regiunea de Nord-Vest. Acestea vor duce la dezvoltarea traficului aerian și creșterea veniturilor proprii ale Aeroportului Internațional Cluj-Napoca.

2. Extinderea platformei de îmbarcare debarcare și realizarea căii de rulare Bravo

Evoluția traficului, precum și faptul că Aeroportul operează în trafic intern și internațional impune realizarea unei căi de rulare suplimentare și extinderea platformei de îmbarcare-debarcare în vederea creșterii numărului de locuri de parcare pentru aeronave. În anumite momente ale zilei, programul de zbor este foarte încărcat, cu vârf de 6-8 mișcări pe oră. Construirea unei noi căi de rulare va duce la descongestionarea traficului aerian. Trebuie avut în vedere faptul că, odată cu creșterea traficului aerian, operarea pe o singură cale de rulare ar putea duce în timp la întârzieri și la pierderea sloturilor (timpi alocați de către EUROCONTROL pentru momentul decolării pe un aeroport)[18].

3. Construirea unei noi piste de aterizare/decolare de 3500 de metri

Oportunitatea prelungirii pistei Aeroportului Internațional Cluj-Napoca la 3500 m rezultă din faptul că în viitor vor opera într-o pondere semnificativă aeronave din gama mediu și lung curier, cu capacități de operare superioare aeronavelor utilizate în prezent. Pentru atragerea acestei categorii de trafic, pista trebuie să fie dezvoltată din punct de vedere al dimensiunilor fizice și a capacității portante, astfel încît aeronavele ce operează să nu fie restricționate din punct de vedere al greutății de operare, respectiv de creștere a eficienței companiilor aeriene. În mai 2009, investiția pentru construcția noii piste de decolare-aterizare de 3500 de metri era estimată la peste 49 milioane euro[7]. În iulie 2010, costurile întregului proiect (care includ pista de 3500 de metri, căile de rulare, sistem de balizaj și ILS CAT III) erau estimate la 120 milioane euro fără TVA[19].

4. Extindere parcării auto și construirea unei noi parcări auto

Având în vedere creșterea numărului de pasageri, a firmelor care desfășoară diferite activități, a numărului de angajați din perimetru, este necesară extinderea numărului de locuri de parcare. Prima etapă urmărește execuția de locuri de parcare pe sol, iar în a doua etapă se propune construirea unei parcări supraterane.

5. Sistematizarea accesului din șoseaua europeană E576

Creșterea substanțială a numărului de curse aeriene și a numărului de pasageri pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca a dus și la o sporire considerabilă a traficului de circulație auto și pietonală în zona aeroportului. În aceste condiții, apare necesitatea modernizării accesului la acest obiectiv, astfel încât să se înregistreze un salt calitativ în asigurarea fluenței și a siguranței circulației auto și pietonale.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Pista noua la Aeroportul International Cluj-Napoca, Autoritatea Aeronautica Civila Romana
 2. ^ Master Plan General de Transport al României, tabel 7.10, pg. 318
 3. ^ Cum se va numi de azi aeroportul din Cluj, accesat 17 octombrie 2013.
 4. ^ Aeroportul Cluj trece la categoria semigrea, Evenimentul zilei, 5 septembrie 2006, accesat 2012-07-08
 5. ^ "en Romanian AIP, Aerodrome Text Data LRCL-2-7-6 08 June 2006" from the European Organisation for the Safety of Air Navigation
 6. ^ Ziarul de Cluj despre dezvoltarea aeroportului de la Cluj
 7. ^ a b c d e Noua pista a Aeroportului Cluj va costa 49 mil. euro, zf.ro, 19 mai 2009, accesat 2010-10-29
 8. ^ Ziua de Cluj: 10.000 de clujeni așteptați la inaugurarea noii piste a aeroportului
 9. ^ TVR: O nouă pistă a fost inaugurată la Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj
 10. ^ Evoluție trafic aeroport Cluj
 11. ^ Peste 1 mil. de pasageri au aterizat pe aeroportul din Cluj, in 2010, 14 Ianuarie 2011, wall-stret.ro, accesat la 27 martie 2011
 12. ^ Topul aeroporturilor din România după numărul de pasageri, 28 Februarie 2012, wwww.capital.ro, accesat la 28 Februarie 2012
 13. ^ Cifra RECORD de pasageri pe Aeroportul Cluj, în 2013, 14 Ianuarie 2014, wwww.stiridecluj.ro, accesat la 14 Ianuarie 2014
 14. ^ AEROPORTUL CLUJ, PE CRESTERE SI IN 2014, 23 Ianuarie 2015, wwww.newsair.ro, accesat la 25 Ianuarie 2015
 15. ^ Anna.aero database
 16. ^ [1]
 17. ^ [2]
 18. ^ Aeroportul Cluj-Napoca demarează un nou proiect, evaluat la 24 de milioane de euro: extinderea platformei de staționare a aeronavelor și construirea unei căi suplimentare de rulare, ziuadecj.ro, 26 oct 2010, accesat 2010-10-31
 19. ^ Aeroportul Cluj așteaptă până la 15 septembrie ofertele pentru pista nouă, proiect de 120 mil. euro, zf.ro, 19 iul 2010, accesat 2010-10-29

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]