Vânzarea prin licitații

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Noțiune[modificare | modificare sursă]

Licitația este o vânzare către cel care oferă prețul cel mai mare, sau o cumpărare de la cel care își oferă marfa la prețul cel mai mic.

 • Licitatia bazata pe prețuri crescătoare are la bază un preț de pornire, care este mărit prin oferte succesive de către participanți. Licitația se oprește, și marfa este considerată adjudecată ultimului ofertant care a oferit implicit și prețul cel mai mare. În funcțiile de regulile licitației, vânzătorul poate avea și opțiunea de a-și retrage marfa de la licitație dacă prețul final este considerat prea mic, urmând ca după licitarea celorlalate mărfuri, marfa acestuia să fie supusă din nou licitării.
 • Licitația bazata pe prețuri descrescătoare are loc prin comunicarea unui preț maxim de pornire, licitatorul anunțând apoi prețuri din ce in ce mai mici până în momentul când se face prima oferta care are ca efect adjudecara mărfii la acel preț.

Functia licitatiilor in practica comertului internațional constă in valorificarea mărfurilor care nu pot fi încadrate in tipurile uzuale folosite la bursa. Datorita acestui fapt, mărfurile supuse licitatiei trebuie sa fie vizionate de catre eventualii cumpărători.

Clasificarea licitațiilor[modificare | modificare sursă]

Se pot distinge mai multe criterii de clasificare:

 • după posibilitățile de participare:
  • Licitații deschise sau publice la randul lor pot fi judecatoresti sau benevole, voluntare, la care pot lua parte orice firma, organizație, comerciant
  • Licitații închise, limitate sau restrictive, la care pot participa numai anumite firme fie pe bază fie invitație fie pe baza îndeplinirii unor cerințe stricte de participare
 • după periodicitatea organizării:
  • Licitații periodice care se organizează, se desfașoară la anumite perioade
  • Licitații ocazionale (se organizează ad-hoc)
 • după poziția sau calitatea organizatorilor licitațiile prezintă mai multe forme
  • Licitații pentru vânzare de mărfuri
  • Licitații pentru cumpărare de produse, instalații si atribuire de lucrări de construcții montaj

Licitații pentru cumpărare de produse, instalații și atribuire de lucrări de construcții montaj mai sunt denumite si licitații de import sau tratative de concurență. Ca forma de comerț acestea au avantajul ca asigura obținerea unui număr mare de oferte, contribuie la cunoașterea pieței externe si facilitează luarea unei decizii obiective si rentabile.

Organizarea licitației[modificare | modificare sursă]

Pregătirea licitației presupune efectuarea unei publicități prin anunțuri în presa, tipărirea de prospecte, cataloage, invitații. Mărfurile ce vor face obiectul licitației se expun spre vizionare. Condițiile de livrare redactate de organizatori prevăd condițiile de participare, vizionarea loturilor, atribuirea lor, condițiile de plată, modalități de livrare si transport a mărfurilor achiziționate si modalități de soluționare a litigiilor.

In ceea ce privește modul de organizare a licitațiilor, acesta este determinat de legea tarii unde se tine licitația, iar in ceea ce privește legea aplicabila licitației, Legea română de drept internațional privat prevede in art.90 că "vânzarea prin licitație, prin burse sau târguri este supusă legii statului unde are loc încheierea pe aceasta cale a contractului, afara numai daca legea statului respectiv, admite ca părțile sa aleagă prin acord legea aplicabila si ele au procedat explicit la o asemenea alegere".

In comerțul internațional licitațiile sunt organizate fie direct de către firmele producătoare, ori cele comerciale, fie de către institutii specializate in acest domeniu. In tarile in curs de dezvoltare, la organizarea licitatiilor participa, in multe cazuri, si bancile comerciale care finanteaza firmele cu activitate de comert exterior. O forma practicata tot mai des de participantii la licitatiile internationale consta in prezentarea ofertelor lor prin intermediul unor firme din tara unde se organizeaza licitatia, mai ales ca, in unele tari aceasta forma de oferta (brokeraj) este obligatorie prin lege. Agenții specializați se numesc auction brokers.

În vederea îndeplinirii obligațiilor din oferte, ofertanții trebuie să depună, de regula, anumite garanții sub forma unei scrisori de garanție bancara, sau participanții sunt obligați să depună, înainte de licitație, o cauțiune, care in mod obișnuit este de pana 10% din valoarea ofertei.

Se pot constitui si asigurari de garantii contractuale emise de o societate de asigurari.

Legături externe[modificare | modificare sursă]