CSA Czech Airlines

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Airbus A330-300 Czech Airlines
Birourile CSA de lângă aeroportul Ruzyne

CSA Czech Airlines (cod ICAO : CSA, cod IATA :OK) este linia aeriană națională a Republicii Cehe, cu sediul în Praga. Aceasta este membră a alianței SkyTeam alliance. Compania are zboruri spre majoritatea destinațiilor din Europa și face lagătură între puncte importante din America de Nord, Asia , Orientul Mijlociu și Africa de Nord, transportând circa 2 milioane de pasageri pe an. CSA utilizează un program de zbor numit "OK Plus Frequent Flyier Program". Baza sa principală este Aeroportul Internațional Ruzyne din Praga.

Istorie[modificare | modificare sursă]

CSA a fost creată în 6 octombrie 1923 de către guvernul cehoslovac sub numele de CSA Ceskoslovenske Stare Aerolinie. Douăzeci și trei de zile mai tîrziu, primul său zbor a avut loc între Praga și Bratislava. A operat numai zboruri interne până la primul său zbor internațional de la Praga spre Bratislava și Zagreb, în 1930. După invadarea nazistă a Cehoslovaciei în 1939, dezvoltarea liniei aeriene a fost oprită. În 1948 Partidul Comunist a preluat puterea în Cehoslovacia și a suspendat rute spre Europa de Vest și Orientul Mijlociu și a înlocuit o mare parte din flota companiei cu aparate sovietice. În 1957 CSA a devenit una dintre primele companii aeriene din lume care utiliza aparate Tupolev Tu-104A cu turboreactor. Primul zbor transatlantic a avut loc pe 3 feburarie 1962 spre Havana, Cuba. După separarea Cehoslovacei în cele două țări, Cehia și Slovacia, CSA a adoptat numele curent în 1995.


În ianuarie 2005, Csa Czech Airlines avea 4,441 de angajați, pricipalii acționari fiind Fondurile cehe pentru proprietate (56,43%), Banca cehă de consolidare(34,49%) și investitori cehi.

Servicii[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2006, Csa are zboruri către 77 de destinații în 4 continente. Pentru informații suplimentare, vedeți articolul destinațiile CSA Czech Airlines.

Flota[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2006, flota CSA era compusă din 49 de avioane: