Aeroportul Internațional Madrid-Barajas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aeroportul Internațional Madrid - Barajas
Aena Madrid logo.svg
Barajas overview1.jpg
M-T4.jpg
Identificare
Cod IATAMAD  Modificați la Wikidata
Cod ICAOLEMD  Modificați la Wikidata
Localizare
Coordonate40°28′20″N 3°33′39″W ({{PAGENAME}}) / 40.4722°N 3.5608°V
Altitudine610 m  Modificați la Wikidata
Localitate Barajas[*][[Barajas (district of Madrid in Spain)|​]][1]  Modificați la Wikidata
ȚarăFlag of Spain.svg Spania
Zonă deservităMadrid[2]  Modificați la Wikidata
Istorie
Denumit dupăMadrid
Barajas[*][[Barajas (district of Madrid in Spain)|​]]
Adolfo Suárez  Modificați la Wikidata
Data construirii  Modificați la Wikidata
Data deschiderii  Modificați la Wikidata
Dotări și structură
Administrație și operare
Proprietar ENAIRE[*][[ENAIRE (Spanish Government Agency for airspace control and the ownership of spanish airports)|​]]  Modificați la Wikidata
Operator ENAIRE[*][[ENAIRE (Spanish Government Agency for airspace control and the ownership of spanish airports)|​]]  Modificați la Wikidata
Sistem de piste
Orientare Dimensiuni Suprafața
14L/32R3.500 m × 60 masfalt[*]
18R/36L4.179 m × 60 mbeton
18L/36R3.500 m × 60 masfalt[*]
14R/32L3.988 m × 60 masfalt[*]
Prezență online
site web oficial
Aeroportul Internațional Adolfo Suárez, Madrid-Barajas: terminal T4

Aeroportul Internațional Adolfo Suárez, Madrid-Barajas (cod IATA: MAD) este cel mai mare aeroport al Spaniei și este situat la 9 km de Madrid. Aeroportul și-a deschis porțile în 1928. Din 24 martie 2014 poartă numele lui Adolfo Suarez, primul prim-ministru al Spaniei democrate[3]. În prezent are patru terminale și are o capacitate maximă de operare de o sută douăzeci de zboruri pe oră.

Barajas este aeroportul principal pentru companiile de aviație Iberia. Din centrul Madridului se ajunge în aeroport în numai 12 minute cu Metroul din Madrid, unul dintre cele mai moderne și rapide din Europa.[necesită citare] Aeroportul are un terminal de check-in chiar în centrul financiar al Madridului evitând problemele cu bagajele în aeroport.

În februarie 2006 s-au inaugurat două clădiri, și anume T4 și T4 Satelite care au ca mijloc de transport intern metroul fără conducător. T4 este destinat exclusiv companiei Iberia dar și altor câteva companii străine în colaborare cum ar fi chiar Tarom.

Transport[modificare | modificare sursă]

Metro[modificare | modificare sursă]

Linia roz de la Nuevos Ministerios, penultima statie pentru T1, T2, T3, ultima pentru T4. Tariful este de 3 euro + 3 euro taxa de aeroport (se cumpără ca un bilet separat la aeroport sau la orice stație de metro la alegerea tarifelor speciale)

Tren[modificare | modificare sursă]

Linia C1. Stațiile principale sunt Príncipe Pío, Méndez Álvaro (stația de autobuz), Atocha (Gara Principală), Nuevos Ministerios, Chamartín, T4 Barajas. Prețul biletului este de 2,55 euro. Intervalul de circulație este de 30 de minute. Programul de circulație este de la 05:00 la 23:00, timpul de călătorie este de 25 de minute de la gara Atocha.

Autobuz.[modificare | modificare sursă]

Autobuzul express L203 (în timpul zilei) și N27 (noaptea). O caracteristică distinctivă ale autobuzelor din Madrid este culoarea galbenă. Stația Atocha (funcționează numai în timpul zilei între 6:00 și 23:30), următarea stație -piața. Sibelis (funcționează non-stop) și strada O'Donell, stațiile -terminus T1, T2, T3 și T4. Timpul de călătorie este de aproximativ 40 de minute, în funcție de trafic. Intervalul de circulație: ziua - 15 minute, noaptea - 30 de minute. Prețul este de 5 euro.

Companii aeriene[modificare | modificare sursă]

Unele companii aeriene repartizate după terminale.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ OpenStreetMap 
  2. ^ https://store.aci.aero/wp-content/uploads/2018/05/2014_Traffic_Report_sample.xlsx  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Ministerul de dezvoltare a Spaniei. „El aeropuerto de Madrid- Barajas pasará a denominarse Adolfo Suárez, Madrid- Barajas”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]