Marele Premiu al Europei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marele Premiu al Europei
Informații
LocațieAzerbaidjan Circuitul orașului Baku, Baku, Azerbaidjan (ultimul care a găzduit Marele Premiu al Europei, în 2016)
Ediții23
Germania Nürburgring (12)
Spania Circuitul stradal Valencia (5)
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Brands Hatch (2)
Spania Circuito de Jerez (2)
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Donington Park⁠(d) (1)
Azerbaidjan Circuitul orașului Baku (1)
Prima ediție1983
Ultima ediție2016
Cele mai multe victorii (pilot)Germania Michael Schumacher (6)
Cele mai multe victorii (constructor)Italia Ferrari (7)
Cea mai recentă cursă (2016)
Pole position
(Mercedes)
Podium
Cel mai rapid tur
(Mercedes)

Marele Premiu al Europei a fost un eveniment de Formula 1 introdus la mijlocul anilor 1980 și care a avut loc în fiecare an din 1993 până în 2012, cu excepția anului 1998. În acești ani, Marele Premiu al Europei s-a desfășurat într-o țară care și-a găzduit propriul Mare Premiu național într-un moment diferit al aceluiași sezon, pe un circuit diferit (cu excepția 2007). Cursa a revenit pentru o singură dată în 2016, fiind desfășurată pe un circuit stradal din Baku, Azerbaidjan; acest eveniment a fost redenumit Marele Premiu al Azerbaidjanului în 2017.

În anii anteriori, Marele Premiu al Europei nu a fost o cursă în sine, ci un titlu onorific acordat unuia dintre Marile Premii naționale din Europa. Prima cursă numită astfel a fost Marele Premiu al Italiei din 1923, organizat la Monza, iar ultima a fost Marele Premiu al Marii Britanii din 1977 de la Silverstone.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Brands Hatch[modificare | modificare sursă]

În 1983, programul de Formula 1 a prezentat inițial o cursă lângă Flushing Meadows din New York City. Când cursa a fost anulată cu trei luni înainte de eveniment, organizatorii de pistă de la Brands Hatch au reușit să creeze un Mare Premiu european pe pistă în locul său. Succesul evenimentului, susținut de o bătălie plină de spirit pentru Campionatul Mondial, a făcut ca evenimentul să revină în program anul următor.

Brands Hatch nu a reușit să găzduiască Marele Premiu al Europei în 1984, deoarece a găzduit Marele Premiu al Marii Britanii în ani pari (alternând cu Silverstone), așa că MP al Europei a mers pe circuitul Nürburgring reproiectat și mai scurt în 1984.

Brands Hatch a revenit pentru a găzdui Marele Premiu al Europei în 1985, dar cursa a fost înlocuită în 1986 de Marele Premiu al Ungariei.

Donington Park[modificare | modificare sursă]

În 1990, un bogat om de afaceri japonez, Tomonori Tsurumaki, a construit Nippon Autopolis cu ideea de a găzdui o cursă de Formula 1. În 1992, s-au făcut planuri pentru a avea un Mare Premiu al Asiei în 1993 pentru a înlocui Marele Premiu al Mexicului în program. Cu toate acestea, aceste planuri nu s-au concretizat. În schimb, Bernie Ecclestone a adăugat în calendar o cursă la Donington Park, care a readus numele de Marele Premiu al Europei. Cursa a fost creația lui Tom Wheatcroft, care a încercat să aducă Formula 1 pe pistă de la o încercare eșuată de a găzdui Marele Premiu al Marii Britanii în 1988. Primul și până acum singurul Grand Prix de Formula 1 de la Donington Park a dus la victoria lui Ayrton Senna în condiții mixte umede și uscate.

Jerez[modificare | modificare sursă]

Cursa europeană avea să meargă în sezonul următor la Jerez, în Spania. Jerez a găzduit runda 14 din 16 în 1994 și finalul sezonului în 1997 și a fost locul celebrei ciocniri dintre Michael Schumacher și Jacques Villeneuve, care l-a văzut pe Schumacher descalificat din campionat și a fost, de asemenea, scena primei victorii a lui Mika Häkkinen în Formula 1.

Nürburgring[modificare | modificare sursă]

Brands Hatch nu a putut găzdui Marele Premiu al Europei în 1984, astfel încât cursa a mers pe un circuit Nürburgring reproiectat și mai scurt în 1984. A fost departe de cei 23 de kilometri pe care cei mai mulți erau obișnuiți să-l vadă și a fost inițial nepopular în timpul întoarcerii Formulei 1.

Cursa a revenit la Nürburgring în 1995, care acum era din nou populară printre piloți. Dar, după plângeri că nicio altă țară nu va primi cursa, cursa de la Nürburgring a fost redenumită Marele Premiu al Luxemburgului. Jerez a primit cursa în 1997 ca înlocuitor pentru Marele Premiu al Portugaliei.

În 1998, Marele Premiu al Europei a fost eliminat din program, dar a revenit în 1999, când cursa de la Nürburgring a readoptat numele de Marele Premiu al Europei.

Cursa din 1999 a avut condiții de ploaie torențială care au cauzat numeroase retrageri, oferindu-i lui Johnny Herbert ocazia de a câștiga prima și singura victorie a lui Stewart Grand Prix în ultimul sezon înainte de a fi vândută către Ford.

Cursa a continuat să aibă loc pe Nürburgring până în 2007. La 29 august 2006 a fost anunțat că a fost eliminat din calendarul F1 pentru sezonul 2007. De atunci va fi un singur Mare Premiu găzduit în Germania în fiecare an, alternând între Hockenheimring și Nürburgring. Cu toate acestea, care ar fi numele acestui Grand Prix a fost incert pentru o vreme; deși inițial intenționat să fie Marele Premiu al Germaniei din 2007,[1] cursa de la Nürburgring din 2007 a fost redenumită „Großer Preis von Europa” (Marele Premiu al Europei)[2] din cauza unei dispute privind dreptul de proprietate asupra titlului „Marele Premiu al Germaniei”.[3]

Valencia[modificare | modificare sursă]

Din 2008 până în 2012, Marele Premiu al Europei a avut loc la Valencia, Spania. În timpul evenimentului din 2009, Valencia a semnat un acord pentru alte 5 curse, care a plasat Valencia în calendar până în 2014.  În ciuda acestui fapt, în martie 2012, a fost anunțat că Marele Premiu al Europei va fi întrerupt în 2013, Marele Premiu al Spaniei fiind planificat să alterneze între Barcelona și Valencia.[4] Cu toate acestea, Barcelona a păstrat cursa din 2013, iar circuitul Valencia a fost eliminat din calendar.

Baku[modificare | modificare sursă]

Marele Premiu al Europei a revenit în Campionatul Mondial de Formula 1 din 2016, fiind desfășurat pe circuitul orașului Baku din Azerbaidjan. Cursa a fost redenumită Marele Premiu al Azerbaidjanului pentru sezonul 2017. Aceasta înseamnă că Marele Premiu al Europei a fost din nou întrerupt după o singură desfășurare în 2016.

Edițiile Marelui Premiu al Europei[modificare | modificare sursă]

Circuitul orașului Baku, folosit în 2016
Circuitul stradal Valencia, folosit din 2008 până în 2012
Nürburgring GP-Strecke, folosit în 1984, 1995, 1996 și din 1999 până în 2007
Jerez, folosit în 1994 și 1997
Donington, folosit în 1993
Brands Hatch, folosit în 1983 și 1985
An Pole position Cel mai rapid tur Pilotul câștigător Constructorul câștigător Locație Raport
1983 Italia Elio de Angelis Regatul Unit Nigel Mansell Brazilia Nelson Piquet Regatul Unit Brabham-BMW Regatul Unit Brands Hatch Raport
1984 Brazilia Nelson Piquet Brazilia Nelson Piquet
Italia Michele Alboreto
Franța Alain Prost Regatul Unit McLaren-TAG⁠(d) Germania Nürburgring GP-Strecke Raport
1985 Brazilia Ayrton Senna Franța Jacques Laffite Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Nigel Mansell Regatul Unit Williams-Honda Regatul Unit Brands Hatch Raport
1986

1992
Nedesfășurat
1993 Franța Alain Prost Brazilia Ayrton Senna Brazilia Ayrton Senna Regatul Unit McLaren-Ford Regatul Unit Donington⁠(d) Raport
1994 Germania Michael Schumacher Germania Michael Schumacher Germania Michael Schumacher Regatul Unit Benetton-Ford Spania Jerez Raport
1995 Regatul Unit David Coulthard Germania Michael Schumacher Germania Michael Schumacher Regatul Unit Benetton-Renault Germania Nürburgring GP-Strecke Raport
1996 Regatul Unit Damon Hill Regatul Unit Damon Hill Canada Jacques Villeneuve Regatul Unit Williams-Renault Raport
1997 Canada Jacques Villeneuve Germania Heinz-Harald Frentzen Finlanda Mika Häkkinen Regatul Unit McLaren-Mercedes Spania Jerez Raport
1998 Nedesfășurat
1999 Germania Heinz-Harald Frentzen Finlanda Mika Häkkinen Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Johnny Herbert Regatul Unit Stewart-Ford Germania Nürburgring GP-Strecke Raport
2000 Regatul Unit David Coulthard Germania Michael Schumacher Germania Michael Schumacher Italia Ferrari Raport
2001 Germania Michael Schumacher Columbia Juan Pablo Montoya Germania Michael Schumacher Italia Ferrari Raport
2002 Columbia Juan Pablo Montoya Germania Michael Schumacher Brazilia Rubens Barrichello Italia Ferrari Raport
2003 Finlanda Kimi Räikkönen Finlanda Kimi Räikkönen Germania Ralf Schumacher Regatul Unit Williams-BMW Raport
2004 Germania Michael Schumacher Germania Michael Schumacher Germania Michael Schumacher Italia Ferrari Raport
2005 Germania Nick Heidfeld Spania Fernando Alonso Spania Fernando Alonso Franța Renault Raport
2006 Spania Fernando Alonso Germania Michael Schumacher Germania Michael Schumacher Italia Ferrari Raport
2007 Finlanda Kimi Räikkönen Brazilia Felipe Massa Spania Fernando Alonso Regatul Unit McLaren-Mercedes Raport
2008 Brazilia Felipe Massa Brazilia Felipe Massa Brazilia Felipe Massa Italia Ferrari Spania Valencia Raport
2009 Regatul Unit Lewis Hamilton Germania Timo Glock Brazilia Rubens Barrichello Regatul Unit Brawn-Mercedes Raport
2010 Germania Sebastian Vettel Regatul Unit Jenson Button Germania Sebastian Vettel Austria RBR-Renault Raport
2011 Germania Sebastian Vettel Germania Sebastian Vettel Germania Sebastian Vettel Austria RBR-Renault Raport
2012 Germania Sebastian Vettel Germania Nico Rosberg Spania Fernando Alonso Italia Ferrari Raport
2013

2015
Nedesfășurat
2016 Germania Nico Rosberg Germania Nico Rosberg Germania Nico Rosberg Germania Mercedes Azerbaidjan Baku Raport
An Pole position Cel mai rapid tur Pilotul câștigător Constructorul câștigător Locație Raport
Sursa:[5]

Statistici[modificare | modificare sursă]

Patru piloți au obținut cel puțin un hat-trick (pole position, cel mai rapid tur și victorie într-o cursă): Michael Schumacher în 1994 și 2004, Felipe Massa în 2008, Sebastian Vettel în 2011 și Nico Rosberg în 2016.

Multipli câștigători[modificare | modificare sursă]

Piloți[modificare | modificare sursă]

Victorii Pilot Ani
6 Germania Michael Schumacher 1994, 1995, 2000, 2001, 2004, 2006
3 Spania Fernando Alonso 2005, 2007, 2012
2 Brazilia Rubens Barrichello 2002, 2009
Germania Sebastian Vettel 2010, 2011
Sursa:[5]

Constructori[modificare | modificare sursă]

Victorii Constructor Ani
7 Italia Ferrari 2000, 2001, 2002, 2004, 2006, 2008, 2012
4 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord McLaren 1984, 1993, 1997, 2007
3 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Williams 1985, 1996, 2003
2 Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Benetton 1994, 1995
Austria Red Bull 2010, 2011
Sursa:[5]

Producători de motoare[modificare | modificare sursă]

Victorii Producător Ani
7 Italia Ferrari 2000, 2001, 2002, 2004, 2006, 2008, 2012
5 Franța Renault 1995, 1996, 2005, 2010, 2011
4 Germania Mercedes* 1997, 2007, 2009, 2016
3 Statele Unite ale Americii Ford** 1993, 1994, 1999
2 Germania BMW 1983, 2003
Sursa:[5]

* Construit de Ilmor în 1997
** Construit de Cosworth

Multipli deținători de pole position[modificare | modificare sursă]

Pole-uri Pilot Ani
3 Germania Michael Schumacher 1994, 2001, 2004
Germania Sebastian Vettel 2010, 2011, 2012
2 Regatul Unit David Coulthard 1995, 2000
Finlanda Kimi Räikkönen 2003, 2007

Multipli deținători de cel mai rapid tur[modificare | modificare sursă]

CMRT Pilot Ani
6 Germania Michael Schumacher 1994, 1995, 2000, 2002, 2004, 2006
2 Brazilia Felipe Massa 2007, 2008
Germania Nico Rosberg 2012, 2016

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Official FIA press release. „2007 FIA Formula One championship circuit and lap information, published on February 14, 2007”. Official FIA press release. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Nürburgring”. Official Homepage of the Nürburgring. Accesat în . 
  3. ^ Cursa desfășurată la Nürburgring în 2007 avea să fie numită inițial Marele Premiu al Germaniei, dar titlul a fost schimbat în Marele Premiu al Europei din cauza disputei privind proprietatea numelui de Marele Premiu al Germaniei. Vezi Autosport: Name row leads to return of European GP
  4. ^ „Valencia pays 2012 fee, Spain to alternate from 2013”. MSN Sport. MSN Sport. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b c d „European GP”. ChicaneF1. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]