Sebastian Vettel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sebastian Vettel

Vettel în 2022
Date personale
Născut (36 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Heppenheim, Republica Federală Germania, Germania Modificați la Wikidata
Număr de copii3[4] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiepilot de Formula 1
pilot de curse automobilistice[*]
motorsports competitor[*][[motorsports competitor (person that competes in motorsports)|​]]
participant la forum internațional[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană
limba italiană
limba engleză
limba franceză
limba finlandeză Modificați la Wikidata
Cariera în Campionatul Mondial de Formula 1
Ani activi2007-2022
Echipe
Titluri4 (2010, 2011, 2012, 2013)
Curse300 (299 de starturi)
Victorii53 (17,67%)
Pole-uri57 (19%)
Tururi rapide38 (12,67%)
Podiumuri122 (40,67%)
Puncte3,098
Prima cursăMP al Statelor Unite din 2007
Prima victorieMP al Italiei din 2008
Ultima victorieMP al statului Singapore din 2019
Ultima cursăMP de la Abu Dhabi din 2022
Poziția în 2022Locul 12 (37 de puncte)
Semnătură
Prezență online

Sebastian Vettel (Pronunție în germană: /zeˈbastjan ˈfɛtəl/; n. , Heppenheim, Republica Federală Germania, Germania) este un pilot de curse german, cvadruplu campion mondial în Formula 1, fiind cel mai tânăr pilot care a câștigat Campionatul Mondial.

Vettel și-a început cariera în Formula 1 ca pilot de teste pentru BMW Sauber în 2006 și și-a făcut debutul la Marele Premiu al Statelor Unite din 2007, înlocuindu-l pe accidentatul Robert Kubica. Deja parte a programului de piloți Red Bull, Vettel s-a alăturat echipei Scuderia Toro Rosso mai târziu în sezon și a fost menținut ca pilot pentru 2008. În primul său sezon complet în Formula 1, tânărul de 21 de ani a devenit cel mai tânăr pilot deținător de pole position și câștigător al cursei la Marele Premiu al Italiei din 2008, deși ultimul record a fost doborât de Max Verstappen în 2016. Vettel a fost promovat la Red Bull Racing pentru sezonul 2009, an în care a câștigat patru curse pentru a deveni vicecampion mondial. Anul următor, Vettel a devenit cel mai tânăr pilot care a câștigat vreodată Campionatul Mondial la piloți, ajutând și Red Bull să câștige primul lor Campionat Mondial de Constructori. Au urmat încă trei titluri succesive, devenind cel mai tânăr dublu, triplu și cvadruplu campion mondial în Formula 1.

În timpul sezonului din 2014, a fost anunțat că Vettel a semnat un contract pe trei ani cu Scuderia Ferrari începând cu sezonul din 2015. În primul său sezon cu Ferrari, Vettel a câștigat trei curse. În 2017, Vettel și-a prelungit contractul cu încă trei ani. Deși au fost mereu speranțe, Vettel nu s-a ridicat la așteptările echipei, el nereușind niciodată să câștige titlul mondial, cel mai aproape fiind în 2017 și 2018, însă terminând de fiecare dată pe locul 2 în spatele lui Hamilton.

În septembrie 2020, Vettel a semnat un contract cu Aston Martin, care a reintrat în Formula 1 începând cu sezonul din 2021. A petrecut două sezoane cu constructorul britanic, până la sfârșitul sezonului din 2022, timp în care a obținut un podium, la Marele Premiu al Azerbaidjanului din 2021. În iulie 2022, Vettel a anunțat că nu-și va mai prelungi contractul cu Aston Martin după 2022, și nici nu-și va mai căuta altă echipă, punând astfel capăt unei cariere de 16 sezoane consecutive petrecute în sport.[5]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Vettel s-a născut în Heppenheim. El are un frate mai mic, pe nume Fabian, și două surori mai mari, Melanie și Stefanie care este psihoterapeut pentru copiii cu dizabilități. Într-un interviu Vettel a declarat că eroii lui din copilărie au fost "cei trei Michael": Michael Schumacher, Michael Jordan și Michael Jackson. De asemenea, Vettel este un fan declarat al celor de la The Beatles, melodia sa favorită fiind Drive my car⁠(en)[traduceți]. Vettel locuiește în Thurgau, Elveția, și este fan al echipei de fotbal Eintracht Frankfurt. În versiunea germană a filmului Mașini 2, Vettel a participat ca translator.

Formula 1[modificare | modificare sursă]

BMW Sauber (2007)[modificare | modificare sursă]

Vettel a debutat în Formula 1 în anul 2006 când a devenit pilot de teste al echipei BMW Sauber. Germanul participa în ședințele de antrenamente libere de vineri înaintea curselor de Formula 1, primul Grand Prix în care a fost folosit la teste fiind Marele Premiu al Turciei. A rămas pilot de teste al echipei germano-elvețiene și pentru 2007, iar când polonezul Robert Kubica a suferit un accident în Grand Prixul Canadei, Vettel a devenit pilot oficial la BMW Sauber. Prima sa cursă a fost Grand Prixul Statelor Unite, unde a obținut al șaptelea loc în calificări și poziția a opta în cursă, obținând astfel primul său punct din carieră. Cu această ocazie a stabilit și un record, fiind cel mai tânăr pilot care punctează în Formula 1, la vârsta de 19 ani și 349 de zile. Precedentul record fusese deținut de Jenson Button care avea 20 de ani și 67 de zile când a obținut primul punct, în 2000.

Toro Rosso (2007-2008)[modificare | modificare sursă]

În iulie 2007, Vettel s-a despărțit de BMW Sauber și a semnat un contract cu echipa Scuderia Toro Rosso. În 2008 a devenit cel mai tânăr pilot care a ocupat pole position la startul unei curse, pe care apoi a și câștigat-o (Marele Premiu al Italiei)[6].

Red Bull Racing (2009-2014)[modificare | modificare sursă]

Fiind promovat către Red Bull Racing pentru următorul sezon din Formula 1, Vettel a fost împins într-o luptă la titlu. Jenson Button și Brawn GP au dominat etapele inițiale, dar Vettel s-a menținut în dispută cu victoriile din China, Marea Britanie și Japonia. A terminat al doilea în campionat și a adăugat o a patra victorie a anului la Abu Dhabi.

Anul următor este amintit cu drag ca unul dintre cei mai buni sportului, întrucât Vettel s-a confruntat cu coechipierul Mark Webber, Fernando Alonso, Button și Lewis Hamilton într-o luptă pentru titlu, din care s-a impus.

Vettel în Marele Premiu al Principatului Monaco din 2011

Abilitățile de curse ale lui Vettel au fost puse sub semnul întrebării după incidentele din Spa, Silverstone și Budapesta, dar un final nebunesc al sezonului i-a oferit o șansă în finala de la Abu Dhabi. Un condus impecabil și puțin noroc l-au văzut câștigător al campionatului mondial.

2011 a fost mult mai ușor, Red Bull RB7 a fost mașina care a ieșit în evidență și l-a ajutat pe Vettel să câștige 11 curse. Un al doilea campionat a fost ușor.

În 2012, el a revenit la o serie de erori și o ușoară frustrare. Red Bull a fost rapid, dar rezultatele au fost mai greu de obținut. Dar Vettel și designerul auto Adrian Newey au reușit împreună cu un final dominant pentru a-i refuza lui Fernando Alonso un al treilea campionat și primul la conducere pentru Ferrari.

În 2013, Red Bull RB9 a fost din nou mașina de top, dar recordul său de nouă victorii succesive este remarcabil. Un al patrulea campionat mondial era inevitabil.

Cu toate acestea, în 2014, reglementările F1 s-au schimbat foarte mult și Renault nu și-a făcut temele foarte bine, determinând ca Red Bull RB10 să se lupte mult. Vettel a fost dominat și nu doar de Mercedesul W05 surprinzător, cu Nico Rosberg și Lewis Hamilton ca șoferi. Noul său coechipier, Daniel Ricciardo, a câștigat trei curse în 2014, în timp ce Vettel nu a câștigat niciuna. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2008. Pilotul australian a acumulat și el 238 de puncte, față de cele 167 ale germanului.

Ferrari (2015-2020)[modificare | modificare sursă]

În ziua în care Vettel și Red Bull au anunțat că se vor despărți, directorul echipei, Christian Horner, a anunțat că Vettel urmează să semneze cu Ferrari. Pe 20 noiembrie 2014, Ferrari a anunțat un contract pe trei ani cu Vettel. În același timp, Ferrari a anunțat că rivalul de campionat al lui Vettel, Fernando Alonso, va pleca din echipă la sfârșitul sezonului, urmând ca Vettel să fie partenerul lui Kimi Räikkönen la echipă. Plecarea lui Alonso cu doi ani înainte de expirarea contractului său a deschis ușa Ferrari pentru Vettel.

Vettel după Marele Premiu al Malaeziei din 2015, cursă în care a obținut prima victorie pentru Ferrari.

O nouă provocare l-a revitalizat, iar din 2015, o luptă cu Lewis Hamilton a fost în cărți după ce a câștigat a doua cursă a anului la Sepang. Hamilton a avut încă un an dominant cu Mercedes, dar rezultatele și consecvența lui Vettel l-au menținut pe locul doi în campionat până în ultimele trei curse. Nico Rosberg l-a depășit pentru locul 2 în clasament, după ce titlul era deja decis.

2016 a fost un sezon ciudat pentru Vettel. Ferrari SF16-H nu era o mașină proastă, dar Mercedes domina. Nu a câștigat o singură cursă, deși a avut câteva șanse să câștige, strategia nu a fost perfectă. A marcat șapte podiumuri, dar nu a câștigat. El era foarte frustrat din cauza asta și folosea un limbaj vulgar la radio uneori și își arăta pasiunea pentru Ferrari.[7]

Decizia Ferrari de a-și concentra programul de dezvoltare din 2016 pe sezonul 2017, când au ajuns noile reglementări aerodinamice, au dat roade. Echipa a început sezonul în formă puternică, iar Vettel a condus campionatul în prima jumătate a anului. Dar în a doua jumătate a sezonului, speranțele la campionat ale lui Vettel au fost zdrobite. El a ocupat pole position în Singapore, dar a declanșat o coliziune cu trei mașini care a elminat ambele mașini Ferrari împreună cu Max Verstappen de la Red Bull Racing. Victoria pentru Hamilton l-a pus în drum pentru titlu, și probleme tehnice pentru Vettel în Japonia i-a omorât speranțele. În cele din urmă, Hamilton a obținut titlul în [[Mexic, dar Vettel a reușit o victorie finală în Brazilia. Este posibil ca titlul să-l fi evitat, dar Ferrari, în cele din urmă, au fost din nou concurenți la campionat.

Semnele au fost bune la începutul lui 2018. Ferrari a redus clar diferența de putere cu Mercedes, iar Vettel a început sezonul cu victorii în Australia și Bahrain. După ce i-a învins pe Mercedes în Canada în mod surprinzător, se părea că Vettel a ajuns în sfârșit la al cincilea campionat pe care îl căuta de cinci ani. Dar nu s-a întâmplat și s-a datorat în mare parte erorilor sale.

El a încasat o penalizare de grilă în Austria, ciocnindu-se cu Valtteri Bottas în Franța și, cel mai rău, izbindu-se în timp ce conducea pe terenul de acasă. Și asta nu a fost sfârșitul. După ce a furat victoria de la Hamilton la Spa, el și-a risipit puncte încurcându-se cu rivalul său în turul unu la Monza. Aceasta a început să fie o tendință - a făcut același lucru cu Max Verstappen în Japonia și Daniel Ricciardo în Austin. Acest lucru a eliminat speranțele la campionat, iar Hamilton și-a terminat treaba în Mexic.[8]

Urmele din 2014 au revenit, însă, în 2019, deoarece Vettel a fost din nou bătut de un nou coechipier relativ neexperimentat, Charles Leclerc. O victorie solitară din Singapore nu a fost suficientă pentru a-l împiedica pe Vettel să alunece pe locul 5 în clasament cu 240 de puncte.[9]

După ce Ferrari a fost avertizată în privința motorului, echipa a început să se impotmolească, astfel că sezonul din 2020 a fost unul catastrofal pentru Ferrari, dar mai ales pentru Vettel. Ceea ce în anii precedenți părea ceva imposibil, în 2020 era realitate. Vettel se chinuia tot mai des să intre în Q3 iar terminarea pe locurile din puncte devenea o raritate. Consolarea sa a venit în Marele Premiu al Turciei acolo unde a reușit singurul loc pe podium al sezonului după ce a terminat pe locul 3. El a încheiat sezonul pe locul 13 cu 33 de puncte, doar în 2007, primul său sezon din F1, reușind să aibe o clasare mai proastă, locul 14.

Aston Martin (2021-2022)[modificare | modificare sursă]

Vettel s-a alăturat echipei britanice Aston Martin F1 pentru sezonul 2021, în locul lui Sergio Pérez.[10] În weekendul său de debut în Bahrain, a primit o penalizare pe grilă în calificări, forțându-l să plece ultimul. În timp ce Vettel începuse bine, a avut o coliziune cu Esteban Ocon, acordându-i o penalizare de timp și a ajuns să termine pe locul 15. A primit cinci puncte de penalizare pentru superlicență.[11] Directorul echipei Aston Martin, Otmar Szafnauer, nu a raportat nicio îngrijorare, deoarece aceasta este o mașină foarte diferită de Ferrari, lipsa tururilor în testele de presezon și un început de cursă foarte impresionant.[12] În a cincea cursă a sezonului, Vettel a marcat primele puncte pentru echipă cu o clasare pe locul cinci în Monaco.[13] La următoarea cursă, Marele Premiu al Azerbaidjanului din 2021, el a obținut primul podium al lui Aston Martin cu o clasare pe locul doi.[14] Vettel a terminat, de asemenea, pe locul al doilea și în Ungaria, dar a fost ulterior descalificat, după ce mașina lui nu a furnizat eșantionul de un litru de combustibil necesar.[15] El a încheiat sezonul pe locul 12 în clasamentul piloților, înaintea coechipierului Stroll.[16] În timpul sezonului, Vettel a făcut 132 de depășiri - cele mai multe dintre oricare pilot - și a câștigat premiul inaugural pentru depășiri.[17]

Vettel a ratat primele două curse ale sezonului 2022 din Bahrain și Arabia Saudită, după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19; a fost înlocuit de pilotul de rezervă al lui Aston Martin, Nico Hülkenberg.[18][19] În iulie 2022, Vettel și-a anunțat retragerea din Formula 1 la sfârșitul sezonului 2022.[20]

Statisticile carierei[modificare | modificare sursă]

Înainte de Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sezon Competiție Puncte Loc clasament general
2005 Formula 3 Euro Series 57 5
2006 Formula 3 Euro Series 75 2
2006 Formula Renault 3.5 Series 28 15
2007 Formula Renault 3.5 Series 74 5

În Formula 1[modificare | modificare sursă]

Legendă
Culoare Rezultat
Auriu Câștigător
Argintiu Locul 2
Bronz Locul 3
Verde Alte locuri care punctează
Albastru Alte locuri
Nu s-a clasat, dar a terminat cursa (NC)
Purpuriu Nu s-a clasat, retras (Ret)
Negru Descalificat (DSC)
Alb Nu a luat startul (NS)
Cursă anulată (C)
Roșu Nu s-a calificat (NSC)
Fără culoare Doar s-a antrenat (DSA)
Exclus (EX)
Nu a participat (celulă goală)
Adnotare Însemnătate
P Pole position
R Cel mai rapid tur
dagger Nu a terminat, dar a parcurs mai mult de 90% din cursă
Sezon Echipă Șasiu Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Poz. Puncte
2006 BMW Sauber F1.06 BMW P86 2.4 V8 BHR MAL AUS SMR EUR ESP MCO GBR CAN USA FRA DEU HUN TUR
TD
ITA
TD
CHN
TD
JPN
TD
BRA
TD
N/A  –  –
2007 BMW F1.07 BMW P86/7 2.4 V8 AUS
TD
MAL
TD
BHR ESP MCO CAN USA
8
FRA GBR EUR N/A 14 6
STR STR2 Ferrari 056 2.4 V8 HUN
16
TUR
19
ITA
18
BEL
Ret
JPN
Ret
CHN
4
BRA
Ret
2008 STR STR2B Ferrari 056 2.4 V8 AUS
Ret
MAL
Ret
BHR
Ret
ESP
Ret
TUR
17
N/A 8 35
STR3 MCO
5
CAN
8
FRA
12
GBR
Ret
DEU
8
HUN
Ret
EUR
6
BEL
5
ITA
1P
SGP
5
JPN
6
CHN
9
BRA
4
2009 RBR RB5 Renault RS27-2009 2.4 V8 AUS
13dagger
MAL
15dagger
CHN
1P
BHR
2
ESP
4
MCO
Ret
TUR
3P
GBR
1P
R
DEU
2
HUN
Ret
EUR
Ret
BEL
3R
ITA
8
SGP
4
JPN
1P
BRA
4
ABU
1R
N/A 2 84
2010 RBR RB6 Renault RS27-2010 2.4 V8 BHR
4P
AUS
RetP
MAL
1
CHN
6P
ESP
3
MCO
2R
TUR
Ret
CAN
4
EUR
1P
GBR
7P
DEU
3P
R
HUN
3P
R
BEL
15
ITA
4
SGP
2
JPN
1P
KOR
RetP
BRA
1
ABU
1P
N/A 1 256
2011 RBR RB7 Renault RS27-2011 2.4 V8 AUS
1P
MAL
1P
CHN
2P
TUR
1P
ESP
1
MCO
1P
CAN
2P
EUR
1P
R
GBR
2
DEU
4
HUN
2P
BEL
1P
ITA
1P
SGP
1P
JPN
3P
KOR
1R
IND
1P
R
ABU
RetP
BRA
2P
N/A 1 392
2012 Red Bull Racing RB8 Renault RS27-2012 2.4 V8 AUS
2
MAL
11
CHN
5
BHR
1P
R
ESP
6
MCO
4
CAN
4P
R
EUR
RetP
GBR
3
DEU
5
HUN
4R
BEL
2
ITA
22dagger
SGP
1
JPN
1P
R
KOR
1
IND
1P
ABU
3R
USA
2P
R
BRA
6
N/A 1 281
2013 Red Bull Racing RB9 Renault RS27-2013 2.4 V8 AUS
3P
MAL
1P
CHN
4R
BHR
1R
ESP
4
MCO
2R
CAN
1P
GBR
Ret
DEU
1
HUN
3
BEL
1R
ITA
1P
SGP
1P
R
KOR
1P
R
JPN
1
IND
1P
ABU
1
USA
1P
R
BRA
1P
N/A 1 397
2014 Red Bull Racing RB10 Renault Energy F1-2014 1.6 V6 t AUS
Ret
MAL
3
BHR
6
CHN
5
ESP
4R
MCO
Ret
CAN
3
AUT
Ret
GBR
5
DEU
4
HUN
7
BEL
5
ITA
6
SGP
2
JPN
3
RUS
8
USA
7R
BRA
5
ABU
8
N/A 5 167
2015 Ferrari SF15-T Ferrari 060 1.6 V6 t AUS
3
MAL
1
CHN
3
BHR
5
ESP
3
MCO
2
CAN
5
AUT
4
GBR
3
HUN
1
BEL
12dagger
ITA
2
SGP
1P
JPN
3
RUS
2R
USA
3
MEX
Ret
BRA
3
ABU
4
N/A 3 278
2016 Ferrari SF16-H Ferrari 061 1.6 V6 t AUS
3
BHR
NS
CHN
2
RUS
Ret
ESP
3
MCO
4
CAN
2
EUR
2
AUT
Ret
GBR
9
HUN
4
DEU
5
BEL
6
ITA
3
SGP
5
MAL
Ret
JPN
4R
USA
4R
MEX
5
BRA
5
ABU
3R
N/A 4 212
2017 Ferrari SF70H Ferrari 062 1.6 V6 t AUS
1
CHN
2
BHR
1
RUS
2P
ESP
2
MCO
1
CAN
4
AZE
4R
AUT
2
GBR
7
HUN
1P
BEL
2R
ITA
3
SGP
RetP
MAL
4R
JPN
Ret
USA
2R
MEX
4P
R
BRA
1
ABU
3
N/A 2 317
2018 Ferrari SF71H Ferrari 062 EVO 1.6 V6 t AUS
1
BHR
1P
CHN
8P
AZE
4P
ESP
4
MCO
2
CAN
1P
FRA
5
AUT
3
GBR
1R
DEU
RetP
HUN
2
BEL
1
ITA
4
SGP
3
RUS
3
JPN
6R
USA
4
MEX
2
BRA
6
ABU
2R
N/A 2 320
2019 Ferrari SF90 Ferrari 064 1.6 V6 t AUS
4
BHR
5
CHN
3
AZE
3
ESP
4
MCO
2
CAN
2P
FRA
5R
AUT
4
GBR
16
DEU
2
HUN
3
BEL
4R
ITA
13
SGP
1
RUS
Ret
JPN
2P
MEX
2
USA
Ret
BRA
17dagger
ABU
5
N/A 5 240
2020 Ferrari SF1000 Ferrari 065 1.6 V6 t AUT
10
STI
Ret
HUN
6
GBR
10
70A
12
ESP
7
BEL
13
ITA
Ret
TOS
10
RUS
13
EIF
11
PRT
10
EMR
12
TUR
3
BHR
13
SKR
12
ABU
14
N/A 13 33
2021 Aston Martin AMR21 Mercedes-AMG F1 M12 1.6 V6 t BHR
15
EMR
15dagger
PRT
13
ESP
13
MCO
5
AZE
2
FRA
9
STI
12
AUT
17dagger
GBR
Ret
HUN
DSC
BEL
5
NLD
13
ITA
12
RUS
12
TUR
18
USA
10
CMX
7
SAP
11
QAT
10
SAU
Ret
ABU
11
12 43
2022 Aston Martin AMR22 Mercedes F1 M13 E Performance 1.6 V6 t BHR SAU AUS
Ret
EMR
8
MIA
17dagger
ESP
11
MCO
9
AZE
6
CAN
12
GBR
9
AUT
17
FRA
11
HUN
10
BEL
8
NLD
14
ITA
Ret
SGP
8
JPN
6
USA
8
CMX
14
SAP
11
ABU
10
12 37
Sezon Echipă Șasiu Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Poz. Puncte
Surse:[21][22]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Sebastian Vettel”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Sebastian Vettel, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  3. ^ a b Sebastian Vettel, As 
  4. ^ https://www.thefocus.news/sports/motorsport/f1/how-many-kids-does-sebastian-vettel-have-meet-the-family/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ „Sebastian Vettel to retire from Formula 1 at the end of the 2022 season”. skysports.com. . Accesat în . 
  6. ^ „www.cotidianul.ro/ferrari_mai_buna_la_second_hand”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Sebastian Vettel info & statistics”. Accesat în . 
  8. ^ „Sebastian Vettel biography”. Accesat în . 
  9. ^ „Sebastian Vettel Profile”. Accesat în . 
  10. ^ Galloway, James (). „Sebastian Vettel joining Aston Martin for F1 2021 replacing Sergio Perez”. Sky Sports. Accesat în . 
  11. ^ Morlidge, Matt (). „Sebastian Vettel: One crash, two penalties and five penalty points – a tricky Aston Martin debut in Bahrain”. Sky Sports. Accesat în . 
  12. ^ Collantine, Keith; Rencken, Dieter (). „No alarm bells at Aston Martin over Vettel's troubled debut for team”. RaceFans. Accesat în . 
  13. ^ „Verstappen triumphiert in Monaco und knöpft Hamilton WM-Führung ab” [Verstappen wins in Monaco and takes over Hamilton's World Championship lead]. RTL.de (în germană). . Accesat în . 
  14. ^ Gale, Ewan (). „Vettel "over the moon" after Aston Martin score historic first F1 podium”. GPFans. Accesat în . 
  15. ^ „Vettel loses second-place finish in Hungary after disqualification for fuel sample issue”. Formula 1. . Accesat în . 
  16. ^ „F1 Standings”. GPFans. Accesat în . 
  17. ^ „Sebastian Vettel wins 2021 Crypto.com Overtake Award”. Aston Martin Formula One Team. . Accesat în . 
  18. ^ „Bahrain Grand Prix: Sebastian Vettel ruled out after positive Covid-19 test”. BBC Sport. . Accesat în . 
  19. ^ „Formula 1: Sebastian Vettel to miss Saudi Arabian Grand Prix due to Covid-19”. Sky Sports. . Accesat în . 
  20. ^ „Sebastian Vettel to retire from F1 at the end of the 2022 season”. Aston Martin. . Accesat în . 
  21. ^ „Sebastian Vettel – Seasons”. Stats F1. Accesat în . 
  22. ^ „Sebastian Vettel – Involvement”. Stats F1. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sebastian Vettel