Black metal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Black metal
Origini stilistice Thrash metal, death metal,[1] hardcore punk[2][3]
Origini culturale Primul val:Europa - începutul anilor 1980
Al doilea val: Scandinavia - începutul anilor 1990
Instrumente tipice vocal - chitara electrică - chitară bass - baterie
Popularitate Anii '90, Underground
Subgenuri
Black metal simfonic - Viking metal - war metal - pagan metal
Genuri de fuziune
Black/doom, Blackened death metal
Scene regionale
Europa, Scandinavia
Scene locale
Norvegia, Suedia
Alte subiecte
Listă de formații black metal

Black metal este un gen muzical care a apărut în perioada de început a anilor 1980, precedând marea expansiune a stilurilor de metal "extrem". Black metal-ul a evoluat din thrash metal, la fel ca și genul death metal, cu care se înrudește.

Există două perspective asupra acestui gen muzical. Una are în vedere black metal-ul ca o formă foarte specifică de muzică și care trebuie să abordeze un anumit stil pentru a face parte din acest gen. Cealaltă consideră că versurile și ideologia filozofică, politică și religioasă a muzicii au o mai mare importanță în definirea genului decât stilul.

Principalii fondatori ai black metal-ului sunt considerați Venom (care erau o trupă de thrash metal, însă au definit conceptual genul prin lansarea albumului Black Metal în 1982), Mercyful Fate, Bathory, Hellhammer, Bulldozer, Celtic Frost și Mayhem.[4] Primele albume care sunau a ceea ce este astăzi considerat black metal au fost înregistrările Bathory de la mijlocul anilor 1980 (în special Under the Sign of the Black Mark).

Black metal a evoluat în forma actuală (cunoscută ca al doilea val black metal, care este mult mai puternic ancorat în teoria muzicală clasică) sub influența trupelor norvegiene ca Darkthrone, Enslaved, Burzum, Mayhem, Immortal, și Emperor, care au început în stilul clasic, primar, introducând apoi anumite elemente din metalul mainstream și muzica clasică, astfel popularizând tot mai mult genul în rândul unei audiențe underground în continuă creștere. Influența acestora se remarcă cel mai bine la nivelul imaginii satanice sau păgâne și al versurilor anticreștine sau cu tentă ocultă.

În România scena black metalului este reprezentata de Negură Bunget, Indian Fall, Argus Megere, Vokodlok, Gravatus, Ordinul Negru, Codru, Cursed Cemetary, Satanochio, etc.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Există anumite trăsături specifice genului black metal. Riffuri rapide, cu tremolo. Versuri care au de obicei teme oculte, satanice, păgâne, sau care denigreaza crestinismul ca religie. Aceasta nu e o caracteristică exclusiv black metal, asemenea teme întâlnindu-se și în death metal (Deicide, Immolation, Acheron) sau thrash metal (Slayer). Sunetul chitarei este fie subțire, fie gros, atingând rar zona medie. Producție intenționat de slabă calitate, ca o reacție la comercialitatea muzicii mainstream sau alteori ca o reflexie atmosferică a stării de spirit. Acest efect se obține tăind frecvențele înalte sau joase, lăsându-le doar pe cele medii. Foarte puțini dintre pionierii black metal mai fac acest lucru, deoarece slaba calitate a primelor albume era cauzată în mare parte de bugetul restrâns. Tobe rapide, agresive, deseori se folosește tehnica blast beat. Câteodată rolul lor este minimalizat, încetinirea acestora contribuind la obținerea unui sunet uscat, pustiu, de efect în special în ceea ce privește atmosfera muzicală. Folosirea ocazională a claviaturii electronice și a harpei, viorii, orgii sau ansamblurilor corale, care conferă muzicii o senzație orchestrală. Formațiile care folosesc aceste tehnici sunt etichetate de regulă ca aparținând de black metal melodic. Voce înaltă, distorsionată, țipând sumbru. Se folosește uneori și vocea groasă, joasă, specifică stilului death metal. Atmosferă rece, întunecată, melancolică sau tulbure.

Înregistrarea de joasă fidelitate e specifică în mare parte din black metal. Evoluția unora dintre vechile formații de black metal, adevărați lideri ai genului, a adus o mare schimbare în sunetul acestora, ajungând chiar să nu mai fie catalogați în genul care i-a consacrat. Un exemplu ar fi Mayhem, formație a cărei carieră e înrădăcinată într-un black metal influențat de death metal, continuând cu un black curat, în final revenind la death metal. De asemenea, Satyricon a debutat ca o trupă de black metal, însă la momentul de față cântă un hibrid de muzică industrială. Noile trupe incorporează în sunetul clasic elemente atmosferice, date de chitara ambientală, pasaje de clape, orgă, precum și alte instrumente.

O altă trăsătură specifică este folosirea de machiaj tip corpse paint, un machiaj alb-negru, care face purtătorul să semene cu un cadavru în descompunere sau cu o victimă a ciumei. Membrii formației Immortal se refereau la machiajul lor ca vopsire a feței în culori de război.

O altă caracteristică a black metal-ului este utilizarea pseudonimelor, primele formatii care au apelat la ele fiind: Venom (componența inițială îi cuprindea pe Cronos, Mantas și Abbadon). Exemplele sunt numeroase: Quorthon (Bathory), Darken (Graveland), Euronymous (Mayhem), Goat, Count Grishnackh (Burzum), Fenriz (Darkthrone), Nergal, Inferno (Behemoth), Zephyrous (Darkthrone), Abbath, Demonaz, Horgh (Immortal), Iscariah, Hellhammer, Maniac, Necrobutcher, Blasphemer, Dead (Mayhem), Hoest, Ihsahn, Samoth, Faust, Trym (Emperor), Nattefrost (Carpathian Forest) și alții.

Formații cheie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lee, Cosmo; Voegtlin, Stewart. „Into the void: Stylus Magazine's Beginner's Guide to Metal - Article - Stylus Magazine”. Stylus Magazine. http://www.stylusmagazine.com/feature.php?ID=2073. Accesat la 17 mai 2010. 
  2. ^ Weisbard, Eric, ed (2012). Pop When the World Falls Apart: Music in the Shadow of Doubt. Duke University Press. p. 279. ISBN 0822351080 
  3. ^ Phillips, William and Cogan, Brian (2009). Encyclopedia of heavy metal music. Greenwood Press. pp. 109, 234. ISBN 0313348006 
  4. ^ Metal: A Headbanger's Journey. Seville Pictures. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Black metal