Kreator

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kreator
Date personale
OrigineEssen, Germania Germania
Gen muzicalThrash Metal
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1982 - prezent
Case de discuriEpic
Steamhammer
Drakkar
GUN
Noise
Nuclear Blast
Interpretare cuSodom
Destruction
Coroner
Voodoocult
Waltari
Membri
Mille Petrozza
Christian Giesler
Jürgen "Ventor" Reil
Sami Yli-Sirniö
Foști membri
Michael Wulf
Jörg "Tritze" Trzebiatowski
Frank "Blackfire" Gosdzik
Tommy Vetterli
Roberto "Rob" Fioretti
Andreas Herz
Joe Cangelosi
Discografie
Listă completăKreator discography[*][[Kreator discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Kreator este o formație de thrash metal din Essen, Germania, formată în anul 1982.[1][2][3] Componența actuală a fost aceeași din 2001 până în 2019 când Frédéric Leclercq l-a înlocuit pe basistul Christian Giesler; restul formației este compusă din solistul și chitaristul principal, Mille Petrozza, bateristul Jürgen "Ventor" Reil și chitaristul Sami Yli-Sirniö.[4][2] Din componența curentă, Petrozza este singurul membru constant și singurul care apare pe toate albumele de studio ale lui Kreator.[2]

Stilul muzical al lui Kreator este similar cu cel al compatrioților lor, Destruction, Sodom și Tankard, care este de obicei mai complex, iar albumul "Violent Revolution" (2001) fiind mai melodic. Împreună cu aceste trei trupe, Kreator a fost numit unul dintre „Big Four" din metalul thrash și metalic teutonic[5], iar ei fiind adesea creditați cu ajutorul pionierului death metal și black metal, conținând mai multe elemente din ceea ce urma să devină aceste genuri.[6] Stilul trupei s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul anilor, dintr-un speed metal influențat de Venom la începutul carierei[7] într-un thrash metal; în perioada de tranziție au cochetat cu industrial metalul și gothic metalul. La începutul anilor 2000, Kreator a revenit la sunetul lor clasic, care continuă și în prezent.

Până în prezent, Kreator a lansat 14 albume de studio, două EP-uri, două albume live și 3 albume de compilare. Ei au câștigat o mare fanfară subterană în comunitatea internațională thrash metal,[8] al doilea album de studio „Pleasure to Kill" (1986) considerat un album influent al genului.[9][10] Kreator a fost una dintre primele trupe europene de thrash metal care a semnat la o casă de disc majoră (Epic Records 1988)[11]; totuși, nu vor avea succes decât până la ultimul album, printre care și al treisprezecelea album de studio „Phantom Antichrist" (2012) și „Gods of Violence" (2017), ambele au atins poziții superioare în multe țări, iar unul pe topurile germane.[12][13] Trupa a realizat vânzări la nivel mondial de peste două milioane de unități pentru vânzările combinate ale tuturor albumelor lor, făcându-le una dintre cele mai vândute trupe germane de thrash metal din toate timpurile[14][15][4]

Membri[modificare | modificare sursă]

Membri actuali

Foști membri

Membri live

Istoric[modificare | modificare sursă]

Kreator a fost fondată în anul 1982, sub numele de „Tormentor”.[2] Trupa era formată din Mille Petrozza (chitară și voce), Jurgen Reil (baterie) și Rob Fioretti (chitară bas).[18] Ei au înregistrat câteva demo-uri cu versuri pe tema războiului și satanismului. În 1984, au înregistrat cel mai lung demo intitulat „End of the world”.

În 1984, și-au schimbat numele în Kreator[19], și au semnat pentru Noise Records.[20] Primul album numit „Endless Pain” conținea piese noi, dar și cele de pe „End of the world”. Pe „Endless Pain” ei canta un black metal cu sunet thrash. In 1986, odată cu albumul „Pleasure to Kill" aduc un nou chitarist, și anume Jorg Tritze. În 1987, scot cel mai bun album al lor, „Terrible Certainty". Acest album conține primul videoclip pentru piesa Toxic Trace. In 1989 scot albumul „Extreme Aggression", care e ultimul album cu Tritze la chitară.

În 1990, scot albumul „Coma of Souls", cu Frank Gosdzik la chitară. Au videoclipuri pentru foarte multe piese de pe albumul, videoclipurile apărând mai întâi pe VHS-ul Hallucinative Comas.[21] În 1992 scot albumul „Renewal", cu acest album începând experimentarea. Pe acest album ei au o influență industrial metal. Acesta fiind ultimul album cu Jurgen Reil la baterie și Rob Fioretti la chitară bas. În 1992, Rob părăsește trupa, iar Ventor în 1994. În 1995 scot albumul „Cause for Conflict". Ei au acum o influență groove metal. E cel mai thrash album din experimentare. Tot în 1995, Christian Giesler cântă la chitară bas, acesta fiind primul lui album cu Kreator. Dar, la baterie cântă chiar Joe Cangelosi din trupa Whiplash. În 1995 trupa cântă pentru prima oară și în România.[22] În 1997 scot albumul "Outcast", cu influențe gothic rock și cu Tommy Vettreli din trupa Coroner după ce aceasta din urmă s-a destrămat după 10 ani de activitate. Jurgen Reil se reîntoarce, deci el cântă la baterie pe albumul „Outcast". În 1999 scot albumul „Endorama", cel cu influențe gothic metal, dar și cu un cântăreț invitat, Tilo Wolff. El cântă cu Mille melodia Endorama. Tot albumul „Endorama" este considerat un eșec din cauza influențelor de gothic și ambiental,[23][24] iar trupa având o influență Coldplay, Oasis, etc.

În 2001, Tommy Vettreli părăsește trupa după un accident. A cântat în două albume. În 2001, Sami-Yli Sirnio cântă la chitară și scot albumul „Violent Revolution". În 2003 trupa ajunge din nou în România.[25] În 2005 trupa înregistrează albumul „Enemy of God", melodia de titlu fiind despre atacurile teroriste din 11 septembrie. În 2008 cântă la Rockin Transilvania. În 2009, scot albumul „Hordes of Chaos", având un concert pe 9 februarie la București.[26]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ William Phillips, Brian Cogan (). Encyclopedia of Heavy Metal Music. ABC-CLIO. p. 137. 
  2. ^ a b c d The Metal Archives. „Kreator”. Accesat în . 
  3. ^ Keith Kahn-Harris (). Extreme Metal: Music and Culture on the Edge. Berg. p. 116. 
  4. ^ a b „Kreator - ABOUT”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Blabbermouth. „KREATOR, SODOM, DESTRUCTION, TANKARD: 'The Big Teutonic 4' To Release New 10-Inch Single”. Accesat în . 
  6. ^ Metalstorm.net. „The Categorization of Death Metal”. Accesat în . 
  7. ^ Live Kreation: Revisioned Glory DVD: The first scene of the history of the band section.
  8. ^ Metal Underground. „Sunday Old School: Kreator”. Accesat în . 
  9. ^ Eduardo Rivadavia. „Kreator - Biography”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  10. ^ „The History of Thrashmetal”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Artist Spotlight: Speesy (Kreator)”. Accesat în . 
  12. ^ „KREATOR”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  13. ^ AllMusic. „Kreator - Awards”. Accesat în . 
  14. ^ Blabbermouth. „KREATOR To Embark On North American Tour”. Accesat în . 
  15. ^ „Kreator”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  16. ^ The Metal Archives. „Frédéric Leclercq”. Accesat în . 
  17. ^ The Metal Archives. „Christian Giesler”. Accesat în . 
  18. ^ The Metal Archives. „Kreator - Pleasure to Kill”. Accesat în . 
  19. ^ Dayal Patterson (). Black Metal: Evolution of the Cult. Feral House. p. 62. 
  20. ^ Dom Lawson. „Noise Records: How one label changed the face of an entire scene forever”. Accesat în . 
  21. ^ IMDB. „Kreator: Hallucinative Comas”. Accesat în . 
  22. ^ Arhivamea.ro. „Kreator – Live at Skip Rock Festival, 1995, Bucharest, Romania”. Accesat în . 
  23. ^ „Endorama - Review”. Accesat în . Kreator used to be Germany's answer to Slayer: thrashy and loud as fuck. But over the course of 10 albums, these Krauts have tried new things and shifted their sound. Endorama is heavily influenced by european progressive metal bands like Amorphis. The guitar parts are chunky and riffy, while the vocals are alternately gruff and witchy, making for an album that is more prog than metal. 
  24. ^ Eduardo Rivadavia. „Kreator - Endorama”. Accesat în . 
  25. ^ Metalhead.ro. „Concert Kreator, Vader si Dagoba la Bucuresti”. Accesat în . 
  26. ^ Metalhead.ro. „Kreator, Eluveitie si Caliban la Bucuresti”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kreator