Sepultura

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sepultura
Date personale
OrigineBelo Horizonte, Minas Gerais, Brazilia
Gen muzicalDeath metal, thrash metal, groove metal
Data formării  Modificați la Wikidata
Case de discuriCogumelo Records[*][[Cogumelo Records (Brazilian record label)|​]]
Nuclear Blast
SPV GmbH
Roadrunner Records  Modificați la Wikidata
PremiiPrêmio da Música Brasileira[*][[Prêmio da Música Brasileira |​]]  Modificați la Wikidata
Membri
Paulo Jr.
Andreas Kisser
Derrick Green
Eloy Casagrande
Foști membri
Igor Cavalera
Max Cavalera
Jairo Guedz
Wagner Lamounie
Jean Dolabella
Discografie
Listă completăSepultura discography[*][[Sepultura discography |​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Sepultura este o formație braziliană de muzică metal ce a vândut până în prezent aproximativ 20 de milioane de albume în întreaga lume. Numele înseamna "mormânt" în limba portugheză, și a fost ales de către Max Cavalera, unul dintre membrii fondatori, pe când traducea versurile piesei "Dancing on Your Grave" a trupei Motörhead.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sepultura a fost fondată în Belo Horizonte, Brazilia în anul 1984 de către Max Cavalera (chitară), fratele său mai mic Igor Cavalera (baterie), Walter Silva, Paulo Jr. (chitară bas) și Jairo Guedes (chitară). Sepultura a semnat un contract cu Cogumelo Records după câțiva ani de prestație. Walter Silva a fost basistul original, dar a părăsit trupa la scurt timp după primul lor turneu, din motive personale. Primul lor EP s-a intitulat Bestial Devastation, pe care l-au împărțit cu trupa Overdose, pe cealaltă parte a discului.

Logo

Primul LP a fost Morbid Visions (1986), care includea "Troops of Doom", o piesă care a atras o oarecare atenție asupra trupei. După acest album, Jairo Guedes a părăsit formația, chitaristul Andreas Kisser din São Paulo luându-i locul. Al doilea album întreg Schizophrenia (1987) a avut un succes critic neașteptat, care a condus la încheierea unui contract cu Roadrunner Records. Albumul reprezintă deja afirmarea trupei pe piața internațională, dar și recunoașterea lor pe scena metal golbal.

Cu Roadrunner distribuind Schizophrenia în toată lumea, Sepultura a câștigat un număr impresionant de fani, peceltuit în 1989 cu Beneath the Remains​, urmat de un lung turneu european. Cu acest album trupa își schimbă stilul din death metal în thrash metal. În momentul lansării următorului album Arise în 1991Sepultura se afla în Phoenix, Arizona și devenea una dintre cele mai apreciate formații metal ale anilor '90. Aceste două albume a fost o influiență importantă pentru trupele din acea perioadă și sunt printre cele mai bune, sau chiar cele mai bune, albume Sepultura.

Chaos A.D. a fost lansat în 1993 și a devenit un alt album-hit al comunității metal și a contribuit la nașterea genului groove metal. Trupa a continuat în 1996 cu albumul Roots, în care trupa a experimentat elemente preluate din muzica triburilor indigene din Brazilia și thrash metal tradițional cu sound lent din aria nu metal. Acest album a fost numit de către critici cel mai reușit ca și producție și management, comparat cu "Black Album" de la Metallica.

În paralel, în 1994, Max și Igor, împreună cu Alex Newport (de la Fudge Tunnel) au înregistrat un LP cu un sound industrial intitulat Point Blank, sub numele Nailbomb.

În culmea gloriei, o serie de evenimente nefericite au dezbinat trupa. În timpul turneului de promovare al albumului "Roots" moare fiul vitreg al lui Max, Dana Wells, într-un accident de mașină. După înmormântarea acestuia situația în trupă devenise destul de tensionată după ce Andreas dorește concedierea soției lui Max, Gloria, din postul de manager. Max refuza cu vehemență acest lucru și părăsește Sepultura, formând trupa Soulfly. Ultimul concert al lui Max Cavalera cu Sepultura a fost in Brixton Academy, Anglia pe data de 16 decembrie 1996.

 În locul lui Max Cavalera a fost cooptat afro-americanul Derrick Green, cu care Sepultura a scos albumul Against în 1998. Acest LP a avut mai puțin succes decât predecesoarele, la fel și urmatorul album Nation din 2001.

A urmat Roorback în 2003, care a primit critici pozitive, iar în 2005 dublul-DVD și dublul-CD Live In São Paulo.

A urmat albumul Dante XXI care a fost lansat în martie 2006 și a fost inspirat din Divina Comedie a lui Dante. Discul a fost apreciat de critici și foarte bine primit de fani.

În 12 iunie 2006 s-a anunțat oficial plecarea din trupă lui Igor Cavalera din motive familiale. Jean Dolabella (ex-Udora) i-a luat locul, care a compus partitura pentru baterie la albumul A-Lex (2009).

După plecarea lui Jean Dolabella, Eloy Casagrande îi i-a locul și cumpune partitura pentru baterie la albumele Kairos (2011), The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart (2013) și pentru noul album Machine Messiah (2017)

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

Data lansării Titlul Casa de discuri
10 noiembrie, 1986 Morbid Visions Cogumelo Records

Roadrunner Records (1990 - Remastered)

30 octombrie, 1987 Schizophrenia Cogumelo Records

Roadrunner Records (1990 - Remastered)

7 aprilie, 1989 Beneath the Remains Roadrunner Records
25 martie, 1991 Arise Roadrunner Records
19 octombrie, 1993 Chaos A.D. Roadrunner Records

Epic Records

20 februarie 1996 Roots Roadrunner Records
6 octombrie, 1998 Against Roadrunner Records
20 martie, 2001 Nation Roadrunner Records
27 mai, 2003 Roorback SPV Records
14 martie, 2006 Dante XXI SPV Records
23 ianuarie, 2009 A-Lex SPV Records
24 iunie, 2011 Kairos Nuclear Blast Records
25 octombrie, 2013 The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart Nuclear Blast Records
13 ianuarie, 2017 Machine Messiah Nuclear Blast Records
2020 Quadra Nuclear Blast Records

Membri[modificare | modificare sursă]

Eloy Casagrande (Nova Rock 2014)

Membri actuali[modificare | modificare sursă]

Andreas Kisser - chitară
Derrick Green - voce
Paulo Jr. - chitară bas
Eloy Casagrande - baterie

Foști membri[modificare | modificare sursă]

Max Cavalera - voce, chitară
Igor Cavalera - baterie
Jairo Guedes - chitară
Walter Silva - chitară bas
Wagner Lamounier - voce, chitară

Legături externe[modificare | modificare sursă]