Death metal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Death metal
Origini stilistice Thrash metal,[1] first wave black metal,[2] hardcore punk[3]
Origini culturale Mijlocul anilor '80, Statele Unite,
Instrumente tipice Vocal, chitară electrică, chitară bass, baterie
Popularitate Underground în anii 1980, moderată la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, mai ridicată în anii recenți
Subgenuri
Melodic death metal, technical death metal
Genuri de fuziune
Deathcore, blackened death metal, death/doom, deathgrind, death 'n' roll
Scene regionale
Florida, New York, Suedia, Marea Britanie, Brazilia, Olanda, Japonia, Polonia
Alte subiecte
Extreme metal, death growl, blast beat, Listă de formații death metal

Death metal este un subgen extrem al muzicii heavy metal. Tipic el implică chitări distorsionate, tremolo picking, growl vocal profund, double kick și/sau baterie blast beat, note sau atonalitate joasă, și multiple schimburi de tempo.

Evoluat din structura muzicală a thrash metalului și a black metalului timpuriu, death metal a apărut la mijlocul anilor '80.[2] Formații metal ca Slayer,[4][5] Kreator,[6] Celtic Frost,[7] și Venom au fost influențe foarte importante în formarea genului.[2] Possessed[8] și Death,[9][10][11] alături de trupe ca Obituary, Carcass, Deicide, Sepultura, Cannibal Corpse și Morbid Angel sunt adesea considerate pionieri ai genului.[12] La sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, death metal a câștigat mai multă atenție de la mass-media, ca gen de nișă popular, iar case de discuri cum ar fi Combat, Earache și Roadrunner Records au început să semneze cu trupe death metal într-un ritm rapid.[13] De atunci, death metal s-a diversificat, generând o varietate de subgenuri.[14]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Vocea este foarte joasă, asemănătoare Urii sau vocii muribunde (așa numitul death grunt). Acest tip de voce se obține prin distorsionarea sunetelor la nivelul gâtului, spre deosebire de cântatul tradițional, care nu încurajează folosirea acestei tehnici. Jurnalistul Chad Bowar sesizează că, din cauza asemănării sale cu „urlete neinteligibile”, acest stil mai este denumit și „voce Cookie monster”.

Ritmul este abrupt, în general chitară și tobe foarte rapide și complexe, iar versurile abordează teme nihiliste, de regulă folosind metafore sinistre sau morbide pentru a ilustra concepte vaste. Focalizarea pe efemeritatea existenței și caracterul extrem al muzicii au inspirat numele genului. În majoritatea cazurilor, vorbesc despre diferite tipuri de violențǎ, dar se pot extinde si la anumite teme sataniste (tipul creștin), criticǎ adusa religiei, ocultismul, misticismul, și/ori comentarii sociale, politice. Deși tema violenței poate fi întalnitǎ si in alte genuri, în death metal se elaboreazǎ aceste scene la potențial maxim, printre care: mutilarea, disecția, tortura, violul și necrofilia.

Înrudit cu death metal este genul grindcore, care împinge și mai departe temele abordate de death metal, în timp ce stilul muzical își are originile în punk-ul anilor '80.

Instrumentație[modificare | modificare sursă]

Cel mai folosit set de instrumente din death metal, constǎ în urmatoarele: douǎ chitări electrice, o chitară bass, un vocalist și un set de tobe, având în majoritatea cazurilor douǎ tobe bass, ori un bass cu douǎ pedale. Deși acesta este standardul, se cunosc formații care incorporează sunete electronice, ori clape.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Există câteva dispute referitoare la numele genului. De obicei, se susține că americanii de la Possessed au inventat termenul, acesta provenind de la titlul unei piese a lor, Death Metal, din 1985. Tot în 1985, britanicii de la Onslaught au înregistrat o melodie cu același nume. Ca origine a denumirii mai este amintită destul de des și formația Death, datorită numelui pe care-l poartă, stabilit în 1984. Aceasta din urmă, însă, abordează un stil mai progresiv, destul de diferit de stilul clasic de death metal.

Artiști cheie[modificare | modificare sursă]

Printre formațiile de bază în death metal se numără: Atheist, Atrocity, Autopsy, Benediction, Bolt Thrower, Cannibal Corpse, Carcass, Dismember, Death, Deicide, Entombed, Immolation, Malevolent Creation, Morbid Angel, Napalm Death, Obituary, Possessed, Nile și Suffocation.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „[Death metal la Allmusic Death Metal/Black Metal]”. Allmusic. Death metal la Allmusic. Accesat la 4 iulie 2008. „Death Metal grew out of the thrash metal in the late '80s.” 
 2. ^ a b c Dunn, Sam (Director). (5 august 2005). Metal: A Headbanger's Journey. [motion picture]. Canada: Dunn, Sam. http://imdb.com/title/tt0478209/. 
 3. ^ Bayer, Gerd (2009). Heavy metal music in Britain. Ashgate Publishing. pp. 59. ISBN 0754693287 
 4. ^ Joel McIver Extreme Metal, 2000, Omnibus Press pg.14 ISBN 88-7333-005-3
 5. ^ The greatest metal band for Mtv
 6. ^ Joel McIver Extreme Metal, 2000, Omnibus Press pg.100 ISBN 88-7333-005-3
 7. ^ Joel McIver Extreme Metal, 2000, Omnibus Press pg.55 ISBN 88-7333-005-3
 8. ^ [Death metal la Allmusic Rivadavia, E. Possessed: Biography, allmusic], (Retrieved August 13, 2008)
 9. ^ [Death metal la Allmusic allmusic ( Death > Biography )]
 10. ^ Metal Rules Interview with Chuck Schuldiner
 11. ^ The Best Of NAMM 2008: Jimmy Page, Satriani Models Among The Highlights | News @ Ultimate-Guitar.Com
 12. ^ [Death metal la Allmusic Morbid Angel page @ Allmusic] "Formed in 1984 in Florida, Morbid Angel (along with Death) would also help spearhead an eventual death metal movement in their home state"
 13. ^ Is Metal Still Alive? WATT Magazine, Written by: Robert Heeg, Published: April 1993
 14. ^ Silver Dragon Records "During the 1990s death metal diversified influencing many subgenres"

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Death metal