Biserica romano-catolică din Tăuții de Sus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica romano-catolică "Tăierea Capului Sf. Ioan"
Poziționare
Localitatesat aparținător Tăuții de Sus; oraș Baia Sprie
OrașBaia Sprie
Țara România
AdresaStr. Forestierului 4
Edificare
Data finalizăriisec. XIV
Clasificare
Cod LMIMM-II-m-A-04770
Cod RAN106719.02

Biserica romano catolică „Tăierea Capului Sf. Ioan” din Tăuții de Sus este un monument istoric aflat pe teritoriul satului aparținător Tăuții de Sus; orașului Baia Sprie.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 106719.02.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Tăuții de Sus (în maghiară Giródtótfalu, colocvial Tótfalu, în trad. "Satul slovac") este o localitate componentă a orașului Baia Sprie din județul Maramureș, Transilvania, România. Atestată documentar din anul 1329 , cu numele Gerod[3].

Biserica[modificare | modificare sursă]

A fost construită în etape succesive, amplasamentul său constituind în evul mediu nucleul central al localității. Partea estică a navei și altarul au fost construite la începutul secolului al XV-lea, în a doua jumătate a aceluiași secol a fost realizată extinderea navei cu aproximativ 5,5 metri pe direcția vestică. Sacristia a fost construită în secolul al XVIII-lea. Clădirea bisericii este formată dintr-o navă de plan dreptunghiular, un altar cu închidere poligonală, trei laturi ale unui octogon și o sacristie realizată ulterior, alipită laturii nordice a altarului. Tavan[[]]ul, după prăbușirea bolții, este realizat din grinzi de lemn și scânduri. Fațada sudică a navei este penetrată de trei ferestre gotice realizate din piatră, iar pereții corului de trei ferestre gotice, dintre care cea situată în axul bisericii este zidită. Amvonul de piatră, sculptat într-o singură bucată, a fost realizat în 1630.

De-a lungul timpului, a slujit drept lăcaș de cult mai multor confesiuni: calvinilor, care se pare au construit-o, călugărilor minoriți, protestanților și în prezent romano-catolicilor.

În 2009 au fost restaurate ferestrele, podelele din cărămidă și rezolvată problema iluminatului interior[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ministerul Culturii - Lista Monumentelor Istorice” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ Tăuţii de Sus | ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA | Kézikönyvtár (în maghiară), www.arcanum.com 
  4. ^ info@honlapkeszites-pecs.com, Köszöntő - Rómer Flóris Terv - Megújuló magyar műemlékek (în maghiară), Rómer Flóris 

Imagini[modificare | modificare sursă]