Biserica reformată din Albești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica reformată din Albești, comuna Albești, județul Mureș, foto: aprilie 2019.
Poarta de lemn a bisericii reformate
Coronamentul amvonului
Orga
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica reformată din Albești

Biserica reformată din Albești, comuna Albești, județul Mureș, datează din secolul XV. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI MS-II-m-A-15590.

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Albești, mai demult Ferihaz, Firighaz (în dialectul săsesc Weisskirich, Veeskirχ, în germană Weissenkirch, Weißkirch bei Schäßburg, în maghiară Fehéregyháza, Fejéregyháza, Magyar-Fehéregyháza, Fejéregyháza) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Mureș, Transilvania, România. Primul document în care se amintește de Albești, cu numele de atunci Albae Ecclesie, este din 1231. Localitatea, fostă proprietate a familiei Haller a adăpostit și castelul lor, construit înainte de 1637. Din constructia cu etaj, înconjurată de parc, patru bastioane, șanț cu apă, pod mobil, s-a păstrat doar Filagora.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită în stil gotic în jur de 1440. În secolul al XV-lea era biserica mănăstirii franciscane. A fost renovată în anul 1721 de Kata Bethlen. Ultima restaurare majoră a avut loc în anul 1994.

Casa parohială datează din secolul XIX și până în anul 1910 a fost locuința prefectului. Figurează pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: cod LMI MS-II-m-A-15589.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]